Pentru ca o haina alba de laborator spune, „Sunt un vindecator stiintific.” Halatul inalt in medicina a trecut de la stiintele de laborator la inceputul secolului al XX-lea. Inainte de acea vreme, medicina era vazuta in general ca o provincie dezordonata de sarlatani si fraude, iar medicii purtau haine de strada chiar si in sala de operatie.
Pe masura ce domeniul a devenit o ramura respectata a stiintei aplicate la inceputul secolului al XX-lea, medicii au adoptat deghizarea laboratorului ca o modalitate de a-si consolida credibilitatea stiintifica.
Epoca dinaintea halatului alb
In epoca dinaintea halatului alb, medicii foloseau instrumente si tehnici primitive si aveau putina pregatire formala. (Scoala medicala ar putea fi finalizata intr-un an.) Medicii timpurii au concurat pentru legitimitate (si pacienti) cu alte arte de vindecare, cum ar fi homeopatia si eclectismul medical. Dar dezvoltarea antisepticelor si a anesteziei, printre altele, a demonstrat puterea exceptionala a stiintei de a imbunatati sanatatea.
Stiinta
Medicii s-au straduit sa fie mai stiintifici, in practica si in felul in care s-au imbracat. Haina de laborator a servit ambelor scopuri prin asigurarea unui (presupus) mediu de lucru steril si calmarea pacientilor cu aerul sau de autoritate stiintifica.
Haina traditionala a medicului
Haina traditionala de laborator a fost bej, dar medicii au adoptat albul pentru ca simbolizeaza viata si puritatea. (In timpurile anterioare, medicii erau mai predispusi sa poarte negru, in functie de ratele ridicate de mortalitate observate in spitale. Calugaritele care serveau ca asistente medicale purtau adesea obiceiuri negre.) Pana in 1915, medicii care lucrau in spitale au schimbat in cea mai mare parte de la haine de strada la halate albe si pantaloni.
Cu buna lor credinta stiintifica ferm stabilita, medicii de astazi sunt impartiti pe problema halatului alb. Suporterii spun ca haina insufla medicilor un sentiment umil de responsabilitate si ii face pe pacienti sa se simta confortabil, in timp ce detractorii o vad ca pe un simbol alienant al arogantei medicale.
Peste 100 de scoli medicale gazduiesc „ceremonii de halat alb” in care studentii din anul I la medicina se imbraca in versiuni prescurtate ale halatului alb, iar halatele sunt omniprezente in marile spitale universitare, unde ajuta la diferentierea intre medici si studenti.
Cu toate acestea, medicii din spitalele mai mici si practica privata sunt mai predispusi sa poarte imbracaminte normala. Un studiu recent sugereaza ca doar 1 din 8 medici poarta o haina alba la locul de munca. Poate cei mai ferventi sustinatori ai hainei sunt pacientii: Intr-un studiu, 56 la suta dintre respondenti au crezut ca medicii ar trebui sa poarte haine, comparativ cu doar 24 la suta dintre medici. (Persoanele in varsta au tendinta de a sprijini haina alba mai mult.) Un alt studiu a constatat ca pacientii aveau mult mai multe sanse sa aiba incredere intr-un medic daca purtau o haina alba decat daca purtau o haina de alta culoare.
Vezi aici preturi si modele de bandana alba si alege modelele potrivite pentru tine, care sa te ajute sa ai un costum complet.
De ce medicii poarta halate speciale?
In contextul medical este foarte frecvent sa se observe specialistii din domeniul sanatatii care poarta halate medicale, de la consultatie pana la sala de operatie; chiar si pacientii poarta aceste articole de imbracaminte atunci cand merg la anumite teste clinice sau sunt spitalizati
In prezent, putem observa diferite modele de filipinezi medicali, nu numai in modele, ci si in culori; halatele medicale au incetat sa mai fie in alb pentru zona salii de operatie, deoarece albul reflecta lumina si afecteaza vederea medicului dupa o zi lunga de munca, impiedicandu-i munca in timpul interventiei chirurgicale, din acest motiv, halatele actuale sunt in verde sau albastru pentru zona salii de operatie, deoarece ambele culori sunt diferite de rosu si roz care abunda intr-un corp care este operat si permit medicului sa-si odihneasca vederea.
Halatele medicale fac parte din echipamentele individuale de protectie, care au depasit mediul medical si sunt utilizate si in laboratoarele chimice; tesatura din care sunt confectionate halatele ajuta la prevenirea raspandirii bacteriilor microscopice si, prin urmare, a bolilor, astfel incat personalul medical, personalul spitalului, pacientii si vizitatorii ar trebui sa le foloseasca atunci cand intra in contact cu sange sau alte fluide corporale care pot prezenta un risc pentru sanatate.
Echipa de siguranta isi propune sa mentina igiena si siguranta persoanelor, sa impiedice imbracamintea sa poarte virusi in afara sau in interior si sa contamineze o unitate medicala. In plus fata de halate se recomanda purtarea manusilor, masti care acopera nasul si gura, in unele cazuri sunt necesare ochelari de protectie, acoperiri pentru cap sau sepci si incaltaminte.
“Cand lucram intr-un spital, este necesar sa folosim echipamente de siguranta diferite pentru toti angajatii, asa ca trebuie sa cunoastem regulile de siguranta 100% pentru a proteja pacientii, persoanele aflate in izolare, vizitatorii, personalul si pe noi insine, ca si medici.”