De la radacinile sale puritane pana in prezent, Craciunul a fost plin de traditii, vechi si noi. Unele dateaza din Germania secolului al XVI-lea sau chiar din epoca greaca veche, in timp ce altele au prins in timpurile moderne. Pe langa brazi Craciun artificiali, sunt si alte traditii in jurul Craciunului.
Pomul de Craciun
Copacii decorati dateaza din Germania. In Evul Mediu, colonistii germani si alti europeni popularizand pomii de Craciun in America de la inceputul secolului al XIX-lea. Un padurar din New York, numit Mark Carr, este creditat cu deschiderea primului lot de pomi de Craciun din SUA in 1851.
Un sondaj din 2019 realizat de American Christmas Tree Association, a prezis ca 77 la suta din gospodariile din SUA au un pom de Craciun in casa lor. Printre copacii expusi, se estimeaza ca 81 la suta erau artificiali, iar 19 la suta erau reali.
Rockettes
The Rockettes – Incepand din 1925, cunoscuta pentru prima data sub numele de Missouri Rockets, aceasta trupa de dansuri iconice si-a dat drumul, devenind oficial Radio City Music Hall Rockettes in 1934. De la spectacole la deschideri de filme, pana la trupe distractive si la aparitii TV, sunt, probabil, cele mai cunoscute pentru spectacolul lor anual de Craciun.
Craciun Charlie Brown
Un Craciun Charlie Brown – Zeci de ani mai tarziu, poate fi greu de imaginat ca aceasta iubita speciala serie TV inspirata dinbanda desenata Peanuts a lui Charles Schulz afost respinsa pentru prima data de directorii CBS. Dar cand a fost difuzat in cele din urma pe 9 decembrie 1965, aproape jumatate din toate televizoarele americane au fost deschise la emisiune, iar emisiunea a continuat sa castige un Emmy, un Peabody, a creat o tendinta de Craciun „Charlie Brown”. „
Muraturi de Craciun
Daca exista muraturi printre ornamentele omului de zapada, ale ingerilor si renilor, probabil ca luati parte la traditia americana de a ascunde ornamentul verde in copac, astfel incat primul copil care il gaseste sa castige un cadou sau sa ajunga primul la cadouri dimineata.
Originile practicii sunt putin tulburi (sau ar trebui sa spunem salbatice?), dar, au devenit rapid un truc de marketing. Woolworths la sfarsitul anilor 1800, a primit ornamente germane importate in forma de muraturi si a avut nevoie de un pitch de vanzare.
Elfi
Iubeste-l sau uraste-l, din 2005, mamicile si taticii au ascuns, cu bucurie, sau cu suparare, un elf de jucarie in fiecare seara de la Ziua Recunostintei pana la Craciun. Peste 13 milioane de elfi au fost „adoptati” din 2005, cand Carol Aebersold si fiica ei, Chanda Bell, au publicat cartea Elf on the Shelf: A Christmas Tradition care vine cu jucaria. Retelele sociale au inspirat chiar si unii parinti sa organizeze scenarii elaborate pentru spiridusii lor.
Jurnalul Yule
Jurnalele din Yule dateaza din vechiul solstitiu de iarna. Jurnalele Yule au facut parte din sarbatorile antice ale solstitiului de iarna, dar americanii au fost cei care au transformat lemnele arse intr-un moment important. In 1966, WPIX-TV din New York a difuzat o bucla continua de 17 secunde a unui semineu timp de trei ore impreuna cu muzica de sarbatori.
Acest lucru a dus la o eventuala productie mai buna si la aproape 20 de ani de vizionare anuala. Astazi, puteti vizualiza jurnalul la cerere si pe web. (De fapt, HISTORY ofera propriul sau jurnal yule tematizat in seria Forged in Fire.)
Calendarul Adventului
Versiunile timpurii ale acestei traditii, incepute in Germania in 1903 de editorul Gerhard Land, au oferit copiilor o modalitate de a numara inapoi pana la Craciun deschizand o „usa” sau „fereastra” pe zi pentru a dezvalui un pasaj biblic, un poem sau un mic cadou.
De cand a castigat popularitate masiva pana in 1920, calendarele au evoluat catre calendare seculare care includ cadouri zilnice, de la mini sticle de vin, la oja, la ciocolata, la figurine.
Case de turta dulce
Desi regina Elisabeta I primeste credit pentru decorarea timpurie a prajiturilor de turta dulce, inca o data, germanii sunt cei care pretind ca incep traditia casei de turta dulce. Si cand fratii germani Grimm au scris „Hansel si Gretel” s-a nascut o noua traditie de sarbatori. Astazi, decoratiunile comestibile sunt disponibile intr-o serie de kituri preambalate.
Spargatorul de nuci
In „Spargatorul de nuci”, Clara se indragosteste de un spargator de nuci care prinde viata. Pentru multi, sezonul de sarbatori nu este complet fara un drum la teatru pentru a viziona acest balet.
Cu muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski si coregrafiata initial de Marius Petipa, povestea romantica a ajunului de Craciun al tinerei Clara a avut premiera la 18 decembrie 1892, la Sankt Petersburg, Rusia. A fost interpretat pentru prima data in afara Rusiei in 1934 in Anglia si si-a facut drumul spre Statele Unite in 1944, cand a fost interpretat de San Francisco Ballet.
A devenit un eveniment obligatoriu in America in anii 1960, pe masura ce spectacolele s-au raspandit in intreaga tara.