In 2020, numarul total de plati digitale a depasit 700 de miliarde, reprezentand o crestere de 14% fata de anul precedent.

Criptomoneda ia cu asalt lumea financiara, Bitcoin si Ethereum ramanand cele mai populare optiuni pentru investitori. Dar, in Ethereum exista mai mult decat ati putea crede.

In acest articol, patrundem in lumea Ethereum si explicam ce sunt contractele inteligente pentru a va ajuta pe dvs. si firma dvs. sa se pregateasca pentru un (posibil) val de active digitale descentralizate.

Ce este Ethereum?

Cand vorbim despre criptomoneda, Bitcoin si Ethereum sunt principalele doua care ne vin in minte, Ether (ETH), moneda nativa al Ethereum fiind a doua cea mai mare criptomoneda dupa Bitcoin.

Cu toate acestea, Ethereum nu este doar o criptomoneda si, de fapt, nu este in competitie directa cu Bitcoin. Ethereum s-a nascut din limitarile de functionalitate ale Bitcoin, fondatorul sau, Vitalik Buterin, comparand Bitcoin cu un calculator de buzunar care face „bine un lucru”.

Calculatoarele din intreaga lume gazduiesc blockchain-ul Ethereum si fiecare computer are o copie a blockchain-ului. Trebuie sa existe un acord larg inainte ca orice modificari sa poata fi implementate in retea, la fel ca blockchain-ul Bitcoin.

Cu toate acestea, reteaua Ethereum este mai sofisticata decat Bitcoin prin faptul ca permite dezvoltatorilor sa construiasca aplicatii descentralizate („dapps”) prin grupuri de contracte inteligente, care vor fi stocate pe blockchain.

Tokenurile (jetoanele) ETH alimenteaza reteaua blockchain Ethereum, permitand utilizatorilor sa faca tranzactii, sa castige dobanda pe detinerile lor, sa foloseasca si sa stocheze jetoane nefungibile, sa tranzactioneze criptomonede, sa joace jocuri, sa foloseasca retelele sociale… Lista poate continua la nesfarsit.

Ce sunt contractele inteligente

Ce sunt contractele inteligente?

Reteaua Ethereum gazduieste contracte inteligente, care sunt colectii de cod care executa un set de instructiuni si ruleaza pe blockchain-ul Ethereum. Se numesc contracte deoarece codul care ruleaza pe Ethereum poate controla active digitale valoroase, cum ar fi jetoanele Ether.

Conceptul de contract inteligent nu este nou. A fost propus pentru prima data la inceputul anilor 1990 de Nick Szabo, care a inventat termenul. Cu toate acestea, contractele inteligente au crescut in popularitate in ultimii ani si acum transforma modul in care lucreaza companiile pentru a creste eficienta.

Contractele inteligente functioneaza ca declaratii digitale „daca-atunci” intre doua sau mai multe parti. O retea de calculatoare executa actiunile, de exemplu, eliberand fonduri catre partile corespunzatoare, atunci cand anumite conditii sunt indeplinite si verificate.

Blockchain-ul Ethereum este actualizat cand tranzactia este finalizata, ceea ce inseamna ca tranzactia nu poate fi modificata si numai partile carora li s-a acordat permisiunea pot vedea rezultatele.

Care sunt beneficiile contractelor inteligente?

Contractele inteligente sunt sigure, deoarece se executa automat, iar toate tranzactiile sunt urmaribile, transparente si ireversibile. Alte beneficii:

  • Eficienta si acuratete: Cand o conditie este indeplinita, contractul este executat imediat. Nu este nevoie de documente – contractele inteligente sunt digitale si automatizate pentru a economisi timp si pentru a elimina erorile umane.
  • Transparenta: Inlocuirea „intermediarului” cu inregistrarile criptate ale tranzactiilor distribuite intre diversi utilizatori inseamna ca nu exista nicio indoiala daca informatiile au fost modificate. Totul este transparent si urmaribil.
  • Securitate: Inregistrarile tranzactiilor Blockchain sunt criptate, ceea ce le face greu de piratat. Cu tehnologia registrului contabil distribuit, fiecare tranzactie este conectata la tranzactia anterioara inregistrata. Hackerii ar trebui sa modifice intregul lant pentru a modifica o singura inregistrare.

Investitie in Ethereum

Investitia in Ethereum este usoara. La fel ca Bitcoin, pur si simplu cumparati un jeton (Ether) printr-un schimb criptografic si il pastrati cu speranta ca va creste in valoare in timp.

De ce sa investiti in Ethereum?

De ce sa investiti in Ethereum?

Ethereum 2.0 ar putea oferi retelei Ethereum un avantaj competitiv fata de criptomonede. Ethereum 2.0 promite sa reduca consumul de energie al blockchain-ului — una dintre principalele critici la adresa acestei tehnologii in acest moment.

Ethereum este mai diversa in ceea ce priveste functionalitatea in comparatie cu criptomonede precum Bitcoin. Ethereum nu gazduieste doar jetonul Ether, ci actioneaza si ca fundatie pentru alte aplicatii, cum ar fi finantarea descentralizata.

Cu toate acestea, pietele de criptomonede sunt extrem de volatile, chiar mai mult decat piata de valori traditionala. De exemplu, pe tot parcursul anului 2018, pretul Ethereum a scazut dramatic cu aproape 94%.

Daca va hotarati sa investiti in Ethereum sau in orice alta criptomoneda, va recomandam sa o faceti folosind platforma Binance.com – cel mai mare si serios CEX din industrie.

Investitia in criptomonede este foarte speculativa. Prin urmare, nu exista nicio garantie ca Ethereum se va dovedi de succes pe termen lung. Desi are potentialul pentru castiguri uriase, este incredibil de riscant.

Cum afecteaza criptomoneda industria contabila?

In ianuarie 2021, exista peste 6.000 de criptomonede. Acestea devin din ce in ce mai raspandite, facandu-le oportunitatea perfecta pentru ca CPA-urile sa valorifice aceasta noua tendinta pentru a oferi servicii mai sofisticate clientilor lor mai cunoscatori de tehnologie.

CPA-urile trebuie sa actioneze mai repede. Nu este scandalos sa credem ca cripto-ul ar putea revolutiona modul in care folosim moneda. De exemplu, intr-un viitor nu atat de indepartat, angajatorii pot lua in considerare chiar sa-si plateasca personalul in criptomoneda si ar putea fi posibil sa faca cumparaturi folosind criptomonede. Contabilii trebuie sa inteleaga pe deplin implicatiile fiscale din spatele cripto si sa le comunice in mod clar clientilor.

Dupa cum probabil stiti, piata cripto este orice altceva, numai stabila nu. Prin urmare, CPA-urile trebuie sa fie bine familiarizati cu aceasta tehnologie pentru a fi pregatiti sa ghideze clientii prin scaderile pietei si sa se asigure ca iau decizii de investitii intelepte. Aceasta ar putea fi o resursa de nepretuit pentru afaceri in anii urmatori.

Indiferent daca criptomonedele precum Ether dispar in irelevanta sau raman un element fix in societatea moderna, contabilii trebuie sa fie pregatiti.