Urmariti sfaturile noastre privind insamantarea morcovilor. Si faceti un succes din culturile de morcovi: unde, cand si cum sa semanati morcovi? Aceasta leguma radacinoasa se dezvolta in soluri bogate, adanci si usoare, la soare. Semanati pe tot parcursul anului pentru a esalona recoltele in gradina: urmariti tabelul nostru de soiuri pentru a va ajuta!
Morcovul, Daucus carotta, este comun in toata Europa, pe marginea drumurilor. Se cultiva in gradinile de legume pentru radacina sa carnoasa, galben-portocalie, cu gust dulce. Frunzele sale sunt fine si foarte taiate, iar florile sunt mici, adunate in umbeli albe. Fructele sale emana un miros foarte aromat.
In ce sol ar trebui sa fie plantati morcovii?
Morcovilor le place solul usor, nisipos. Semanati morcovii intr-un sol adanc afanat si bogat. Evitati fertilizarea solului chiar inainte de semanarea sau transplantarea morcovilor; in mod ideal, solul ar trebui fertilizat toamna, inainte, iar daca solul este greu, ar trebui sa se adauge si nisip in acel moment. Inainte de insamantare sau transplantare, rafinati cu atentie solul si indepartati pietrele si alte roci pentru a evita aparitia radacinilor bifurcate.
Cand si cum sa semanam morcovii?
Morcovii pot fi recoltati pe tot parcursul anului prin esalonarea insamantarilor si prin alegerea unor soiuri adecvate.
In conformitate cu calendarul lunar si cu influenta fazelor lunii asupra plantelor, semanatul in camp deschis trebuie sa se faca in ziua radacinilor si in luna crescatoare, care stimuleaza dezvoltarea partilor aeriene ale plantei. Recoltati legumele radacinoase in luna descrescatoare, intotdeauna de Ziua radacinilor.
Semanati seminte de morcovi Carvora in sol fin, imbogatit cu zat de cafea sau gunoi de grajd, in brazde. Randurile de morcovi sunt distantate la 20 cm. Udati solul pana cand apar morcovii. Se subtiaza atunci cand frunzele sunt mari.
Morcovii cresc in mod natural in Europa, Asia si America de Nord, dar in salbaticie sunt inca o leguma nedezvoltata. A fost nevoie de sute de ani de domesticire pentru a produce morcovii carnosi, dulci si colorati pe care ii cultivam astazi in gradinile noastre. Sunt de toate formele (de la 20 cm lungime pana la doar cativa centimetri) si culori (alb, violet, rosu sange, galben, portocaliu).
Morcovii se insamanteaza intr-un sol bogat amendat cu materie organica bine descompusa. Se insamanteaza foarte usor intr-o brazda adanca de 1 cm, apoi se acopera cu un strat subtire de pamant si se ara cu capul grebla. Udati si mentineti solul umed in urmatoarele cateva saptamani, deoarece morcovii pot avea nevoie de pana la 3 saptamani pentru a germina.
Cand plantele au o inaltime de 10 cm, incepeti, adica indepartati plantele in exces, astfel incat sa ramana doar un morcov la fiecare 10 cm sau cam asa ceva. Puteti face acest lucru in doua etape: prima la 5 cm, a doua la 10 cm. Ii puteti manca pe primii, cei mici, pentru ca morcovii pot fi mancati la orice dimensiune.
Cultivarea este destul de simpla, dar aveti grija la musca morcovului. Aceasta mica insecta zboara pana la pamant si isi depune ouale in gaurile ramase dupa recoltare. Pentru a preveni invadarea daunatorilor, inconjurati zona de cultivare cu plase de insecte pentru a o proteja in special de musca morcovului.
De ce sa mananci morcovi?
Morcovii au fost cultivati de mii de ani, dar stiati ca nu au fost intotdeauna portocalii? Initial, morcovii erau disponibili numai in soiuri galbene si violete, pigmentul portocaliu distinct nefiind dezvoltat pana in anii 1600. Oamenii au fost intotdeauna fascinati de proprietatile sanatoase ale morcovilor si, desi s-ar putea sa nu-ti ofere exact viziunea pe timp de noapte, avem sase motive fantastice pentru care ar trebui sa-i mananci.
1) Micronutrienti
Micronutrientii sunt alcatuiti din vitamine si minerale de care organismul nostru are nevoie zilnic pentru a ramane sanatos si activ. Morcovii sunt bogati intr-o vitamina numita biotina, care ajuta la metabolismul proteinelor si grasimilor. Morcovii contin, de asemenea, un nivel ridicat de beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A, contribuind la promovarea vederii bune si a unui sistem imunitar sanatos.
2) Fibra
Morcovii sunt o sursa buna de fibre. Un morcov de dimensiune medie (100 g) contine in medie 10% din aportul zilnic recomandat de fibre. Fibrele au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv scaderea colesterolului, controlul greutatii si imbunatatirea sanatatii digestive.
3) Sanatatea ochilor
Vitamina A este legata de sanatatea generala a ochilor si poate ajuta la capacitatea unei persoane de a vedea in intuneric – nivelurile scazute de vitamina A pot duce la orbire nocturna. Morcovii sunt bogati in vitamina A si consumul unui morcov de marime medie (100g) poate contine pana la 100% din aportul zilnic recomandat de vitamina A.
4) Pierderea in greutate
Morcovii sunt foarte saraci in proteine si grasimi, iar o buna parte din continutul lor de carbohidrati provine din fibre alimentare – Un morcov de marime medie (100 g) contine aproximativ 0,9 g de proteine, 9,6 g de carbohidrati si 0,2 g de grasimi. Morcovii sunt, de asemenea, alcatuiti din peste 80% apa, ceea ce ii face un aliment cu continut scazut de kilograme, care este grozav pentru a fi incorporat intr-o masa sau o gustare sanatoasa.