Terapia de cuplu este o interventie menita sa ajute sotii sau partenerii aflati in dificultate sa depaseasca momentele critice pe care le intalnesc in calatoria lor impreuna. Uneori ajuta sa gasesti un echilibru in relatie, altele in schimb sa accepti sfarsitul. Dar beneficiile vor fi mai mari cu cat incepeti mai repede.
Fiecare cuplu trece prin fazele sale, de la indragostire la idealizare, realism si deziluzie. Dificultatile intampinate pot fi de diferite tipuri, in functie de faza ciclului de viata al cuplului (cuplu fara copii, nasterea primului copil, crestere si separare de copii, pensionare; sau probleme de sexualitate, dificultati de comunicare, divergente in metodele parentale, conflicte , tradari, separarea si gestionarea custodiei copiilor). Afla mai multe despre terapia de cuplu si avantajele ei.
Ce este terapia de cuplu?
José Bustamante clarifica faptul ca primul pas in terapia cuplurilor este intelegerea adevaratei probleme. Majoritatea cuplurilor cer sfaturi pentru ca sustin foarte multe, dar „exista conflicte nerezolvate in spatele ei”. Primul lucru care trebuie clarificat, atunci, este adevarata problema de ce relatia nu functioneaza.
Pentru a face acest lucru, este necesar sa cream empatie cu partenerul, sa-l ascultam, sa stim ce i se intampla cu adevarat si sa incercam sa-l intelegem.
Din acest motiv, in terapia de cuplu trebuie in primul rand trebuie sa se invete cum sa asculti, sa te pui in pielea partenerului tau, sa comunici ceea ce simti sau ce te deranjeaza fara a-ti rani partenerul. Ambii parteneri fac parte din problema si ambii fac parte intotdeauna din solutie.
Cand este nevoie?
Terapia de cuplu este o resursa care ajuta la recunoasterea problemelor. Permite membrilor cuplului sa isi aprofundeze cunostintele despre ei insisi, despre relatie si sa redescopere valoarea partenerului. Psihologul de cuplu aduce instrumente utile pentru rezolvarea conflictelor, pentru a evita sa greseasca in relatie, pentru a invata un nou mod de comunicare si, in cele din urma, pentru a se gasi reciproc si a incepe o relatie mai satisfacatoare si mai fericita.
In cele din urma, terapia de cuplu este despre gasirea unui acord satisfacator si ajutarea la recuperarea intaririlor naturale asociate vietii impreuna; ca atunci cand incepi o relatie, dar cu o baza mai solida si matura. In general, terapia cuplurilor este indicata in urmatoarele cazuri:
- ambii soti / parteneri sunt motivati sa isi faca relatia mai satisfacatoare
- conflictul dintre soti / parteneri este distructiv si epuizant
- riscul implicarii copiilor in conflictele conjugale este mare
- disconfort manifest al unuia sau ambilor soti / parteneri
- sa sprijine partenerul / coabitatul intr-un moment de mare dificultate (boala, pierdere a locului de munca, stres acut, suferinta psihologica etc.)
- in cazul in care conflictul cronic din cuplu creeaza suferinta psihologica la copii
Obiectivele
Obiectivele care trebuie atinse prin terapia cuplurilor depind intotdeauna de tipul si amploarea problemei. Cu toate acestea, urmatoarele obiective principale se aplica in terapia cuplurilor: Comunicare buna si deschidere catre dialog in relatie.
De fapt, exprimarea sentimentelor este foarte importanta pentru a evita nesigurantele, depresia sau stima de sine scazuta. Imbunatatiti relatia cu gesturi mici: chiar si doar rostirea cuvantului „Te iubesc” este esentiala pentru ca partenerul tau sa se simta dorit si sigur de sentimentele tale.
Beneficiile
Printr-o cale terapeutica valida, cuplurile aflate in criza isi pot gasi echilibrul si isi pot imbunatati foarte mult relatia. Iata cateva dintre beneficiile pe care le poate oferi terapia cuplurilor: Traiti viata unui cuplu pasnic si intr-un mod satisfacator. Invatarea de a gestiona situatiile dificile, cum ar fi tensiunile, grijile, pierderea echilibrului interior.
Intelegerea modului de relationare cu copiii si care sunt cele mai bune modalitati de a vorbi cu ei, de a face fata situatiilor. Depasirea si gestionarea momentelor de criza, cum ar fi tradarea, monotonia, pierderea atractiei sexuale sau lipsa intereselor comune.
Dialogati si comunicati eficient invatand sa recunoasteti limba partenerului. Invata sa-ti intelegi asteptarile, adica sa intelegi cand sunt excesive sau irrealizabil, incercand sa fii sincer si sa-ti exprimi nevoile cele mai profunde fara nici o teama.
Cum are loc?
Sesiunile de terapie de cuplu sunt structurate in intalniri care dureaza aproximativ o ora si jumatate fiecare cu ambii membri ai cuplului. Sesiunile sunt, in general, saptamanale. Plecam de la povestea cuplului, pentru a intelege mai bine care sunt schimbarile care au creat instabilitatea si conflictele de care s-au plans.
Dupa o evaluare initiala a cazului, terapeutul propune, daca este necesar, o terapie, indicand modalitatile, costurile, timpii. In timpul primei sesiuni, cuplul isi va spune povestea, motivele care i-au determinat sa mearga la un specialist si asteptarile fiecaruia dintre ele cu privire la terapia cuplului in sine.
Cat dureaza?
Durata unei psihoterapii de cuplu poate fi foarte variabila si depinde de problemele individuale si de cuplu specifice si de numarul de conflicte experimentate de un cuplu dat.
Conflictele sunt analizate in timpul terapiei, astfel incat sa inteleaga mai bine natura lor, sa invete sa rezolve probleme si sa discute diferentele in moduri rationale si logice, sa recunoasca ideile si convingerile irationale sau eronate care urmeaza sa fie modificate, pentru a detecta ce comportamente fiecare membru din cuplu se poate schimba, speram, si cum sa invatam sa facem acest lucru, sa ascultam si sa imbunatatim dinamica comunicarii, sa il intelegem si sa-l acceptam pe celalalt, precum si sa acceptam diferentele interumane.