Whisky-ul este foarte popular in intreaga lume pentru aroma si versatilitatea sa unica. Unii o beau de obicei dimineata inainte de a-si incepe activitatile, dar multi altii prefera o bautura seara dupa cina sau, bine, in timpul unei intalniri cu prietenii. Exista multe modalitati de a consuma aceasta bautura alcoolica, dar putini stiu cum este produsa.

Numele sau depinde de tara in care este fabricat, in Irlanda este cunoscut sub numele de whisky, dar in Scotia se numeste scotch sau whisky. Desi originea sa exacta este incerta, prima scriere care se refera la aceasta bautura a fost descoperita in Irlanda, unde a fost apoi distilata in manastiri. Noi iti recomandam sa incerci Single Malt.

Indiferent de brand, whisky-ul se numara printre bauturile alcoolice ale multora, dar stiti din ce este facut? Mai jos vorbim despre ingredientele sale si procesul de fabricatie.

Un pic din originea sa

Cuvantul whisky sau whisky provine dintr-un cuvant galic scotian „uisge beatha” si cuvantul irlandez „uisce beathadh”, al carui inteles este „apa vietii”. Se considera ca aceasta bautura provine din Irlanda sau Scotia; cu toate acestea, data si locul exact in care a fost distilata pentru prima data sunt inca necunoscute.

In timpul Mortii Negre, una dintre cele mai devastatoare pandemii din istorie, in secolul al XIV-lea, whisky-ul a fost folosit in scopuri presupuse vindecatoare. Potrivit Food and Pleasure, oamenii de la acea vreme credeau ca aceasta bautura se pare ca ar putea „da inapoi spiritul” mortilor, motiv pentru care a ajuns sa fie numita spirit.

Din ce este facuta

Whisky-ul este un rachiu de cereale obtinut din distilarea maltului cerealelor, cum ar fi secara, orzul, graul si chiar porumbul. In general, pentru fabricarea sa, apa este amestecata cu orz, acest preparat este fermentat si, ulterior, este imbatranit timp de cel putin trei ani.

Expertii  noteaza ca exista mai multe forme de preparare, in functie de ingrediente si de regiune. De exemplu, pentru a face whisky bourbon, una dintre cele mai comercializate vine „dintr-un amestec de porumb (cel putin 51%), secara si orz malt, in varsta de doi ani cel putin in butoaie de stejar ars”.”

Adevaratul motiv pentru care milenialii prefera sa bea whisky si nu  vodca

Millennials au ales whisky-ul ca lichior lor preferat si vodca a fost data la o parte. Aflati de ce.

Un raport recent al Wall Street Journal a aratat ca in Statele Unite, vodka nu mai este „la moda”. In schimb, a iesit din moda pe masura ce tot mai multi oameni apeleaza la whisky, in special la bourbon si whisky Tennessee, ca  si lichior preferat.

In ultimii cinci ani, consumul de vodca a scazut cu aproape 2%, in timp ce whisky-ul a crescut cu 17% in aceeasi perioada. Mai exact pe piata americana, vanzarile de vodca au scazut cu 0,3%, iar whisky-ul a crescut cu 2,7% doar in ultimul an. In fruntea trendului se afla whisky-urile americane, in special whisky-ul Bourbon si Tennessee, care au inregistrat o crestere de 7,4% a vanzarilor.

Informatii interesante despre cum era vazut alcoolul in istorie

Un pas major inainte in intelegerea noastra a vinificatiei neolitice a venit din analiza unui reziduu galbui excavat de Mary M. Voigt la situl Hajji Firuz Tepe din nordul Muntilor Zagros din Iran. Borcanul care continea candva vin, cu un volum de aproximativ 9 litri (2,5 galoane) a fost gasit impreuna cu cinci borcane asemanatoare incastrate in podeaua de pamant de-a lungul unui perete al unei „bucatari” a unei cladiri din caramida neolitica, datata cca. 5400–5000 i.Hr. In astfel de comunitati, vinificatia era cea mai buna tehnologie pe care o aveau pentru pastrarea strugurilor foarte perisabili, desi nu se stie daca bautura rezultata era destinata intoxicatiei, precum si hranirii.

Fabricarea berii dateaza de la inceputul civilizatiei in Egiptul antic , iar bauturile alcoolice erau foarte importante la acea vreme. Fabricarea berii egiptene a inceput in orasul Hierakonpolis in jurul anului 3400 i.Hr.; Ruinele sale contin ramasitele celei mai vechi fabrici de bere din lume, care era capabila sa produca pana la trei sute de galoane (1.136 litri) pe zi de bere.  Simbol al acestui lucru este faptul ca, in timp ce multi zei erau locali sau familiali, Osiris era venerat in intreaga tara. Se credea ca Osiris este zeul mortilor, al vietii, al regenerarii vegetale si al vinului.

Atat berea, cat si vinul erau zeificate si oferite zeilor. Beciurile si teascurile aveau chiar si un zeu a carui hieroglifa era un teasc. Vechii egipteni au facut cel putin 17 tipuri de bere si cel putin 24 de soiuri de vin. Cel mai comun tip de bere a fost cunoscut sub numele de hqt. Berea era bautura muncitorilor de rand; conturile financiare raporteaza ca constructorilor piramidei de la Giza li sa alocat o ratie zilnica de bere de un galon si o treime. Bauturile alcoolice erau folosite in scopuri de placere, nutritie, medicamente, ritualuri, remuneratii si funerare. Acesta din urma presupunea depozitarea bauturilor in mormintele decedatilor pentru a le folosi in viata de apoi.

Numeroase relatari ale perioadei au subliniat importanta moderatiei, iar aceste norme erau atat laice, cat si religioase. In timp ce egiptenii nu pareau sa defineasca betia ca o problema, ei au avertizat impotriva tavernelor (care erau adesea case de prostitutie ) si a bauturii excesive.