Modelele geometrice sunt moderne. Perdelele cu un astfel de design sunt adesea alese pentru stiluri high-tech, minimaliste, loft, avangardiste, dar uneori se regasesc si in interioarele clasice.
Un model riguros si dezordonat arata spectaculos pe perdele drepte si laconice atunci cand dati preferinta unor astfel de solutii, asigurati-va ca nu exista prea multa geometrie: combinati perdelele cu pereti netezi si curati, mobilier simplu si un covor discret. Singurul loc unde imprimeul poate fi repetat este pe pernele canapelei.
Cum sa decizi lungimea perdelei
Daca alegeti un tiv pe masura, perdeaua nu trebuie sa atinga podeaua. Tivul pe masura permite ca atentia sa se concentreze asupra pardoselii si a particularitatilor acesteia: merita sa o alegeti daca exista un parchet frumos, o podea de teracota sau placi de ciment de epoca. Tesaturile potrivite pentru tivul pe masura sunt cele grele, cum ar fi catifeaua si bumbacul dublat.
La ce inaltime poti atarna perdele
Perdele geometrice arata adesea mai bine daca sunt atarnate cu cativa centimetri mai sus decat marginea superioara a ferestrei. Un sfat: atarnati-le si mai sus pentru a minimiza un cadru de fereastra neatractiv si pentru a da impresia unui plafon mai inalt.
Un avertisment: atunci cand masurati perdeaua, mai ales daca doriti un tiv care sa atinga podeaua, nu uitati sa includeti inaltimea eventuala a inelelor de care va fi atasata. Daca aveti indoieli, pastrati o masura putin mai larga, scurtarea va fi usoara, iar alungirea imposibila.
De ce latime ar trebui sa fie perdelele
Daca alegeti o tija sau un cablu de otel ca sistem de fixare a perdelelor, pastrati-l cu cativa centimetri mai lat decat fereastra: cati centimetri depind de cat de clar doriti ca perdelele sa iasa din fereastra atunci cand sunt deschise. Un sfat: daca perdelele sunt atarnate lateral pe perete, fara a acoperi fereastra, da impresia ca aceasta este mai larga.
Cand sa alegeti perdele duble
Se poate intampla ca o perdea sa nu corespunda cerintelor estetice. In acest caz, sfatul este sa alegi perdele duble: dedesubt se pune o perdea usoara dintr-o tesatura transparenta, simpla; deasupra se adauga draperii dintr-o tesatura mai grea (simpla sau cu modele, sau catifea). Puteti crea un joc de miscare lasand perdeaua usoara de dedesubt sa cada, iar cele doua draperii opace de deasupra sa fie legate cu cleme pentru perdele.
Perdele cu dungi
Dungile sunt folosite in interioarele clasice. Este relevant pentru stilurile modern, pop art, vintage. Perdelele cu dungi sunt adesea folosite pentru corectarea spatiului vizual, deoarece liniile verticale ridica vizual tavanul si liniile orizontale extind camera.
Perdele in carouri
Modelul in carouri format din dungi este un atribut invariabil al stilului rustic si provensal.
Perdele cu forme de diamant
Modelul cu diamante de pe perdele arata intotdeauna colorat si adauga un farmec aparte camerei.
Perdele cu buline
Modelul cu buline pe perdele este caracterizat de o varietate de culori si dimensiuni: de la pastel calm la luminos si variat, de la mic la mare. Un model atat de elegant adauga vigoare si dinamism camerei.
Perdele cu model Chevron
Perdele cu o dunga in forma de V ofera posibilitatea de a schimba geometria camerei. Modelul energetic de pe perdele arata foarte armonios si relaxat in interior.
Perdele cu model abstract
Compozitiile abstracte pe perdele arata foarte neobisnuit. Astfel de perdele sunt o parte integranta a unui design interior modern si elegant.
Cum au aparut perdelele?
Perdelele sunt mult mai mult decat o simpla parte a decorului casei tale. Ele ofera intimitate, blocheaza lumina, izoleaza impotriva frigului sau caldurii si chiar contribuie la atenuarea zgomotului. Pentru ca incaperile fara perdele dau adesea impresia de a fi reci si neprimitoare, o casa nu prea se simte ca acasa pana cand draperiile nu sunt agatate.
Cu greu ne putem imagina sa traim fara perdele, dar nici nu ne gandim prea mult la cum sau cand au devenit o parte atat de esentiala a vietii noastre. Aruncam o privire in istoria draperiilor, pentru a afla cine le-a inventat si cand.
Anul exact in care au fost folosite pentru prima data perdele este discutabil, dar utilizarea draperiilor in Egipt dateaza din aproximativ 3000 i.Hr. Dovezile arata ca egiptenii antici foloseau piei de animale ca perdele deasupra usilor. Mai tarziu, au folosit textile filate din in si lenjerie la inceput si apoi mai tarziu lana, matase si bumbac.
Dovezile gasite in santierele de sapaturi ale oraselor antice romane Pompei si Herculaneum si ale orasului antic grecesc Olynthus arata, de asemenea, folosirea portierelor, perdele care sunt atarnate peste usi sau usi, fiind folosite ca separatoare de incaperi.
Nu exista prea multe dovezi ca draperiile ar fi utilizate pe scara larga in evul timpuriu pana la mediu, cel putin nu pentru ferestre. Dar este de inteles ca tesaturile sau pieile de animale au fost folosite peste usi pentru a preveni curentii si pentru a mentine incaperile calde. Este posibil sa fi fost, de asemenea, folosite ca separatoare de camera in locul ecranelor.