Relatia dintre avocat si client se bazeaza pe principiile generale ale increderii si integritatii. Aceasta relatie de incredere reciproca poate fi facilitata prin abonarea la fisa de comanda profesionala corespunzatoare.

Putem distinge in constitutia si mentinerea acestei relatii diferite faze.

Inceputul relatiei profesionale client-avocat

Incepe cu constituirea mandatului care poate fi incredintat numai de catre client, un alt avocat care reprezinta clientul sau prin numire colegiala. Este obligatia avocatului sa se identifice cu persoana pe care o consiliaza si o apara, chiar daca a facut acest lucru in numele unui tert, pentru a-si asuma responsabilitatile civile si deontologice care, dupa caz, corespund. Avocatul este liber sa accepte sau sa respinga mandatul, fara a fi nevoie sa isi justifice decizia.

De asemenea, avocatul se poate abtine sau inceta interventia atunci cand apar discrepante cu clientul. Aceasta trebuie sa faca acest lucru ori de cate ori exista circumstante care pot afecta libertatea si independenta deplina a apararii sau obligatia secretului profesional.

Un avocat care renunta la directia juridica a unei cauze trebuie sa indeplineasca actele necesare pentru a evita lipsa de aparare a clientului sau. Atunci cand demisia se refera la apararea asumata prin desemnarea din oficiu, aceasta trebuie adaptata la reglementarile specifice ale acestui tip de denumiri.

Limitele acceptarii libere a comenzii:

  • Obligatia de independenta. Avocatul nu va putea accepta sarcini profesionale in care considera ca nu poate actiona cu independenta totala.
  • Lipsa de competenta sau de formare Avocatul nu va accepta nici o chestiune daca nu este luata in considerare sau nu ar trebui sa fie considerata competenta sa o conduca.
  • Conflict de interese. Avocatul nu poate accepta sarcini profesionale care implica proceduri impotriva unui client anterior, atunci cand exista riscul ca secretul informatiilor obtinute sa fie incalcat sau ca acestea sa fie in beneficiul noului client.
  • Numirea de catre Shift of Office. Caracterul obligatoriu al apararii incredintate, cu exceptia cauzelor de demisie si a scuzelor prevazute legal. Procedura de nesustenabilitate pentru cazurile in care cererea este considerata imposibila din punct de vedere tehnic.

In executarea mandatului

Diligenta. Avocatul va desfasura cu diligenta activitatile impuse de apararea materiei incredintate, respectand cerintele tehnice, deontologice si etice corespunzatoare protectiei juridice a materiei respective, asumandu-si personal raspunderea pentru munca incredintata.

Obligatia de a furniza informatii. Obligatia de a informa clientul atat cu privire la stadiul si evolutia ordinului incredintat, cat si cu privire la rezolutiile transcendente si eventualele contestatii impotriva acestora. Aceasta acopera, de asemenea, obligatia de a raporta cu privire la valoarea aproximativa a taxelor sau la bazele de stabilire a acestora.

Conflict de interese. Avocatul trebuie sa raporteze conflictele de interese aparute in executarea misiunii profesionale, renuntand la apararea incredintata.

Realizati apararea in intregime. Obligatia avocatului, in timp ce isi asuma apararea, de a o duce la bun sfarsit in intregime, bucurandu-se de libertatea deplina de a utiliza mijloacele de aparare pe care le considera legitime.

Cabinetul de avocat Smaranda Coltaofera clientilor sai o viziune inovativa menita sa ii ajute in problemele pe care le au.

La sfarsitul mandatului

Regula generala a libertatii de renuntare si obligatia de a evita lipsa de aparare.

Exceptie de la renuntarea libera in apararea exercitata prin numirea in functie de schimbarea functiei.

Interzicerea retinerii actelor. Obligatia avocatului care il impiedica sa pastreze, in orice caz, documentatia primita de la client, care trebuie sa ii fie mereu la dispozitie.

Aspecte economice ale relatiei client-avocat

Onorariile avocatilor. Avocatul are dreptul de a primi remuneratii sau onorarii pentru performanta sa profesionala, precum si de a rambursa cheltuielile care i-au fost cauzate.

Regula generala: Principiul autonomiei vointei. Cuantumul si regimul onorariilor vor fi convenite in mod liber intre avocat si client in ceea ce priveste normele de etica si concurenta neloiala.

Interzicerea partajului si a repartizarii onorariilor intre avocati si a cauzelor exceptate. Onorariile trebuie sa fie incasate de avocatul care conduce efectiv directia problemei, fiind contrare demnitatii profesiei impartirea si distribuirea onorariilor intre avocati.

Furnizarea de fonduri si responsabilitatea. Avocatul are dreptul de a solicita si de a primi livrarea sumelor pentru furnizarea de fonduri in contul cheltuielilor suportate sau al onorariilor sale, atat inainte, cat si in timpul procesarii cauzei. Valoarea sa trebuie sa fie in conformitate cu previziunile cazului si cu valoarea estimata a taxelor finale.

Decizii si actiuni ale avocatului

 

Deciziile si actiunile avocatilor trebuie sa respecte legislatia in vigoare. Astfel, in cazul in care provoaca orice tip de prejudiciu clientului lor, fie din neglijenta, lipsa de profesionalism, fie constient, acestia trebuie sa raspunda pentru aceasta. Aceasta este ceea ce este cunoscut sub numele de responsabilitatea profesionala a avocatului. Mai jos va oferim cheile pentru a diferentia diferitele tipuri de raspundere ale unui avocat: civila, penala si disciplinara si consecintele care pot aparea.

Responsabilitatea profesionala a avocatului decurge din relatia contractuala cu partea pe care o apara, fie ca este vorba de o persoana fizica sau de o companie, precum si din obligatia de a indeplini aceasta misiune de aparare cu diligenta si de a pastra secretul profesional.