Cu siguranta ati auzit cu totii despre diferite tipuri de senoziri, incepand de la senzor nivel, senzor de miscare, senzor optic, etc; dar stiti ce este exact un senzor? Vom aborda acest subiect in continuare, si vom discuta despre diferite tipuri de senzori.

Asadar, senzorul este un dispozitiv tehnic care reactioneaza cantitativ sau calitativ prin marimi proprii masurabile, la unele proprietati fizice sau chimice ale mediului din apropierea sa.

Atunci cand discutam despre senzor ca parte componenta a unui sistem tehnic detector sau a unui dispozitiv, atunci trebuie mentionat faptul ca acesta poate masura/inregistra de umiditatea, forta, acceleratia, nivelul unui lichid, presiunea, intensitatea sonora, radiatiile, etc.

Se poate spune de-asemenea ca senzorul este acel dispozitiv care masoara o marime fizica (aceasta poate fi umiditatea, masa, presiunea, temperatura, etc.), pe care apoi o transforma intr-un semnal care poate fi citit de catre un observator, cu ajutorul unui instrument, sau poate fi prelucrat.

In ceea ce priveste senzorii, acestia pot fi electrici sau mecanici, si pot detecta insusiri fizice sau chimice. In ceea ce priveste senzorii fizici, acestia pot detecta de exemplu salinitatea unei solutii de apa (pe baza rezistivitatii electrice a acesteia).

In ceea ce priveste senzorii chimici, acestia pot sa detecteze unele substante bazandu-se pe reactiile chimice cunoscute ale acestora. De exempl, cu ajutorul hartiei de turnesol se poate determina caracterul acid sau bazic al unei substante. Culoarea albastra indica un caracter bazic, in timp ce culoarea rosie indica un caracter acid.

Tipuri de senzori utilizati in automatizari

Exista mai multe tipuri de senzori utilizati in automatizari, iar acestia va sunt prezentati in randurile care urmeaza.

  1. Senzor de miscare

Senzorul de miscare este cel care detecteaza prezenta radiaiti in infrarosu (aceasta este emisa de catre corpul uman). Senzorii de miscare sunt componente tehnice ce determina calitatea sau cantitatea masurata a proprietatilor chimice si fizice precum: umiditatea, presiunea, temperatura, radiatiile termice, luminozitatea, presiunea si sunetul.

Toate aceste masurari sunt convertite in semnale electrice. Initial, primii senzori functionali au fost folositi in industria armamentului, insa in prezent senzorii de miscare sunt folositi in foarte multe aplicatii (in sistemele anti-efractie, pot fi asadar montati la usile supermarketurilor, la usile benzinariilor, etc.).

Senzorii de miscare sunt deosebit de eficienti pentru ca simplifica viata persoanelor care nu pot deschide o usa de exemplu. Acestia asigura de-asemenea securitatea locuintei datorita detectarii miscarii si aprinderii luminii de exemplu.

  1. Radar

Un radar este un senzor care cu ajutorul undelor electromagnetice pe care le reflecta, permite descoperirea obiectelor.

  1. Senzor optic

In ceea ce priveste senzorul optic, pe baza luminii pe care acesta o reflecta, detecteaza obiectele care se afla in mediul inconjurator.

  1. Senzor de toxicitate

In ceea ce priveste senzorul de toxicitate, acesta permite detectarea zonelor cu atmosfera viciata, in timp util.

  1. Senzor de lumina

Atunci cand nivelul de luminozitate scade sub un anumit nivel, senzorul de lumina permite activarea unui circuit electric (permite aprinderea unui bec mai pe intelesul tuturor).

  1. Senzor de temperatura

In functie de temperatura care a fost deja setata, senzorul de temperatura permite pornirea sau oprirea unui circuit de incalzire.

  1. Senzor de presiune

Un astfel de senzor ii permite unitatii electronice de calcul de la bordul unui autoturism modern, sa seteze parametrii de combustie ai motorului in functie de altitudinea soselei pe care circula masina.

  1. Senzor de inundatie

Un astfel de senzor este deosebit de eficient, dat fiind faptul ca are rolul de a detecta scurgerile de apa sau de alte lichide in zone precum bai, bucatarii, birouri, camere mecanice, magazine, subsoluri, depozite, etc.

Senzorul de inundatie detecteaza scurgerea de apa sau lichide in aceste spatii prin trimiterea notiricarilor de tip push (printr-o aplicati mobila), dar si printr-un sunet de alerta.

  1. Senzor de proximitate

In ceea ce priveste senzorul de proximitate,trebuie facuta precizarea ca in sens larg, face referire la gradul de acoperire dintre doua obiecte, unul dintre acestea reprezentand sistemul de referinta.

Se poate spune despre senzorul de proximitate ca este un senzor de investigare, iar particularitatile sale constau in distante mici de actiune (in mm si zeci de mm mai exact). De multe ori, acesti senzori sunt utilizati pentru sesizarea prezentei intr-o zona de actiune.

  1. Senzor de fum

Ultimul tip de senzori despre care vom discuta in acest articol, este senzorul de fum. Rolul unui astfel de senzor este acela de a transmite un semnal de alarma in momentul in care detecteaza urme de fum.

Semnaul de alarma transmis de catre senzorul de fum va fi apoi transmis in cadrul unui sistem de detectare, semnalizare si avertizare de incendium, unui panou de control. Astfel de senzori sunt intalniti in centre comerciale, in institutii, in cladiri industriale, etc.

Acestea sunt asadar cateva tipuri de senzori des intalniti, insa cu siguranta lista tipurilor de senzori este mult mai cuprinzatoare.