Iata cele mai comune mituri despre energia fotovoltaica si cum sunt demontate:

Nu este o energie fiabila pe timp de noapte

Intr-adevar, centralele solare nu functioneaza in mod obisnuit pe timp de noapte, cu toate acestea, progresele impresionante in domeniul tehnologiilor de stocare si scaderea costurilor fac din ce in ce mai frecventa conectarea acestora la energiile regenerabile intermitente, astfel incat sa fie posibila stocarea energiei atunci cand exista vant si soare, chiar daca nu exista cerere, si apoi sa o furnizeze atunci cand este solicitata de utilizator, chiar daca este noaptea sau in absenta vantului.

Pe de alta parte, complementaritatea dintre diferitele tehnologii regenerabile este una dintre principalele sale virtuti, astfel incat sa existe o tehnologie adecvata pentru fiecare mediu si fiecare circumstanta si acestea sa fie perfect combinabile intre ele pentru a proiecta solutia cea mai potrivita in fiecare caz.

Energia solara fotovoltaica este scumpa? Fals

Astazi, energiile regenerabile sunt mai ieftine decat energiile conventionale in mare parte a lumii. Mai mult de doua treimi din populatia lumii traieste in tari in care energia solara si eoliana sunt deja cele mai competitive surse de energie. Iar daca costurile sociale si de mediu ale surselor de energie sunt internalizate si luate in considerare, sursele regenerabile de energie sunt cele mai competitive surse de energie de pe planeta. In ultimii zece ani, pretul modulelor fotovoltaice a fost redus cu 94%.

Constructia de panouri polueaza excesiv- fals

Panourile fotovoltaice moderne sunt din ce in ce mai eficiente, astfel incat, in conditii standard, timpul necesar pentru ca un panou sa genereze energia utilizata pentru producerea sa sa fie calculat in aproximativ doi ani, durata sa de viata utila fiind mai mare de 30 de ani, timp in care va continua sa genereze energie cu lumina soarelui ca singurul combustibil, curat, liber si inepuizabil. Principalele componente ale unui panou fotovoltaic sunt siliciul, aluminiul, sticla si cuprul, iar fabricarea acestuia nu implica un proces deosebit de poluant, care necesita masuri de protectie si siguranta superioare celor ale unui proces industrial conventional.

Odata ce durata lor de viata utila este epuizata, componentele panourilor fotovoltaice sunt clasificate ca deseuri nepericuloase si sunt recuperabile la rate foarte ridicate de pana la peste 95%, ceea ce permite o utilizare mai durabila a materiilor prime utilizate si reducerea volumului de deseuri. Cu 10 ani de experienta si prezenta in Romania, MGM Energo dispune de 92.980kWp in operare si mentenanta.

Multe hectare sunt defrisate pentru a le construi- fals

Nu este adevarat ca masele forestiere sunt distruse pentru a instala plante solare. Nu exista niciun raport din partea organismelor publice sau private solvente care sa arate ca cresterea energiei solare contribuie la defrisari. Dimpotriva, plantele solare sunt adesea instalate in medii aride, cu vegetatie mica sau deloc.

Experienta arata ca, daca intr-un anumit proiect a fost necesara taierea unui copac sau a unei specii de interes natural, aceasta a fost compensata prin plantatii de exemplare noi in numar mult mai mare decat cele afectate.

Fenomenul defrisarilor este legat la nivel international de exploatarea abuziva a maselor de arbori sau de extinderea nesustenabila a terenurilor agricole, daca nu de secetele cauzate de schimbarile climatice pe care energiile regenerabile, cum ar fi energia solara, contribuie la reducerea acestora.

Avantajele oferite de energia solara

Stiati ca energia pe care soarele o ofera pamantului timp de o ora ar putea satisface nevoile globale de energie timp de un an? Fara indoiala, soarele este o sursa puternica de energie si, desi nu suntem capabili sa colectam o fractiune din aceasta energie, totusi valorificarea acestei puteri prin instalarea de panouri solare poate face o diferenta semnificativa pentru planeta.

Desi a fost criticata pe scara larga pentru ca este scumpa sau ineficienta, energia solara s-a dovedit acum a fi extrem de benefica – nu numai pentru mediu, ci si pentru economia privata.

Datorita granturilor disponibile pentru panouri solare, precum si preturilor din ce in ce mai competitive de pe piata, energia solara a devenit principala sursa de energie pentru tot mai multe familii. Tehnologia a fost imbunatatita drastic in ultimii ani si a fost completata de sisteme de stocare a bateriilor solare, transformand energia solara intr-o sursa semnificativ mai eficienta de energie curata.

Cu toate acestea, exista intotdeauna dezavantaje, indiferent de sursa de energie pe care alegeti sa o analizati. GreenMatch a subliniat principalele avantaje si dezavantaje ale energiei solare in urmatoarele puncte:

Dintre toate beneficiile panourilor solare, cel mai important lucru este ca energia solara este o sursa de energie cu adevarat regenerabila. Poate fi folosita in toate zonele lumii si este disponibila in fiecare zi. Nu putem ramane fara energie solara, spre deosebire de alte surse de energie.

Energia solara va fi accesibila atata timp cat avem soare, prin urmare lumina soarelui ne va fi disponibila timp de cel putin 5 miliarde de ani, cand, potrivit oamenilor de stiinta, soarele va muri.