In momentul in care discutam despre scule si unelte electrice, nu putem sa nu ne gandim la polizorul unghiular, sau la felx, dupa cum mai este aceasta unealta cunoscuta.

Flexul poate fi utilizat de exemplu pentru lucrari de taiere. Se poate utiliza pentru a taia bare si tije metalice, pentru a taia beton, piatra, tigla, suruburi care nu se pot desuruba, dar si placi ceramice.

Se poate folosi de-asemenea un flex pentru a slefui diferite suprafete metalice. Se poate folosi flexul pentru a slefui alte suprafete sau pentru a finisa anumite lucrari printre altele.

Se poate folosi un polizor unghiular (flex) si pentru a curata peria vopsita de pe un gard sau de pe o poarta, sau de pe alte suprafete. Se poate folosi pentru a curata resturile de zidarie de pe elementele metalice, etc.

Flexul mai poate fi folosit si pentru a ascuti unele unelte de gradina cum ar fi sapa, sau lamele masinii te tuns iarba. Se poate folosi flexul pentru a ascuti si cutitele.

Asadar, tinand cont de cat de util este un flex si in cate scopuri poate fi acesta utilizat, este recomandat sa stii sa faci alegerea cea mai buna. De aceea, am pregatit in continuarea acestui articol pentru tine, o lista a celor mai importante detalii pe care trebuie sa le cunosti pentru a alege unealta potrivita.

Tipul motorului

Cand vine vorba despre tipul motorului unui flex, trebuie sa stii ca poti alege un flex cu motor electric, acestea fiind si cele mai raspandite. Exista flexuri cu motoare cu combustie interna, care au constructia similara cu drujbele. Exista flexuri care au motoare cu aer comprimat, cel mai des utilizate insa sunt cele cu motor electric.

Alimentarea

Cele mai multe flexuri sunt alimentate de la reteaua electrica de 230 V, dar exista si flexuri electrice cu acumulator. Acestea nu au insa o putere la fel de mare precum cele alimentate direct de la priza, si au de-asemenea nevoie de incarcare a bateriilor pentru a putea fi utilizate.

Diametrul discului

Nu exista un singur diametru pentru discurile pentru flex. In functie de activitatea pe care urmeaza sa o desfasori, vei putea sa iti alegi si discurile. Diametrele uzuale sunt de 115 mm, 125 mm, 150 mm, 180 mm si 230 mm.

Cele mai mici (115 mm si 125 mm) se folosesc pentru uneltele de dimensiuni reduse, folosite de regula in gospodarie, dar sunt perfecte pentru a efectua taieturi de precizie pentru bari si tije metalice, placi ceramice.

Tot in ceea ce priveste discurile pentru flex, acestea sunt de diferite tipuri: disc taietor sau diamantat, disc abraziv, disc pentru slefuit sau disc pentru periat.

Putere

Puterea este un alt detaliu important de care trebuie sa tii cont. Pentru a slefui si a taia metale moi, cu siguranta un disc de 500 – 1000 W este mai mult decat suficient. Pentru lucrari mai complexe insa, vei avea nevoie de un flex mai puternic. In gospodarie, un flex de 1000 – 1500 W este suficient. Exista si flexuri semi-profesionale si profesionale insa, care au peste 2500 W putere.

Viteza de rotatie (RPM)

Viteza de rotatie a discului, este un alt factor decisiv in ceea ce priveste alegerea unui flex. Un flex cu discuri mici (115 – 124 mm) are in jur de 10.000 – 12.000 rpm. Cand discul are diametrul de 180 mm, numarul de rpm este de 7000 – 8000. Cand discul utilizat are 230 mm, atunci numarul rpm variaza intre 6000 si 8000.

Masuri de siguranta

Urmareste ca flexul pe care alegi sa il cumperi sa aiba manerul ergonomic. Daca are si un maner secundar, vei putea manevra mai usor flexul.

Este de-asemenea necesar ca acesa sa fie echipat cu o aparatoare de protectie a discului. Un flex nou vine la pachet de-asemenea si cu accesorii de protectie precum ochelari de exemplu.