Apa este o resursa esentiala pentru dezvoltarea vietii pe planeta. Trebuie sa fim constienti de utilizarea pe care o dam acestui bun pretios si sa nu-l irosim in zadar.
In fiecare zi efectuam actiuni la fel de internalizate ca spalarea fetei, pornirea masinii de spalat vase sau umplerea filtrului de cafea fara a ne face griji cu privire la cantitatea de apa pe care o cheltuim.
Dar v-ati putea imagina sa porniti robinetul si sa nu iasa apa? Fiintele umane nu pot trai fara ea, deci este necesar sa fim constienti atunci cand consumam acest bun pretios. Astazi va aducem cinci motive pentru care ar trebui sa economisiti apa.
- Apa este o sursa de viata
Apa este o resursa de prima necesitate pentru viata de pe planeta. Fiecare fiinta vie care se respecta trebuie sa se hidrateze. De fapt, o fiinta umana adulta este 60% apa, iar in cazul copiilor, 78%.
O persoana ar putea indura saptamani fara hranire, dar ar muri in cateva zile daca nu ar bea apa. Prin urmare, este important sa o utilizati in mod responsabil si sa nu o irositi.
Apa este folosita pentru orice, printre altele, pentru activitati agricole. Fara ea nu ar exista culturi, care sunt esentiale pentru a obtine alimente (fructe si legume). De asemenea, este utilizata in activitati industriale (energie, turism etc.), care sunt esentiale pentru dezvoltarea societatii. Poti folosi bransament apa desfundari canalizari special adaptate pentru instalatiile proprii.
- Este o resursa limitata
Desi uneori uitam, apa este o resursa neregenerabila. Activitati precum defrisarile, supraexploatarea, gestionarea inadecvata sau cresterea populatiei umane au inrautatit situatia.
Faptul ca apa nu este regenerabila inseamna ca, odata ce a fost utilizata, nu poate fi recuperata. Trebuie sa fim foarte responsabili cu utilizarea pe care o oferim. Gesturile mici, cum ar fi nefolosirea toaletei ca gunoi, pot face o mare diferenta.
Din 1993, Organizatia Natiunilor Unite a marcat ziua de 22 martie ca Ziua Mondiala a Apei, o data care serveste la cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta acestui „aur lichid”.
- Este necesar pentru utilizarea zilnica
Dupa cum am spus, fiintele umane folosesc apa zilnic ca parte a vietii noastre, uitand adesea deficitul de care sufera Pamantul.
Bem intre 5 si 8 pahare de apa pe zi pentru a ramane hidratati, dar o folosim si pentru igiena noastra. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) afirma ca simplul fapt de a va spala pe maini cu o anumita frecventa este unul dintre cele mai bune tratamente pentru a evita contractarea bolilor, deoarece intr-un gram organic uman se afla mai mult de un trilion de germeni.
Dintre toate activitatile pe care le exercitam in rutina noastra, putem petrece pana la 300 de litri de apa pe zi. Trebuie sa continuam sa facem acest lucru, dar in mod responsabil. Avand in vedere ca doar 3% din apa care exista pe planeta este proaspata, ar trebui sa ne reducem consumul cat mai mult posibil. Gesturile mici, cum ar fi oprirea apei de dus in timp ce sapunul pot face o mare diferenta.
Ce efecte are apa dura?
Cu apa dura, solutiile de sapun formeaza un precipitat alb ( spunuri de sapun ) in loc sa produca spuma, deoarece ionii 2+ distrug proprietatile tensioactive ale sapunului formand un precipitat solid (radacina de sapun). O componenta majora a unei astfel de deseuri este stearatul de calciu , care provine din stearat de sodiu , componenta principala a sapunului.
Duritatea poate fi astfel definita ca capacitatea de consum de sapun a unei probe de apa sau capacitatea de precipitare a sapunului ca o proprietate caracteristica a apei care previne spumarea sapunului. Detergentii sintetici nu formeaza astfel de reziduuri.
O portiune din vechiul apeduct roman Eifel din Germania. Dupa ce a fost in functiune timp de aproximativ 180 de ani, apeductul avea depozite minerale de pana la 20 cm (8 inchi) grosime de-a lungul peretilor.
Deoarece apa moale are putini ioni de calciu, nu exista nicio inhibare a actiunii de spumare a sapunurilor si nu se formeaza reziduuri de sapun in spalarea normala. In mod similar, apa moale nu produce depuneri de calciu in sistemele de incalzire a apei.
Apa dura formeaza, de asemenea, depozite care infunda instalatiile sanitare. Aceste zacaminte, numite „ scarare ”, sunt compuse in principal din carbonat de calciu (CaCO3 ) , hidroxid de magneziu (Mg(OH) 2 ) si sulfat de calciu (CaSO4 ). Carbonatii de calciu si magneziu tind sa se depuna sub forma de solide alb murdar pe suprafetele interioare ale tevilor si schimbatoarelor de caldura . Aceasta precipitare (formarea unui solid insolubil) este cauzata in principal de descompunerea termica a ionilor de bicarbonat, dar se intampla si in cazurile in care ionul de carbonat este la concentratie de saturatie. Acumularea rezultata a calcarului limiteaza fluxul de apa in conducte.