Inca din preistorie, gustul dulce a fost un semn innascut de calorii. De asemenea, pragul de satietate pentru alimentele zaharoase este mai mare decat pentru altele, dupa cum reiese din necesitatea in multe culturi de a manca alimente zaharoase la sfarsitul meselor. Adica, chiar daca o persoana s-a saturat la masa, tot are pofta de dulce…
Julie Mennella, cercetator la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia (SUA). Guvernul SUA, are propria teorie. In opinia lui Mennella, „dulcele nu este doar un gust, ci si o stare de spirit. Consumul de alimente dulci reduce durerea, deoarece stimuleaza segregarea endorfinelor din creier.
Adica, atunci cand mananci dulciuri te simti mai bine.” Potrivit acestei femei de 57 de ani nascuta in Chicago, creierul nostru a evoluat pentru a satisface cu endorfine aportul de nutrienti dulci, deoarece ei sunt cei care dau mai multa energie.
Prin urmare, avem 25 de receptori de amar in papilele gustative si doar doua dulci”, a explicatMennella in ziarul „La Vanguardia”.
Acest numar este mentionat si de José Enrique Campillo Álvarez, profesor de fiziologie la Universitatea din Extremadura, in cartea sa „El mono obeso”.
Pe partea emotionala, atunci cand traiesti o perioada stresanta, anxietate, furie, frustrare sau tristete, probabil ca simti ca vrei sa mananci lucruri dulci.
Acest lucru se datoreaza faptului ca zaharul determina creierul sa produca serotonina, o substanta care imbunatateste starea de spirit si da un sentiment de euforie si bunastare. Creierul tau il invata si atunci cand are nevoie de acea doza de fericire, iti transmite semnalul ca ai nevoie de zahar.
Pe de alta parte, motivul fiziologic pentru pofta ta este atunci cand nivelurile de glucoza din sange sunt scazute, adica atunci cand apare hipoglicemie, ale caror simptome includ dureri de cap, oboseala, ameteli, stare proasta, senzatie de foame si dorinta de ceva dulce.
Acest lucru se intampla din cauza diferitilor factori, cum ar fi orele neregulate de masa, petrecerea a mult timp fara sa mananci nimic, consumul unei diete fara carbohidrati sau efectuarea unei activitati fizice intense fara a fi consumat niciun aliment inainte.
Dar de ce anume tanjesti dupa ceva cu zahar si nu cu nimic altceva? Aceasta se datoreaza faptului ca glucoza este principala sursa de energie a organismului, iar alimentele dulci sunt cele care sunt convertite mai usor si mai rapid in acea energie.
Zaharul este benefic pentru organism, dar cu masura. Alege sa mananci cu moderatie, si vei avea o viata sanatoasa! Gusta si tu cipsuri cu Ciocolata Boromir 400g !
Inclusiv bebelusii au nevoie de “dulce”
Bebelusii, in primele luni de viata, consuma un singur aliment: laptele matern. In acest stadiu, senzatia de foame a bebelusului este calmata prin inghitirea lichidului cald si dulce al sanului a mamei. Aceasta placere senzoriala este clara ca isi lasa amprenta, in asa fel incat gustul dulce sa ramana agatat de gusturile noastre de-a lungul copilariei si, intr-un mod curios, este accentuat din nou la batranete, unde exista de obicei o involutie sau o intoarcere la copilarie, in multe aspecte.