Silozurile de cereale sunt numite spații de depozitare și păstrare în siguranță a cerealelor. Un siloz cereale va ține departe rozătoarele, insectele și anumite condiții meteorologice instabile. Acestea pot fi realizate din trei materiale: materiale textil, metal și beton.
Silozurile sunt folosite de anumite organizații sau fermieri pentru depozitarea unei cantități destul de mari a cerealelor. Astfel, economisești niște bani care i-ai plăti în alt loc pentru a putea depozita cerealele.
De asemenea, un siloz cereale poate veni la pachet cu mai multe accesorii și facilități. Acestea sunt: control al temperaturii, un sistem de ventilație, umiditatea care ar fi controlată, anumite sisteme pentru supravegherea cerealelor, etc.
Ce tipuri de silozuri de cereale există
Folosirea silozurilor de cereale pentru fermieri a reușit să devină o prioritate, deoarece, aceștia au văzut beneficiile pe care silozurile le aduc.
Varietatea silozurilor de cereale este vastă. Calitatea silozurilor depinde în funcție de materialul din care sunt confecționate și depinde și modul lor de depozitare. Tipurile de silozuri sunt următoarele:
- Silozurile din material textil – acestea se numesc silozuri flexibile, deoarece cantitatea care poate fi stocată în siloz este mult mai mare și acestea pot fi mutate dintr-o locație în alta. Instalarea lor este ușoară și necesită o atenție mai mare asupra cerealelor depozitate.
- Silozurile metalice – de obicei, silozurile construite din metal sunt făcute din oțel galvanizat. Însă, folosirea acestui tip de siloz cere îngrijirea lui pentru a evita coroziunea. Rolul lor este de a ține cerealele departe de rozătoare și de insecte.
- Silozuri din beton – sunt cele mai rezistente de-a lungul timpului, rezistă și la condițiile meteo neprevăzute sau care sunt dezastruoase. Acestea protejează cerealele de anumiți intruși, cum ar fi: rozătoarele sau insectele. Iar, silozurile din beton pot fi utilizate în funcție de preferințele tale. Timpul de construcție și costurile sunt mult mai mari.
Ce trebuie să știi înaintea achiziționării unui siloz cereale
Există o listă de factori care trebuie să fie luați în considerare înaintea alegerii de a cumpăra un siloz. Aceștia sunt:
- Ce capacitate de depozitare are silozul – în momentul căutării unui siloz trebuie să te asiguri că silozul dorit de tine are capacitatea potrivită pentru cantitatea de cereale pe care vrei să o depozitezi.
- Prețul silozului – cu siguranță dispui de un anume buget pentru a putea să-ți achiziționezi silozul. Încearcă să nu depășești acel buget stabilit de tine, caută silozuri care se încadrează în bugetului tău și cumpără tipul de siloz potrivit nevoilor tale.
- Amenajarea silozului – trebuie să ai un loc stabilit pentru siloz. Locul de amenajare a silozului trebuie să fie unul sigur și ușor de ajuns la el.
- Condițiile meteorologice instabile – în cazul unor intemperii în zona ta, trebuie să iei tipul de siloz potrivit pentru condițiile meteo. Astfel, știi că cerealele tale sunt protejate de anumite ploi sau alte fenomene meteo și la loc sigur.
- Cum maximizezi spațiul de stocare a cerealelor – Prin achiziționarea unui siloz cereale, nu vei mai trebuie să plătești anumite sume de bani pentru închirierea unor spații de stocare a cerealelor sau poți economisi spațiul din hambarul tău, pe care îl poți folosi pentru altceva și să depozitezi cerealele în siloz. Unele silozuri beneficiază de anumite facilități care pot ajuta cerealele.
De altfel, investiția pe care ai face-o pentru ferma ta achiziționându-ți un siloz cereale este una dintre cele mai bune. Ai o siguranță a depozitării cerealelor în siguranță și într-un mediu potrivit.