Primul mijloc de transport care ii va permite copilului sa exploreze lumea din jurul sau in deplina autonomie: tricicleta. Ce trebuie sa luati in considerare inainte de cumparare si de la ce varsta se recomanda utilizarea acestuia.
Dezvoltarea motricitatii la copii se dezvolta si datorita anumitor jucarii care au ca scop sa ajute la coordonarea miscarilor si la intarirea aparatului musculo-scheletic: tricicleta pentru copii se numara, pe buna dreptate, printre jucariile cu aceste caracteristici.
Din momentul in care copilul incepe sa faca primii pasi si pana cand devine complet independent, tricicleta va fi „mijlocul de transport” preferat al copilului, care il va duce sa descopere lumea din jurul sau. Sa aflam, asadar, ce tipuri sunt disponibile pe piata si la ce trebuie sa fim atenti inainte de a le cumpara. Va recomandam o vizita pe https://www.piciolino.ro/.
Tricicleta pentru copii: la ce varsta?
Una dintre intrebarile pe care parintii le pun adesea este ce varsta este recomandata pentru triciclete. Raspunsul depinde de cat de vioi si de curios este copilul, dar, in general, varsta potrivita incepe de la 12 luni pana la trei-patru ani. Acesta este un moment care poate fi luat ca punct de plecare pentru a invata sa dezvolte pedalarea si echilibrul si apoi, mai tarziu, sa treaca la ciclism.
Triciclete pentru copii: tipuri
Pe piata exista diferite tipuri de triciclete, concepute pentru a raspunde nevoilor personale ale fiecarui copil, precum si pentru siguranta. Modelele pot fi:
- simplu si usor: potrivit in principal pentru spatii inchise, cum ar fi casa sau pentru a merge la cumparaturi la supermarket;
- tricicleta cu ghidon si curele de umar: ideal pentru plimbari in aer liber, acest model este potrivit incepand cu varsta de 12 luni. Manerul din spate permite parintelui sa foloseasca tricicleta ca un fel de carucior, deoarece permite copilului sa fie impins atunci cand este obosit. In acelasi timp, curelele de umar ale scaunului sunt utile pentru siguranta bebelusului, deoarece il mentin stabil in fata unor posibile caderi;
- tricicleta fara pedale: acest tip este recomandat incepand cu varsta de doi ani. Triciclurile fara pedale sunt disponibile in versiuni cu 4 roti, cu 3 roti (doua in spate si una in fata) si cu 2 roti;
- tricicleta din lemn: potrivita atat pentru utilizare in interior, cat si in exterior, are roti din cauciuc si este conceputa pentru copii cu varsta de 18 luni si mai mult.
La ce sa te uiti atunci cand alegi o tricicleta pentru copii?
Pe piata se gaseste o gama larga de triciclete pentru copii fabricate de marci nationale si internationale. Caracteristicile la care trebuie sa acordati atentie inainte de cumparare sunt putine, dar fundamentale, sa aflam care sunt acestea:
- greutatea tricicletei: aceasta caracteristica trebuie sa se adapteze corect la greutatea copilului. Ideal ar fi sa alegi o tricicleta usoara nu doar pentru usurinta de a o transporta dintr-un loc in altul, ci si pentru confortul copilului;
- inaltimea scaunului: un scaun adaptabil la inaltimea bebelusului va fi o caracteristica de evaluat, deoarece va insoti cresterea copilului in timp. Pentru o evaluare corecta, picioarele copilului trebuie sa se sprijine bine pe sol, iar genunchii trebuie sa fie indoiti la 45 de grade;
- ghidonul: trebuie sa fie foarte manevrabil, potrivit pentru a depasi orice obstacol;
- rotile din spate: trebuie sa fie pozitionate departe de pedale, astfel incat copilul sa nu le loveasca cu picioarele, aducandu-si picioarele inapoi.
Cum influenteaza jocul copiii?
Invatarea este alimentata cel mai bine prin atingerea dorintei naturale a copilului de a se juca, mai degraba decat doar factori externi, cum ar fi rezultatele testelor. Pe masura ce se implica activ si isi descopera cu bucurie lumea, copiii dobandesc abilitati din secolul 21 care necesita din ce in ce mai mult lucru in echipa si inovatie.
AAP incurajeaza parintii sa foloseasca jocul pentru a ajuta la atingerea starii de referinta a sanatatii si dezvoltarii copilului lor, incepand de la nastere. Cateva exemple de modalitati de a face acest lucru:
Invatarea jucausa poate incepe cu primul zambet al unui copil. Raspunsul cu un zambet al tau este o forma de joaca care invata, de asemenea, un bebelus o abilitate social-emotionala critica: „Imi poti atrage atentia si un zambet de la mine oricand vrei – doar zambindu-te pe tine insuti”.
Imitati balbaitul bebelusului dvs. si purtati „conversatie” inainte si inapoi folosind sunetele bebelusului dvs. ca indemn.
Arata-i copilului tau obiecte interesante, cum ar fi o jucarie viu colorata. Lasa-o sa-si aduca obiecte sigure la gura pentru a explora si a experimenta noi texturi.
Asezati copilul in pozitii diferite, astfel incat sa poata vedea lumea din unghiuri diferite.
Asigurati-va ca bebelusul are un mediu sigur de tarat si de explorat. Ofera-i copilului tau oportunitati de a afla ca actiunile ei au efecte, de exemplu, cand scapa o jucarie si aceasta cade la pamant. Pune cateva jucarii la indemana copilului tau, astfel incat sa poata scoate jucariile si sa se joace cu ele.