Alegerea unei jucării pentru un bebeluș poate fi dificilă, mai ales dacă te afli la primul copil. Jucăriile au un rol esențial în dezvoltarea bebelușului, chiar și în primul an de viață, atunci când începe să exploreze și să descopere treptat lumea din jurul lui. Unele jucării stimulează abilitățile cognitive, senzoriale și sociale, în timp ce altele reprezintă o sursă de liniște și confort. Provocarea cea mare pentru un părinte este să aleagă jucăriile care sprijină această dezvoltare și nu reprezintă niciun pericol pentru bebeluș. 

Iată cum să alegi primele jucării cu care va interacționa bebelușul în primul său an de viață!

 

Verifică dacă jucăriile sunt sigure pentru bebeluș

Din păcate, există în comerț multe jucării recomandate pentru un nou-născut, dar care conțin substanțe toxice sau margini ascuțite care l-ar putea răni. Tocmai din acest motiv, primul lucru pe care trebuie să îl verifici atunci când vine vorba de jucăriile cu care interacționează un bebeluș este siguranța. Iată ce elemente trebuie să iei în considerare:

  • Mărimea componentelor – jucăriile nu ar trebui să aibă piese mici care pot fi înghițite (acest lucru este semnalizat de cele mai multe ori și pe etichetă),
  • Materiale non-toxice – având în vedere tendința bebelușilor de a băga orice obiect în gură, ar fi bine să te asiguri că jucăriile cu care intră în contact nu conțin substanțe chimice nocive,
  • Suprafețe netede și margini rotunjite – dacă optezi pentru jucării din lemn, ai grijă ca acestea să fie bine șlefuite, să nu aibă așchii sau margini dure, ascuțite, în care se poate lovi cel mic.

Asigură-te că jucăria este potrivită pentru vârsta copilului

Un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare atunci când cumperi jucării educative de pe babyjohn.ro este vârsta pentru care acele jucării au fost recomandate. Sigur că un puzzle sună distractiv, însă nu va prezenta prea mare interes pentru un bebeluș de 5-6 luni. Majoritatea jucăriilor sunt clasificate în diferite grupe de vârstă, tocmai pentru că fiecare etapă de dezvoltare a copilului este caracterizată de nevoi specifice. În primul an de viață, bebelușul are nevoie de jucării care îl stimulează din punct de vedere senzorial, cognitiv și al motricității. 

Alege întotdeauna jucării de calitate, durabile

Evită pe cât posibil jucăriile din plastic sau de o calitate îndoielnică. Pe lângă faptul că acestea reprezintă un pericol pentru cel mic, ele nu sunt nici durabile. S-ar putea să te trezești că după 2-3 folosiri se deteriorează. Investește în jucării de calitate, de preferat din lemn, care sunt durabile în timp și de mare ajutor în dezvoltarea bebelușului.

În concluzie, în primul an de viață alege jucării cu contraste vizuale puternice, carusele muzicale, jucării zornăitoare sau jucării pentru dentiție care aduc alinare în perioadele cu erupție dentară. Bineînțeles, cea mai bună jucărie pentru copilul tău ești chiar tu, așa că, acordă-i timp și oferă-i suficientă atenție, vorbește cu el și ajută-l să descopere lumea din jurul său în cel mai plăcut mod. 

Sursă foto: unsplash.com