Schimbările climatice constante sunt un factor care afectează eficiența unui sistem fotovoltaic. În funcție de condițiile vremii, proprietățile radiației solare sunt maximizate. Este esențial să se ia în considerare aspectele climatice ale zonei în care se vor plasa panourile, deoarece de aceasta va depinde alegerea corectă a sistemului fotovoltaic, evitându-se afectarea performanței acestuia.
Progresele tehnologice au dezvoltat inovații în panourile solare, care sunt capabile să reziste la temperaturi extreme și chiar să facă față furtunilor periculoase.
Efectele climatice care afectează performanța unui sistem fotovoltaic
- Ploi
Ploaia nu reprezintă o problemă pentru performanța panourilor solare, dimpotrivă, aceasta este sunt benefică, deoarece ajută la curățarea părților dificile ale sistemului fotovoltaic. Panourile solare sunt special construite pentru a susține apa, ceea ce va ajuta la eliminarea murdăriei, cum ar fi praful, excrementele de păsări și frunzele care acoperă panourile.
Cu toate acestea, singurul dezavantaj este că, atât timp cât există ploaie, vor exista nori care limitează cantitatea de lumină.
- Nori
În momentele în care soarele lipsește, panourile solare pot absorbi nu numai lumina directă, ci și lumina difuză, adică, lumina trece prin nori. Deși, desigur, nu va fi aceeași performanță ca atunci când există zile însorite, dar sistemul fotovoltaic este capabil să atragă energia solară în zilele înnorate, pentru a continua transformarea acesteia în energie electrică.
Poate afecta grindina panourile solare?
Aceasta este una dintre cele mai mari preocupări ale utilizatorilor, deoarece celulele solare sunt construite din sticlă. Primul contact pe care grindina îl va avea atunci când se depunde, va fi în panourile solare. Companiile implicate în construcția de celule solare trebuie să respecte standardele stabilite, iar panourile solare să poată rezista grindinei, chiar și când viteza acesteia este mare, ceea ce teoretic ar genera pagube serioase.
- Temperaturi ridicate
Sună confuz, dar temperaturile ridicate nu generează mai multă energie, dimpotrivă, reduc nivelul de energie, iar acest lucru este cunoscut sub numele de cădere de tensiune. Fizica ne spune că energia este produsul tensiunii și curentului (P = V x i), astfel încât, deși temperaturile mai mari cresc curentul (i în ecuație), ele scad starea de repaus a electronilor dintr-o celulă solară. Trebuie remarcat faptul că temperaturile de peste 30° reduc eficiența panourilor solare cu 10%.
- Fulgerele sunt un pericol pentru instalația fotovoltaică?
Deși este puțin probabil, există încă posibilitatea ca fulgerul să cadă pe suprafața unui sistem fotovoltaic. Producătorii de panouri solare au soluția la acest fenomen, astfel, atunci când instalația este montată, sistemul trebuie împământat pentru a se evita o supratensiune. Acest lucru permite ca, în cazul în care un fulger lovește un panou solar, acesta va fi redirecționat către pământ, pentru a permite canalizarea curentului electric.
Aceste condiții climatice pot afecta indirect panourile solare, dar ele sunt deja pregătite pentru orice condiție care le poate afecta. Natura este ceva ce nu putem controla, dar cu toate acestea, sistemele fotovoltaice sunt proiectate astfel încât să poată rezista în fața diferitelor fenomene meteorologice, de intensități diferite, pentru a oferi randament și eficiență indiferent de starea vremii.