Daca obiectivul este de a creste performanta calculatorului, ar trebui sa luati in considerare posibilitatea de inlocuire procesor calculator cu un model superior. Cu toate acestea, modernizarea procesorului este un proces care necesita multa atentie, deoarece trebuie luati in considerare mai multi factori mai mult sau mai putin fundamentali.
De fapt, schimbarea procesorului inseamna uneori si modernizarea altor componente, asa ca trebuie sa intelegeti daca merita cu adevarat acest lucru. Scopul acestui ghid este de a va oferi sfaturi despre cum sa schimbati procesorul PC-ului. Avem dificultati in deschiderea mai multor programe in acelasi timp sau observam incetiniri atunci cand deschidem un joc cu multe personaje si subiecte in prim-plan?
Acestea pot fi simptome ale unui procesor care nu mai este adecvat pentru nevoile noastre si, prin urmare, trebuie inlocuit cu un procesor nou, mai puternic. Din nefericire, schimbarea unui procesor nu este la fel de simpla ca si schimbarea unui banc de memorie RAM sau a unui hard disk, deoarece trebuie sa respectam anumite constrangeri!.
Schimbarea procesorului la un PC
Inainte de inlocuirea propriu-zisa, trebuie sa procedati la achizitionarea unui nou procesor, evaluand, evident, nevoile. Puteti gasi o multime de procesoare, fiecare cu specificatii diferite. Evaluati-va achizitia in functie de nevoi. Modernizarea unui PC inseamna cresterea performantelor acestuia, tinand cont de utilizarea pe care o veti face:
- Jocuri: inlocuirea unui procesor nu este intotdeauna utila in jocuri, deoarece in majoritatea cazurilor performanta creste prin inlocuirea placii video.
- Viteza PC-ului: Un procesor mai puternic poate accelera incarcarea si poate gestiona mai bine sarcinile de lucru si multitasking-ul. Prin urmare, daca lucrati mult pe calculator, inlocuirea procesorului este foarte recomandata.
In unele cazuri, ar putea fi mai ieftin sa inlocuiti si placa de baza si memoria RAM. De exemplu, daca aveti un procesor care suporta doar memoria RAM DDR3, ar trebui sa il inlocuiti cu noua generatie de procesoare, care suporta memoria RAM DDR4. In orice caz, daca nu doriti sa cheltuiti multi bani si daca nu doriti sa investiti in procesoare de ultima generatie, puteti gasi si procesoare de ocazie.
Atentie la compatibilitate
Daca doriti sa inlocuiti doar procesorul, trebuie sa acordati atentie compatibilitatii cu placa de baza, pentru a evita sa cumparati un nou procesor si sa nu-l puteti inlocui. Pentru a evita aceasta neplacere, ar trebui sa accesati site-ul oficial al placii de baza si sa verificati daca procesorul pe care doriti sa il cumparati este listat in sectiunea Suport CPU.
De asemenea, acordati o atentie deosebita versiunii BIOS. In cazul in care nu este compatibila cu versiunea suportata de noul procesor, PC-ul nu va porni. Asadar, inainte de a inlocui procesorul, actualizati versiunea BIOS a placii de baza. De asemenea, daca sunteti nehotarat intre mai multe procesoare, puteti sa le comparati pentru a-l gasi pe cel care vi se potriveste cel mai bine.
Inlocuirea procesorului
Pentru a va inlocui procesorul, trebuie doar sa urmati cativa pasi simpli:
- Deconectati PC-ul de la reteaua electrica si asezati carcasa in pozitie orizontala (pentru a evita „socurile” fatale, tineti apasat butonul de alimentare, astfel incat orice descarcare reziduala sa fie eliminata).
- Deschideti panoul lateral si scoateti cu grija radiatorul.
- Deschideti priza folosind comutatorul
- Indepartati vechiul procesor prin apasarea acestuia pe margini (aveti grija sa nu atingeti partea de dedesubt).
- Introduceti noul procesor, asigurandu-va ca directia este corecta (exista o sageata pe CPU care indica directia in care trebuie introdus).
- Aplicati pasta termica si montati noul radiator (daca are deja un strat de pasta termica, nu mai adaugati inca unul).
- Inchideti carcasa cu ajutorul panoului
Cateva clarificari
Dupa inlocuirea noului procesor, este normal sa aveti indoieli cu privire la functionarea Windows si a BIOS-ului, dar puteti fi linistit: Windows va detecta automat noul procesor si il va instala fara probleme. Acelasi lucru este valabil si pentru BIOS, cu exceptia cazului in care ati modificat anumiti parametri, caz in care trebuie sa restaurati setarile initiale inainte de a inlocui procesorul. In cazul in care calculatorul nu porneste dupa inlocuirea procesorului, pot exista diverse cauze:
- Noul procesor nu este compatibil cu placa de baza (verificati intotdeauna compatibilitatea inainte de fiecare achizitie)
- Noua unitate centrala nu a fost montata corect (verificati partea din spate)
- BIOS-ul nu a fost actualizat
Acum ar trebui sa puteti schimba procesorul din PC, acordand atentie lucrurilor pe care le-am enumerat in acest ghid, urmand sfaturile mele si luand in considerare, de asemenea, actualizarea altor componente.
Concluzii
Dupa cum am vazut, schimbarea procesorului este destul de simpla, mai ales daca respectam toate indicatiile referitoare la socket si chipset (deci trebuie sa fim foarte familiarizati cu placa de baza pe care o detinem).
Chiar daca noua placa de baza este compatibila cu procesorul ales, este o idee buna sa procedati imediat la o actualizare BIOS/UEFI, pentru a imbunatati performanta si a reduce temperaturile de functionare (in special in cazul procesoarelor lansate recent).