Vopsea electrostatica, sau lac de vopsea, in multe tari, de asemenea, numit acoperire cu pulbere, este un tip de acoperire care se aplica ca un fluid, pulbere uscata, care este de obicei folosit pentru a crea un finisaj dur, care este mai puternic decat vopsea conventionala.
Procesul se desfasoara in instalatii echipate care asigura un cuptor de intarire, cabine pentru aplicare cu pistoale electrostatice si, de obicei, un lant de transport aerian, unde sunt atarnate piese, de obicei aparate, extrudari din aluminiu, piese auto si biciclete unde sunt acoperite cu o vopsea „pulbere” (numita si laminare).
Vopseaua este incarcata negativ prin trecerea printr-un pistol conectat la o tensiune de 60KV sau mai mult, fiind atrasa de partea agatata, incarcata pozitiv si impamantata.
Rezultate excelente sunt obtinute atat in ceea ce priveste finisajul, cat si etansarea ermetica. In industria prelucratoare exista o aplicatie larga, de fapt, din punct de vedere calitativ, este mai usor de aplicat si, din punct de vedere ecologic, nu creeaza probleme operatorilor si mediului.
Acesta poate fi aplicat la urmatoarele materiale, cum ar fi otel, aluminiu si metale galvanizate. Cu colorantii puteti obtine toate nuantele de culoare, chiar si gama de RAL 7032.
Utilizari si aplicatii ale acoperirii cu pulbere electrostatica
- Obiecte, piese si piese metalice feroase si neferoase
Mobilier de birou din metal si plastic, dulapuri de depozit, dulapuri metalice (dulapuri), dulapuri, conducte, rafturi, piedestaluri, laturi, stalpi, baze, ecrane, fuste, hardware si accesorii pentru birou deschis.
- Sectorul comercial
Rafturi, Display-uri, Corpuri de iluminat, Echipamente de incalzire, Semne de circulatie, Sculpturi, Ornamentatie, Biciclete, Motociclete, Amortizoare, Piese auto, Artizanat, Jucarii, Elemente de sarma, Seifuri. Vezi aici totul despre vopsire electrostatica profile aluminiu.
Sectorul industrial
Foaie, teava, placa si profile laminate la rece si laminate la cald, masini, unelte, grunduri anticorozive, schele, piese metalurgice, grinzi, placi, formalete, rafturi, conducte, tevi, magazii, silozuri, aparate. Piese si piese auto, sindrila metalica ondulata si cu nervuri, conducte de ventilatie.
- Sectorul spitalicesc
Targa, Structuri de masa si pat, Ecrane, Ortopedie, Cantare, Carucioare de instrumente, Mese bridge, Panouri medicale.
- Sectorul de acasa
Mobilier terasa, Balustrade, Scari, Sobe, Frigidere, Calorifere, Cutii postale, Incalzitoare, Balustrade, Paturi, Mese, Rame pentru tablouri, Rafturi, Dulapuri, Grile de aer conditionat, Incuietori, Robinete, Elemente sanitare, Usi, Porti, Protectii, Panouri pentru fatade.
- Sectorul energiei electrice
Jgheaburi, dielectrice, stalp de iluminat, suporturi de cablu, placi, contoare, cufere, rafturi si dulapuri electrice, furtunuri de transformator.
- Obiecte, piese si piese din aluminiu
Profile din aluminiu pentru compartimentari baie si birouri, ferestre arhitecturale, porti de acces, Freze de soare, Foi, Rame, Usi, Anvelope auto.
Vopseaua electrostatica, cunoscuta si sub numele de vopsea pulbere, este o alternativa excelenta pentru acoperirea pieselor din metal si plastic, deoarece, spre deosebire de vopselele lichide traditionale, impiedica formarea bulelor pe suprafata si scurgerea oferind un finisaj mai uniform.
Vopseaua electrostatica are, de asemenea, caracteristici fizice mult superioare vopselelor traditionale. Ele sunt, de asemenea, foarte ecologice, deoarece este posibil sa se recupereze vopseaua care nu este aplicata si sa se evite deseurile in acest sens.
Masini cu care se aplica vopseaua
Piesa de prelucrat se deplaseaza pe o banda transportoare catre o cabina de vopsea sau un rezervor de vopsea, unde este pulverizata sau scufundata in particule de vopsea incarcate electrostatic. Intr-o cabina de vopsea cu pulbere este integrata o unitate de recuperare a pulberii, care recupereaza intre 95% si 100% din straturile de supraspray de vopsea. Dupa ce piesa de prelucrat este acoperita, aceasta continua pe banda transportoare catre un cuptor, unde vopseaua este intarita. Beneficiile procesului de acoperire electrostatica sunt capacitatea de a recupera putinul supra-spray si de a avea procesul automatizat, ceea ce va reduce costurile.
Motivul micului suprastropire este ca particulele de vopsea care nu lovesc piesa se vor intoarce in aer si se vor intoarce la piesa. Exista, de asemenea, cateva dezavantaje ale procesului: totul in zona acoperirii trebuie sa fie impamantat pentru a preveni acumularea statica si se poate arcui cu usurinta, deteriorand dispozitivele de suspendare si/sau locatiile in care dispozitivele de agatat se sprijina pe transportor. Toate umerasele, transportoarele etc.
Trebuie curatate des pentru a asigura un teren bun si pentru a preveni ca oricine din zona sa sufere un soc puternic. Intr-un sistem aeropurtat, orice adancituri de pe piesa care este acoperita poate fi omisa deoarece vopseaua electrostatica este mai atrasa de colturi si margini ascutite; aceasta inseamna ca un alt proces de acoperire poate fi o optiune mai buna daca piesa are adancituri. In procesul de scufundare, captarea aerului poate aparea in gauri oarbe si adancituri adanci, astfel incat pozitionarea piesei atunci cand intra in rezervorul de vopsea este esentiala pentru indepartarea oricarui aer prins care va limita acoperirea vopselei.
Geometria piesei de prelucrat este limitata doar de dimensiunea cabinei de vopsire sau a rezervorului. Folosind acoperirea electrostatica, este posibila aplicarea vopselei in diferite grosimi fiind limitata doar de tendinta vopselei de a curge si, prin urmare, strica acoperirea daca este aplicata intr-un mod prea gros. De obicei, se prefera aplicarea mai multor straturi subtiri, spre deosebire de un strat gros..