Oasele (vertebrele) care formeaza coloana vertebrala in spate sunt amortizate de discuri. Aceste discuri sunt rotunde, ca niste perne mici, cu un strat exterior dur (inel) care inconjoara nucleul. Situate intre fiecare vertebra din coloana vertebrala, discurile actioneaza ca amortizoare pentru oasele coloanei vertebrale.

Un disc herniat reprezinta un fragment din nucleul discului care este impins afara din inel, in canalul spinal printr-o ruptura in inel. Discurile care devin herniate se afla de obicei intr-un stadiu incipient de degenerare.

Canalul spinal are spatiu limitat, ceea ce este inadecvat pentru nervul spinal si fragmentul de disc herniat deplasat. Datorita acestei deplasari, discul apasa pe nervii spinali, producand adesea durere, care poate fi severa.

Discurile herniate pot aparea in orice parte a coloanei vertebrale. Discurile herniate sunt mai frecvente la nivelul spatelui inferior (coloana lombara), dar apar si la nivelul gatului (coloana cervicala). Zona in care se manifesta durerea depinde de ce parte a coloanei vertebrale este afectata.

Cauze

O singura tulpina sau vatamare excesiva poate provoca o hernie de disc. Cu toate acestea, materialul discului degenereaza in mod natural odata cu imbatranirea, iar ligamentele care il tin in pozitie incep sa se slabeasca. Pe masura ce aceasta degenerare progreseaza, chiar si o miscare de rasucire relativ minora poate provoca ruperea unui disc.

Anumiti indivizi pot fi mai vulnerabili la problemele discului, si ca urmare pot suferi hernie de discuri in mai multe locuri de-a lungul coloanei vertebrale. Cercetarile au aratat ca o predispozitie pentru hernia de discuri poate exista in familiile cu mai multi membri afectati.

Persoanele supraponderale sunt predispuse sa se confrunte cu hernia de disc, deoarece discurile lor trebuie sa sustina greutatea suplimentara. Muschii slabi si stilul de viata sedentar pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea unui disc herniat.

Simptome

In ceea ce priveste simptomele herniei de disc, acestea variaza foarte mult, in functie de pozitia herniei de disc si de marimea herniei. Daca hernia de disc nu apasa pe un nerv, pacientul poate prezenta o durere de spate scazuta sau este posibil sa nu simta durere.

Daca apasa pe un nerv, poate exista durere, amorteala sau slabiciune in zona corpului catre care se deplaseaza nervul. De obicei, o hernie de disc este precedata de un episod de dureri lombare sau de o istorie lunga de episoade intermitente de dureri lombare.

Coloana lombara (partea inferioara a spatelui): Sciatica / radiculopatia rezulta frecvent dintr-o hernie de disc in partea inferioara a spatelui. Presiunea asupra unuia sau mai multor nervi care contribuie la nervul sciatic poate provoca durere, senzatia de arsura, furnicaturi si amorteala care iradiaza din fese in picior.

De obicei, o parte (stanga sau dreapta) este afectata. Aceasta durere este adesea descrisa ca ascutita si asemanatoare socurilor electrice. Poate fi mai severa in picioare, atat in timpul mersului cat si in timpul sezutului. Impreuna cu durerile de picioare, pot aparea dureri de spate; cu toate acestea, pentru sciatica acuta, durerea la nivelul piciorului este adesea mai grava decat durerea la nivelul spatelui.

Coloana vertebrala cervicala (gat): Radiculopatia cervicala se refera la simptomele compresiei nervoase la nivelul gatului, care pot include durere ascutita la nivelul gatului sau intre omoplati, durere care iradiaza in jos la brat pana la mana sau degete, sau amorteala si/sau furnicaturi in umar sau brat. Durerea poate creste odata cu anumite pozitii sau miscari ale gatului.

Cum sunt diagnosticate discurile herniate?

Medicul dumneavoastra va efectua mai intai un examen fizic si va cauta sursa durerii si a disconfortului dvs. Aceasta verificare va implica verificarea functiei nervoase si a fortei musculare si daca simtiti durere atunci cand va deplasati sau atingeti zona afectata.

De asemenea, medicul dumneavoastra va va intreba despre istoricul medical si despre simptomele dumneavoastra. Cu siuranta acesta va fi interesat de momentul in care ati simtit simptomele pentru prima data si de activitatile care va determina agravarea durerii.

Testele imagistice va pot ajuta medicul sa vad oasele si muschii coloanei vertebrale si sa identifice zonele deteriorate. Exemple de scanari imagistice includ:

  • Raze X: Aplicarea radiatiilor pentru a produce o pelicula sau o imagine a unei parti a corpului poate arata structura vertebrelor si conturul articulatiilor. Razele X ale coloanei vertebrale sunt obtinute pentru a cauta alte cauze potentiale ale durerii, adica tumori, infectii, fracturi etc.
  • Scanare tomografica computerizata (scanare CT): O imagine de diagnostic creata dupa ce un computer citeste raze X; poate arata forma si dimensiunea canalului spinal, continutul acestuia si structurile din jurul acestuia.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): Un test de diagnostic care produce imagini 3D ale structurilor corpului folosind magneti puternici si tehnologia computerizata poate arata maduva spinarii, radacinile nervoase si zonele inconjuratoare, precum si marirea, degenerarea si tumorile.
  • Studii de electromiograma si conducere nervoasa (EMG / NCS): Aceste teste masoara impulsul electric de-a lungul radacinilor nervoase, nervilor periferici si tesutului muscular. Acest lucru va indica daca exista leziuni nervoase in curs, daca nervii sunt in stare de vindecare dupa o leziune din trecut sau daca exista un alt loc de compresie a nervilor. Acest test este rar ordonat.

Tratament

Tratamentul initial pentru o hernie de disc este de obicei conservator si nechirurgical. Un medic poate recomanda pacientului sa mentina un nivel scazut de activitate nedureroasa, de la cateva zile pana la cateva saptamani. Acest lucru ajuta la scaderea inflamatiei nervului spinal.

O hernie de disc este tratata frecvent cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, daca durerea este doar usoara pana la moderata. O injectie epidurala de steroizi poate fi efectuata utilizand un ac spinal sub ghidare cu raze X pentru a directiona medicamentul la nivelul exact al herniei de disc.

Medicul poate recomanda kinetoterapie. Terapeutul va efectua o evaluare aprofundata, care combinata cu diagnosticul medicului, dicteaza un tratament special conceput pentru pacientii cu hernie de disc. Terapia poate include tractiune pelviana, masaj delicat, terapie cu gheata si caldura, ultrasunete, stimulare musculara electrica si exercitii de intindere. Medicatia impotriva durerii si relaxantele musculare pot fi de asemenea, benefice impreuna cu terapia fizica.

Un medic poate recomanda o interventie chirurgicala daca optiunile de tratament conservatoare, cum ar fi kinetoterapia si medicamentele, nu reduc sau nu inceteaza durerea cu totul. Medicii discuta optiunile chirurgicale cu pacientii pentru a determina procedura adecvata. Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, se iau in considerare varsta pacientului, starea generala de sanatate si alte probleme.

Beneficiile interventiei chirurgicale trebuie cantarite cu atentie impotriva riscurilor sale. Desi un procent mare de pacienti cu hernie de disc raporteaza o ameliorare semnificativa a durerii dupa operatie, nu exista nicio garantie ca interventia chirurgicala va ajuta.