La o analiză cost-beneficiu a investiției în silozuri de cereale, se iau în considerare mai mulți factori. Primul factor îl reprezintă costurile de investiții inițiale asociate cu achiziționarea silozurilor de cereale sau construirea acestora. De asemenea,  prețurile pot varia în funcție de dimensiunea și capacitatea unui siloz, și de asemenea, de locația amplasării acestuia. 

Caracteristicile și echipamentele suplimentare care ar putea să-ţi fie necesare, sunt un alt factor de cost. Trebuie să analizezi cu atenție aceste costuri și apoi să decizi dacă investiția merită din punct de vedere financiar.

Ce trebuie să iei în considerare atunci când achiziționezi un siloz?

La analiza cost-beneficiu sunt luate în considerare și costurile de mentenanță cu privire la întreținerea și funcționare a silozurilor de cereale. În costurile de mentenanță este inclus și consumul de energie electrică, dar și asigurarea. Este important să ții cont de aceste costuri, pentru a evalua corect dacă potențialele beneficii depășesc costurile curente. 

În ceea ce privește performanța, trebuie să te asiguri că investiția îți va aduce și profitul dorit. Potențialele beneficii sunt criterii importante în analiza cost-beneficiu. Silozurile de cereale sunt depozitare pentru cerealele recoltate și din acest motiv, trebuie să reduci riscul de deteriorare și pierderi.

Doar astfel, investiţia merită luată în considerare și doar astfel, vei avea profituri mai mari. Mai mult decât atât, dacă vei avea capacitatea de a stoca cereale, vei putea profita de condițiile favorabile ale pieței. Trebuie să evaluezi potențialele profituri și să analizezi dacă acestea justifică investiția și costurile operaționale continui. 

O analiză atentă a costurilor investiției inițiale, a cheltuielilor operaționale și potențialele beneficii, duce la luarea unei decizii cu privire la  investiția pe care ți-o dorești. Dacă analizăm ofertele de vânzare a silozurilor de cereale existente, atunci prețurile vor varia foarte mult. Poți găsi silozuri care costă între 1 și 7 milioane de dolari. 

Conservarea cerealelor în siguranță: Află totul despre silozuri cereale de înaltă performanță

Analiza cost-beneficiu siloz nou sau utilizat

Prețul pentru un siloz cereale utilizat este determinat în primul rând de proprietar și diferă nu numai în funcție de capacitatea sa, ci și de amplasarea acestuia, de starea dotărilor și echipamentelor, de gradul de automatizare etc. Prin urmare, atunci când alegi între achiziționarea unui siloz de cereale nou sau cumpărarea unuia existent, trebuie să analizezi toți acești factorii. De exemplu, trebuie să calculezi dacă va costa mai mult reparația și modernizarea silozului existent sau dacă va depăși costul pentru unul nou. 

Atunci când se efectuează analiza cost-beneficiu a investiției într-un siloz pentru cereale,  trebuie să ții cont de mult mai mulți factori. Mai trebuie să știi că la analiza cost-beneficiu pentru construirea sau achiziționarea unui siloz de cereale este inclusă și cumpărarea unui teren, materiale de construcție, forță de muncă și multe altele. 

Mai mult decât atât, este luată în considerare și taxa pe valoarea adăugată pentru investițiile care trebuie contabilizate. Trebuie estimate cu exactitate și aceste costuri, pentru a determina fezabilitatea investiției și rentabilitatea investiției.

Analiza cost-beneficiu a investiției în silozuri de cereale este o modalitate de calculare și evaluare a costurilor și a beneficiilor generale asociate. Analiza cost-beneficiu este utilizată în mod obișnuit atunci când se evaluează investițiile în silozuri de cereale, pentru a determina câștigurile și beneficiile nete de care fermierul va beneficia din acest proiect. Analiza în cele mai multe cazuri este efectuată de finanțatori, care au o viziune mai largă asupra proiectului decât organizațiile comerciale, care sunt interesate doar de rentabilitatea acestuia.

Analiza cost-beneficiu – principalele caracteristici

Principalele caracteristici ale analizei cost-beneficiu sunt următoarele:

Contabilitatea cost-beneficiu

Toate costurile și beneficiile trebuie calculate și clasificate în funcție de gradul lor de abatere de la obiectivul principal al proiectului. Costurile și beneficiile mai îndepărtate pot fi ignorate. Acest lucru necesită o proiectare atentă a unui siloz de cereale, evaluarea ciclului său de viață și luarea în considerare a efectelor externe și a beneficiilor.

Costuri și beneficii estimate

La evaluarea acestora, trebuie acordată atenție posibilelor modificări ale prețurilor relative, și nu ale nivelului general al prețurilor. Nivelul general al prețurilor în vigoare în perioada inițială trebuie luat drept cel de bază. Deși prețurile de pe piață sunt utilizate în mod obișnuit pentru estimarea costurilor și beneficiilor, există unele dificultăți în aplicarea acestora:

  • atunci când proiectele de investiții sunt atât de mari, încât au un impact semnificativ asupra prețurilor; 
  • atunci când monopolizarea denaturează prețurile relative; 
  • atunci când taxele umflă artificial costul resurselor; 

atunci când există o subutilizare semnificativă a forței de muncă și a altor resurse, înseamnă că prețurile acestora depășesc costurile utilizării acestor resurse.  

Deoarece există întotdeauna incertitudine cu privire la estimările costurilor și beneficiilor viitoare asociate cu un proiect de investiții, analiza cost-beneficiu trebuie să țină seama de această incertitudine prin testarea sensibilității beneficiului net la modificările unor factori, precum durata de viață a silozului.

Când vrei să investești într-un siloz, trebuie să ții cont și de faptul că beneficiezi de o serie de avantaje:

  • Volum mare de cereale care poate fi depozitat pe o suprafață mică (până la 150.000 de tone);
  • Boabele sunt ventilate automat, deoarece este prevăzut un sistem de aerare;
  • Cerealele se încarcă și se descarcă cu capacitate mare, tot automat, economisind astfel timpul și banii.

Silozurile rotunde cu fund orizontal sunt montate mai repede decât cele conice. Dar trebuie să aibă neapărat trape de descărcare și transportoare pentru aprovizionarea cu cereale. De asemenea, astfel de spații de depozitare sunt supuse unor cerințe mai stricte în ceea ce privește fundația.

Un siloz metalic în formă de con se sprijină pe o bază metalică, iar acest lucru face posibilă turnarea pur și simplu de beton într-o zonă mică, ceea ce simplifică și reduce costul construcției. Un alt plus este descărcarea independentă a cerealelor fără utilizarea transportoarelor. Procesul are loc de la sine.

Constructorii de silozuri realizează construcția de silozuri de toate tipurile pentru diferite tipuri de cereale, și trebuie doar să decizi ce design să alegi.