Despre alimentaţie sănătoasă, produse bio şi produse eco se vorbeşte tot mai mult în ultima vreme, pe măsură ce oamenii descoperă că preocuparea pentru o calitate mai ridicată a vieţii lor înseamnă, de fapt, că se vor bucura de viaţă şi de micile plăceri mai mult timp. Dacă şi tu te-ai întrebat măcar o dată dacă există vreo diferenţă între produsele eco şi cele bio, acest articol vine să-ţi ofere toate informaţiile de care ai nevoie.
Eco sau bio? Iată care sunt diferenţele dintre cele două
Deşi sunt, de multe ori, folosiţi alternativ, aceşti doi termeni înseamnă, de fapt, două lucruri total diferite, fiind definiţia a două abordări distincte asupra producerii de alimente. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care să le ştii despre produsele eco şi cele bio.
Sunt certificate diferit
Dacă pentru a obţine certificarea că produsele tale sunt bio trebuie să respecţi un set riguros de reguli şi să mai şi faci dovada respectării lor, atunci când vrei să produci ceva eco, lucrurile devin mult mai simple. Fiind o perspectivă care se axează pe impactul asupra mediului înconjurător al alimentelor, şi mai puţin asupra modului de producţie, pentru a putea spune că produsul tău este unul eco nu ai nevoie de o certificare anume, neexistând instituţii care să confirme sau să infirme această calitate.
Producătorii eco pot folosi substanţe chimice
Dacă un producător bio trebuie să uite de orice substanţă chimică ce i-ar face cultura mai profitabilă şi munca mai uşoară, în cazul produselor eco lucrurile sunt puţin mai simple. Astfel, chiar dacă nu pot folosi pesticide sau îngrăşăminte sintetice, producătorii eco, spre deosebire de cei bio, pot utiliza produse derivate din plante sau minerale, cum ar fi sulfatul de cupru sau piretrinele naturale.
Accesibilitate
Spre deosebire de produsele bio, mai scumpe, mai greu de găsit şi mai puţin accesibile, produsele alimentare eco sunt accesibile pe o scară mai largă. Acest lucru se întâmplă deoarece agricultura eco este cumva mai relaxată, mai orientată spre diversitate şi sustenabilitate la scară largă.
Modul în care sunt produse
Un aspect important de menţionat atunci când vorbim despre calitatea produselor eco sau bio este că nu există o separare de tipul superior-inferior, diferenţele ţinând cel mult de modul în care sunt produse. Astfel, în cazul agriculturii organice se impune absenţa organismelor modificate genetic, a pesticidelor sau îngrăşămintelor chimice de orice natură, atunci când vorbim despre agricultura ecologică metodele de producţie pot să varieze mai mult, iar principiile fundamentale sunt cele care încurajează sustenabilitatea şi biodiversitatea.
Siguranţa alimentară
Deşi nu reprezintă propriu-zis o diferenţă notabilă, siguranţa alimentară a produselor bio, respectiv a celor eco, este una superioară faţă de cea a produselor agriculturii convenţionale. Acest lucru este rezultatul reglementării stricte a agriculturii bio, dar şi a accentului pe mijloacele de producţie prietenoase cu mediul, pe sustenabilitate şi biodiversitate specific agriculturii ecologice. Alege produse ECO de la Vegis şi bucură-te de gust şi savoare produse în mod sigur, bune pentru corpul tău şi pentru mediul înconjurător, şi viaţa va deveni mai savuroasă pe nesimţite.
Produsele alimentare eco şi bio reprezintă, indiferent de diferenţele dintre cele două abordări, produse alimentare premium, superioare calitativ şi nutritiv celor produse cu metode convenţionale.
Sursa foto: Pixabay.com