O tigara electronica este un dispozitiv electronic care simuleaza fumatul de tutun. Se compune dintr-un atomizor, o sursa de energie cum ar fi o baterie si un container, cum ar fi un cartus sau un rezervor. In loc de fum, utilizatorul inhaleaza vapori.

Ca atare, utilizarea unei tigari electronice este adesea numita „vapare”. Pulverizatorul este un element de incalzire care atomizeaza o solutie lichida numita e-lichid. Tigarile electronice sunt activate prin simpla inhalare sau prin apasarea unui buton. Unele arata ca tigarile traditionale, iar majoritatea versiunilor sunt reutilizabile.

E-tigarile creeaza un aerosol, denumit in mod obisnuit vapor, format din particule. Vaporii contin de obicei propilen glicol, glicerina, nicotina, arome si urme de nitrozamine, alti agenti toxici, agenti cancerigeni, metale grele si nanoparticule metalice. Compozitia sa exacta variaza si depinde de mai multi factori, inclusiv comportamentul utilizatorului.

Efectele tigarilor electronice asupra sanatatii raman incerte, dar sunt probabil mai putin daunatoare decat fumatul de tutun. Vaporii de tigari electronice contin mai putine substante chimice toxice, in concentratii mai mici decat in fumul de tigara, dar contin si substante chimice nocive care nu se gasesc in fumul de tutun.

Nicotina creeaza dependenta. Oamenii care vapeaza au mai multe sanse sa inceapa sa fumeze. Pentru fumatorii care nu pot sau nu doresc sa renunte la utilizarea metodelor conventionale de renuntare la fumat, cum ar fi terapia de substitutie a nicotinei (NRT), vaparea are un rol in reducerea daunelor cauzate de tutun. Cercetarile sugereaza ca tigarile electronice pot ajuta oamenii sa nu mai fumeze tigari.

Constructie

O tigara electronica consta dintr-un atomizor, o sursa de energie, cum ar fi o baterie si un recipient pentru e-lichid, cum ar fi un cartus sau un rezervor.

Tigarile electronice au evoluat in timp, iar diferitele modele sunt clasificate in generatii. Tigarile electronice din prima generatie au tendinta de a arata ca tigarile traditionale, desi exista o oarecare variatie de dimensiune, asa ca se numesc „cigalikes”. Dispozitivele din a doua generatie sunt mai mari in general si arata mai putin ca tigarile traditionale. Dispozitivele din a treia generatie includ moduri mecanice si dispozitive cu tensiune variabila.

A patra generatie include rezervoare sub-ohm (ceea ce inseamna ca au rezistenta electrica mai mica de 1 Ohm) si dispozitive de control al temperaturii. Tensiunea pentru tigarile electronice din prima generatie este de aproximativ 3,7v, iar tigarile electronice din a doua generatie pot fi ajustate de la 3 V la 6 V, in timp ce dispozitivele mai recente pot ajunge pana la 8 V.

Exista, de asemenea, dispozitive mod-pod care utilizeaza nicotina protonata, mai degraba decat nicotina cu baza libera, gasita in generatiile anterioare, oferind randamente mai mari de nicotina prin producerea de nicotina protonata aerosolizata.

E-lichidul este amestecul utilizat in produsele cu vapori, cum ar fi tigarile electronice. De obicei contine propilen glicol, glicerina, nicotina, arome, aditivi si contaminanti. Formulele de E-lichid variaza foarte mult. Un e-lichid tipic cuprinde propilen glicol si glicerina (95%) plus arome, nicotina si alti aditivi (5%).  Unelor e-lichide le lipseste propilen glicolul, nicotina sau aromele.  Aromele pot fi naturale, artificiale sau organice. Peste 80 de substante chimice, cum ar fi formaldehida si nanoparticulele metalice, au fost gasite in e-lichid. Exista multi producatori de e-lichide si mai mult de 15.000 de arome disponibile.

In SUA, in conformitate cu regulile Food and Drug Administration (FDA), e-lichidele trebuie sa respecte standardele de fabricatie. Standardele industriale sunt publicate de Asociatia Americana pentru Standarde de Fabricare a E-lichidelor (AEMSA). Standardele UE se afla in Directiva UE privind produsele din tutun.

Popularitate

Tendinte estimate in numarul global de vaperi

De la intrarea lor pe piata in jurul anului 2003, consumul de tigari electronice a crescut rapid. In 2011, au existat aproximativ 7 milioane de utilizatori adulti de tigari electronice la nivel global, crescand la 41 de milioane in 2018 si la 68 de milioane in 2020, comparativ cu 1,1 miliarde de fumatori de tigari.

Utilizarea tigarilor electronice este cea mai mare in China, SUA si Europa, China avand cei mai multi utilizatori de tigari electronice. Cresterea se credea ca se datoreaza publicitatii adresate tinerilor prin costul lor scazut in comparatie cu tutunul si perceptia ca tigarile electronice sunt mai sigure decat tutunul.

S.U.A.

In 2020, aproximativ 20% dintre elevii de liceu americani au raportat ca folosesc o tigara electronica cel putin o data in ultimele 30 de zile. Incepand din 2018, aproximativ 3% dintre adultii din SUA folosesc tigari electronice in cateva zile ale saptamanii sau in fiecare zi.

Regatul Unit

In Marea Britanie, consumul actual de tigari electronice a crescut de la 1,7% din populatia adulta in 2012 la 7,1% in 2019 si apoi a scazut la 6,3% in 2020. Incepand cu 2020, aproximativ 59% dintre utilizatorii de tigari electronice adulti din Marea Britanie sunt fosti fumatori, 38% folosesc in prezent atat tigari, cat si tigari electronice, iar 3% nu au fumat niciodata o tigara normala.

woman-smoking-vapor

Australia

Potrivit unui raport din 2019, aproximativ 520.000 de australieni adulti foloseau tigari electronice. Acest numar a fost de peste doua ori mai mare decat cel relevat intr-un sondaj din 2016, in care doar 240.000 de australieni erau vaperi.

Progresie

Din punct de vedere istoric, multi utilizatori au inceput cu o tigara electronica de unica folosinta asemanatoare cu o tigara de tutun. De multe ori progreseaza catre dispozitive de generatie ulterioara si isi pot regla dispozitivele, dupa preferinte. Utilizatorii cu experienta prefera adesea tigarile electronice reincarcabile. Femeile prefera tigarile electronice de unica folosinta, iar adultii tineri acorda mai multa atentie modurilor (capacitatea de a schimba puterea tigarii electronice sau de a schimba bucati de tigari electronice). Modingul creste sansa de a incepe vapingul in randul tinerilor.

Majoritatea vaperilor folosesc un sistem de rezervoare reincarcabile, permitandu-le sa-si amestece propriul lichid si avand astfel control asupra aromei si rezistentei.

Persoanele cu experienta clasifica personalizarea ca fiind cel mai important aspect in alegerea unui dispozitiv de vaping. Utilizatorii au clasificat puterea nicotinei ca un factor important pentru alegerea dintre diferite tigari electronice, desi o astfel de preferinta ar putea varia. Utilizatorii nefumatori de tigari normale si cei fara experienta cu tigari electronice, tind sa nu prefere nicotina sau tigarile electronice cu continut scazut de nicotina, in timp ce fumatorii si utilizatorii experimentati de tigari electronice prefera tigarile electronice cu cotinut mediu sau ridicat de nicotina.

Efectele asupra sanatatii

Beneficiile si riscurile pentru sanatate ale tigarilor electronice sunt incerte, inclusiv efectele lor pe termen lung. Exista dovezi provizorii ca ar putea ajuta oamenii sa renunte la fumat, dar medicamentul pentru renuntarea la fumat este cel putin la fel de eficient. Din cauza posibilitatii de contactare a dependentei de nicotina prin utilizarea tigarilor electronice, exista ingrijorare pentru copiii si tinerii care pot incepe sa fumeze tigari.

Aportul tigarilor electronice in reducerea daunelor cauzate de tutun nu este clar, in timp ce o alta analiza a constatat ca acestea par sa aiba potentialul de a reduce decesul si bolile legate de tutun. Produsele de inlocuire a nicotinei ale Administratiei Americane pentru Alimente si Medicamente (FDA SUA) reglementate pot fi mai sigure decat tigarile electronice, dar tigarile electronice sunt in general considerate mai sigure decat produsele normale din tutun (tigari sau trabucuri).

Riscul mortii timpurii poate fi similar cu cel al tutunului normal. Riscul de evenimente adverse grave a fost raportat in 2016 ca fiind scazut. Efectele adverse mai putin grave includ dureri abdominale, cefalee, vedere neclara, iritatia gatului si gurii, varsaturi, greata si tuse. Nicotina este daunatoare. In 2019 si 2020, un focar de boli pulmonare severe in SUA, provocate de vapare, a fost puternic legat de acetatul de vitamina E, de catre cei de la CDC.

Tigarile electronice produc niveluri ridicate de particule in aer la fel ca tigarile de tutun. Exista „doar dovezi limitate care arata efecte adverse respiratorii si cardiovasculare la om”, conform autorilor unui studiu din 2020, dar sunt necesare mai multe studii pe termen lung pe aceasta tema. O alta analiza din 2020 a constatat ca tigarile electronice cresc riscul de astm cu 40% si boala pulmonara obstructiva cronica cu 50%.

Motivatie

Exista motive variate pentru utilizarea tigarii electronice.

Majoritatea utilizatorilor incearca sa renunte la fumat, dar o mare parte a utilizarii este recreativa sau ca o modalitate de a evita legile privind fumatul. Multi oameni care folosesc tigari electronice fumeaza inca. Unii oameni spun ca vor sa renunte la fumat prin vapare, dar altii vapeaza tocmai pentru a eluda legile si politicile privind fumatul in spatii publice de exemplu. Multi oameni vapeaza considerand  ca vapingul este mai sigur decat fumatul de tigari normale.

Multi utilizatori spun ca le place sa-si aleaga aromele si de aceea aleg tigarile electronice, dar sunt atrasi si de pretul relativ scazut al tigarilor electronice in comparatie cu tigarile.

Tineri

Astazi, mai multi liceeni folosesc tigari electronice decat tigari obisnuite. Utilizarea tigarilor electronice este mai mare in randul elevilor de liceu decat in ​​randul adultilor.

La nivel mondial, un numar din ce in ce mai mare de tineri din unele tari vapeaza, iar ratele s-au dovedit a fi deosebit de ridicate in SUA, Polonia si Ungaria incepand cu 2013-2015. Vaping-ul in randul adolescentilor a crescut in fiecare an pana in 2017. Se pare ca va exista o crestere a consumului unic de tigari electronice in randul tinerilor din intreaga lume.

Majoritatea tinerilor consumatori de tigari electronice nu au fumat niciodata, dar exista o minoritate substantiala care vapeaza si fumeaza in acelasi timp, ceea ce indica faptul ca tigarile electronice pot fi un punct de plecare pentru consumul de nicotina. Tinerii care nu ar fuma vapeaza, iar tinerii care vapeaza sunt mai predispusi la fumat.