Aparatul cu capsule cafea Dolce Gusto este o inventie inca tanara datand de la sfarsitul anilor 90. Utilizarea sa se doreste a fi simpla si eficienta. In locul cafelei traditionale macinate se folosesc capsule care contin cafea, numite si „monodoze” si, in general, din aluminiu sau hartie de filtru. Fiecare capsula contine echivalentul unei doze de cafea pentru o persoana, facilitand astfel dozarea.

Beneficii

Acest sistem are cateva avantaje semnificative. In primul rand cafeaua este perfect dozata, ceea ce previne orice posibilitate de a ajunge la o cafea prea tare sau insuficient de tare. Apoi, spatiul restrans si etans al capsulei permite pastrarea perfecta a aromelor complete ale cafelei proaspat macinate. Cafeaua nu se usuca si se pastreaza mai mult timp.

Un alt avantaj este ca exista o gama larga de capsule cu diferite arome. Astfel, pe langa traditionalul espresso si ristretto, poti descoperi noi senzatii cu, de exemplu, „crema gusto dolce”, sau „intenso” si multe altele. In plus, cafeaua poate fi achizitionata in pachete care contin un sortiment de capsule, deci nu mai bei aceeasi cafea.

Aceste capsule asigura, de asemenea, rapiditate si usurinta in utilizare. Doar incarci aparatul de cafea si totul se face automat. Acelasi lucru este valabil si pentru intretinere. Deoarece cafeaua nu intra niciodata in contact cu aparatul, tot ce trebuie sa faceti este sa aruncati capsulele goale pentru a-l curata.

In sfarsit, aparatele de cafea capsule au un design studiat si rafinat, nu sunt doar aparate de cafea, sunt obiecte reale pe care ne place sa le expunem, imbinandu-se perfect cu mediile de lucru.

Dezavantajele

Cu toate acestea, exista unele dezavantaje.

Pe langa pretul mai mare decat cafeaua macinata traditionala, unele capsule pot fi folosite doar cu un anumit aparat, ceea ce ar putea implica costuri suplimentare. Apoi, sistemul ermetic este o sabie cu doua taisuri, deoarece, daca permite pastrarea aromelor, impiedica si evacuarea furanilor, aceste particule volatile emanate de la prajirea boabelor de cafea si potential cancerigene in doze excesiv de mari.

Pentru companiile cu o forta de munca mare, aceste aparate s-ar putea dovedi prea lente in comparatie cu automatele. Intr-adevar, desi rapide pentru cateva cafele, acestea nu ating viteza de executie a automatelor care se gasesc de obicei in companiile mari. Acelasi lucru este valabil si pentru gestionarea stocurilor de capsule. Cu cat compania este mai mare, cu atat stocul este probabil sa fie mai mare.

In cele din urma, utilizarea capsulelor mentine supraambalajul si, prin urmare, nu este ecologica. In plus, unele materiale folosite la fabricarea lor nu sunt reciclabile.

Probleme si solutii comune la aparatele de cafea

Una dintre cele mai frecvente preocupari este legata de fluxul de cafea. Dupa preparare, cantitatea din cani se poate dovedi a fi mai mica decat se astepta.

Foarte des, aceasta problema vine de la un exces de tartru in dispozitiv. Curatarea regulata si utilizarea apei filtrate pot preveni acest tip de dezamagire. Pe de alta parte, daca ti s-ar intampla acest lucru, pregateste o solutie bazata pe un produs dedicat acestei utilizari, vei obtine o solutie capabila sa scape circuitul de excesul de tartru.