Disputele, certurile si incalcarile de drepturi sunt, din pacate, la ordinea zilei, motiv pentru care atat de multi oameni apeleaza la un avocat sau la un cabinet de avocatura. Asistenta juridica este, de fapt, un bun valoros atat la nivel personal, cat si professional, puteti sa intrați pe site si sa ne contactati . Oricui i se poate intampla sa fie nevoit sa se apere intr-un proces si sa aiba nevoie de un profesionist care sa ii protejeze interesele.

Rolul avocatului, de fapt, este de a proteja „in orice for, dreptul la libertate, inviolabilitatea si eficacitatea apararii, asigurand, in cadrul procesului, regularitatea judecatii si contradictorialitatea procesului”. Daca nu aveti un avocat in care sa aveti incredere sau daca nu ati fost niciodata nevoit sa apelati la un avocat, cum ar trebui sa va descurcati pentru a gasi unul de incredere?

Claritate

Primul element la care trebuie sa acordam atentie este cel al claritatii. Sa stii sa explici chestiuni complexe nu este usor, ci o abilitate pe care nu toata lumea o are. Desi este adevarat ca avocatul, si nu clientul, este cel care trebuie sa se ocupe de caz, este la fel de adevarat ca si clientul trebuie sa fie informat cu privire la fiecare pas si decizie si trebuie sa fie capabil sa o inteleaga. Clientul are incredere, dar trebuie sprijinit explicandu-i-se de ce se iau anumite decizii si care sunt obiectivele strategiei urmarite.

Reputatia

A avea o buna reputatie inseamna, de asemenea, a avea o experienta mare in domeniul cu care va ocupati. A putea alege un profesionist cu experienta, cu o evaluare buna din partea celor care l-au abordat deja in trecut, este cu siguranta o valoare care nu trebuie subestimata. Recenzile de pe internet pot fi un bun etalon pentru a intelege profesionalismul avocatului la care doriti sa apelati.

Specializare

Ca toate disciplinele profesionale, si sectorul juridic are specializarile si competentele sale. Dreptul este o materie foarte complexa, alcatuita din norme, articole, paragrafe si chichite pe care trebuie nu numai sa le cunosti, ci si sa le interpretezi si sa le aplici. In cazul in care este nevoie de consiliere, dar si de asistenta, intr-un anumit domeniu, este de preferat sa se apeleze la un avocat specializat sau la o societate de avocatura in care exista un profesionist cu experienta in domeniu. Aceasta nu este doar o garantie a succesului, ci si a rapiditatii si a economiilor de timp.

Disponibilitate

Cat timp trece intre contacte? Tine avocatul legatura cu clientul prin actualizarea acestuia cu privire la orice modificare a dosarului sau trebuie sa i se reaminteasca clientului din cand in cand? Fiecare profesionist isi cunoaste disponibilitatea, dar seriozitatea unui avocat depinde si de transparenta cu care indica clientului sau timpul necesar pentru a se ocupa de acel dosar. Un avocat bun este cel care da dovada de disponibilitate fata de clientii sai si pentru a-i asigura ca sunt pe maini bune si nu doar o estimare si o chitanta de decontat.

Cum se vede aplicarea drepturilor omului in Romania, privite din strainatate?

Discriminarea este abordata si in Codul penal , art. 297 (2) care prevede:”Aceeasi pedeapsa se aplica si actiunii unui functionar public care, in exercitarea atributiilor profesionale, limiteaza exercitarea unui drept al unei persoane sau creeaza acesteia din urma o situatie de inferioritate pe motive de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie. , sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica netransmisibila sau infectie cu HIV/SIDA ”.

Violenta in familie este o problema serioasa in Romania. Desi Romania si-a imbunatatit cadrul legislativ in secolul XXI si, de asemenea, a ratificat Conventia de la Istanbul in 2016, violenta impotriva femeilor care are loc in sfera privata ramane o problema. Romania a fost condamnata de CEDO in 2017 pentru neactionarea sa.

Romania a fost criticata pentru nerespectarea dreptului la educatie pentru anumite grupuri sociale, si anume copiii din mediul rural si copiii romi, in ciuda faptului ca in Romania invatamantul este obligatoriu pana in clasa a X-a (corespunzand de obicei varstei de 16 sau 17 ani). Segregarea copiilor romi in scoli, care este ilegala, continua neoficial in unele scoli, iar in 2017 ONG-urile ERRC si Romani CRISS au indemnat Comisia Europeana sa demareze o ancheta privind segregarea copiilor romi in scoli.

Accesul copiilor care locuiesc in zonele rurale la educatie este un alt domeniu de ingrijorare: situatia lor devine foarte problematica dupa clasa a VIII-a (ultima clasa de gimnaziu/gimnaziu corespunzatoare varstei de 14-15 ani) deoarece copiii trebuie sa schimbe scoala pentru a merge la liceu, iar multe sate nu au licee, si de aceea parintii trebuie sa faca aranjamente pentru ca copiii lor sa faca naveta in cea mai apropiata localitate sau pentru ca copilul sa se mute acolo, ceea ce este dificil, iar ca urmare multi copii abandoneaza scoala (in ciuda faptului ca invatamantul este obligatoriu pana in clasa a zecea). Intr-un studiu, o treime dintre copiii din mediul rural au spus ca planuiesc sa abandoneze scoala dupa clasa a opta.