A vorbi astazi despre bijuteriile pentru barbati ca fiind cea mai riscanta tendinta din lume, este o gluma. Barbatii au purtat bijuterii toata viata lor, de la regi la rapperi. Dar de ce le-am pierdut?

Raspunsul se afla in povestea in sine. Punctul de cotitura prin care este taiat modelul modei formale de astazi este cunoscut sub numele de „Marea Renuntare masculina”. Aceasta teorie a fost atinsa de psihanaliticul John Carl Flügel in anii ’30 si explicata maselor in cartea sa „Psihologia rochiei”.

El a ajuns sa spuna urmatoarele: moda barbatilor care a fost stabilita la sfarsitul Revolutiei Franceze a eradicat intr-un mod fulminant orice podoaba a garderobei masculine, nu pe un capriciu, ci pentru a se indeparta de imaginea clasei privilegiate care a trecut prin ghilotina. In acest fel, ceasul a fost singura piesa care a fost permisa in cutia de bijuterii masculina.

De-a lungul secolului al XX-lea, stralucirea si fastuozitatea si-au avut venirile si intamplarile in garderoba barbatilor, pana in anii ’90, unde rapperii au devenit una dintre referintele absolute de stil. Si au facut-o cu o imagine care era departe de standardele yuppie-ului de pe Wall Street sau de minimalismul lui Calvin Klein.

Au facut-o cu treninguri, haine supradimensionate, papuci si bijuterii mari care au depasit fiecare look pentru a-si demonstra ascensiunea meteorica spre succes. La inceput au fost clasificate ca fiind lipicioase, dar astazi sunt ghidul care configureaza imbracamintea de strada care a dominat ultimul deceniu al timpului nostru.

Si acolo merg bijuteriile care, dupa adidasi, incep sa-si traiasca momentul de glorie. Doar aruncati o privire la firmele de lux care au taiat codul astazi. Vezi aici cum aurul real este o investitie grozava in cazul in care doriti sa cumparati o bijuterie.

Bratari si inele, in tendinte

Bratarile au mai putina importanta, in mare parte pentru ca inelele sunt inca optiunea la moda pentru a decora mainile barbatilor.

Inele mari, cu o estetica dura, la jumatatea distantei dintre universul motociclist si cel al piratilor, cum ar fi cele purtate de obicei de Harry Styles dar si Brooklyn Beckham si chiar personaje fictive din seria preferata a noilor generatii, cum este cazul lui Ian Grimm -interpretat de Rob McElhenney-, protagonistul „Mythic Quest”, sitcomul amplasat intr-o companie de jocuri video Apple TV +.

Tocmai acest personaj salveaza si bratarile de perle negre, o optiune perfecta pentru cei carora le place sa poarte vara multe bratari acumulate pe incheieturile mainilor, desi este un obicei care nu este adesea vazut astazi printre cei mai eleganti barbati.

In ciuda acestui fapt, ca si in cazul colierelor, exista alternative sub forma unei bratari pentru acei barbati care le simt ca si complementul lor preferat.

In plus fata de cele care amintesc de sclavi, la care s-a facut referire, desenele simple, minimaliste si elegante din aur sunt o optiune, la fel si cele cu legaturi uriase, cum ar fi cea purtata de fotbalistul lui Liverpool Trent Alexander Arnold.

De ce aurul este mereu valoros?

Unii oameni sustin ca aurul nu are valoare intrinseca, ca este o relicva barbara care nu mai detine calitatile monetare ale trecutului. Ei sustin ca intr-un mediu economic modern, moneda de hartie baza.

La celalalt capat al spectrului se afla cei care afirma ca aurul este un activ cu diverse calitati intrinseci care il fac unic si necesar ca investitorii sa il detina in portofoliile lor. Ei cred ca investitorii au tot atatea motive pentru a investi in aur.

Cei mai multi ar fi de acord ca aurul a avut intotdeauna valoare din toate aceste motive – o componenta a bijuteriilor decorative, o moneda uneori si ca investitie. Dar, pe langa aceste valori concrete, am adauga o alta caracteristica a aurului, care, desi mai greu de identificat, este la fel de reala: misterul sau. O parte a atractivitatii aurului este misterul atractivitatii sale.

In lumea finantelor si a investitiilor, de multe ori ne place sa mergem in varful picioarelor in jurul cuvantului „mister”. Cu toate acestea, asa cum este adevarat cu majoritatea disciplinelor, exista intotdeauna un loc atat pentru stiinta, cat si pentru arta, si chiar pentru mister .

Aurul poate stimula o experienta personala subiectiva, dar aurul poate fi si obiectivat daca este adoptat ca sistem de schimb.

Aceasta duplicitate este o enigma care este unica pentru aurul ca marfa. Aurul poate fi ceva cantitativ si tangibil, precum banii si, in acelasi timp, poate intruchipa ceva efemer, ca un sentiment, chiar si o multime de sentimente. Deci, o parte din motivul pentru care aurul a avut intotdeauna valoare se afla in psihologia si natura experientei umane.

Aurul poate exista ca ceva care este cantitativ si tangibil, intruchipand in acelasi timp calitativ si efemer. Prin urmare, aurul este cu siguranta un metal care merita sa fie bagat in seama.