Ficatul gras este o acumulare de grasime in ficat care poate provoca leziuni ale celulelor hepatice si poate evolua treptat catre insuficienta hepatica. Boala ficatului gras sau boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este un spectru al unei game largi de boli hepatice. Persoanele supraponderale sau obeze, pacientii cu diabet au mai mult risc de a avea un ficat gras. Cu siguranta o asigurare de sanatate de la Asigurare-de-Sanatate.ro ar putea sa iti fie de folos.

1. Cum apare boala ficatului gras si cum sa stiti daca aveti aceasta?

NAFLD este rezultatul metabolismului anormal si al excesului de calorii si grasimi absorbite din alimente, transportate la ficat si in cele din urma stocate in ficat sub forma de grasime.

Nu exista simptome pentru NAFLD, asa-numita boala tacuta. Este de obicei identificat accidental la ecografie sau fibroscan.

2. Care sunt gradele si consecintele bolii hepatice?

Ficatul gras este clasificat ca gradul I, II sau III, in functie de evaluarea subiectiva a acumularii de grasime in ficat. Daca aveti grasime, dar nu aveti inflamatie sau leziuni tisulare, diagnosticul este NAFLD.

Daca grasimea duce la inflamatie si leziuni hepatice, diagnosticul este steatohepatita non-alcoolica (NASH).

In plus, poate progresa la fibroza hepatica numita fibroza si leziuni hepatice ireversibile numite ciroza, care pot duce la cancer hepatic .

3. Ce sa faci daca ai ficat gras?

Daca cineva la controlul de rutina sau depistat accidental ca are ficat gras, nu ar trebui sa intre in panica, deoarece boala este foarte lent progresiva si, de obicei, poate fi prevenita si tratabila. Ecografia si fibroscanarea ficatului impreuna cu cateva analize de sange sunt efectuate pentru o evaluare detaliata de catre un specialist hepatic. Automedicamentele si medicamentele inadecvate pot afecta si mai mult ficatul.

4. Ficatul gras pune viata in pericol si care sunt implicatiile acestei boli?

Din fericire, NAFLD poate fi detectata cu usurinta si poate fi tratata, dar progresia catre ciroza si cancer hepatic poate pune viata in pericol. NAFLD este un factor de risc important pentru bolile legate de inima; multi pacienti cu aceasta pot muri de insuficienta cardiaca inainte de a avea insuficienta hepatica .

5. Poate fi inversat ficatul gras?

Da, poate fi inversat daca boala este detectata si tratata intr-un stadiu incipient. Daca aveti NASH, nu exista niciun medicament disponibil pentru a inversa depunerea de grasime in ficat. O dieta sanatoasa, cresterea activitatii fizice si medicamentele pot imbunatati ficatul gras si pot reduce progresia bolii hepatice avansate .

6. Cum sa preveniti si sa tratati boala ficatului gras?

  • Modificarea dietei: reduceti aportul de calorii cu 15-20%, reduceti carbohidratii precum zaharul si amidonul si evitati grasimile, bauturile racoritoare, fast-food-urile si mesele grele
  • Mancati o dieta sanatoasa, echilibrata, cu mai multe fructe si legume
  • Evitati alcoolul
  • Verificati diabetul si obtineti un tratament adecvat
  • Cresteti activitatea fizica, mersul pe jos, exercitiile fizice conform recomandarilor medicului
  • Controale regulate de catre un specialist hepatic
  • Medicamente specifice pentru ameliorarea ficatului gras si afectarea ficatului

Informatii despre boala ficatului gras

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este termenul pentru o serie de afectiuni cauzate de acumularea de grasime in ficat. Se observa de obicei la persoanele supraponderale sau obeze.

NAFLD in stadiu incipient nu dauneaza de obicei, dar poate duce la leziuni hepatice grave, inclusiv  ciroza, daca se agraveaza.

A avea un nivel ridicat de grasimi in ficat este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de probleme grave de sanatate, cum ar fi diabetul,  hipertensiunea arteriala si bolile de rinichi. Daca aveti deja diabet, NAFLD va creste sansa de a dezvolta probleme cardiace.

Daca este detectata si gestionata intr-un stadiu incipient, este posibil sa opriti agravarea NAFLD si sa reduceti cantitatea de grasime din ficat.

NAFLD se dezvolta in 4 etape principale. Majoritatea oamenilor vor dezvolta doar prima etapa, de obicei fara sa-si dea seama. Intr-un numar mic de cazuri, poate progresa si in cele din urma poate duce la leziuni hepatice daca nu este detectata si gestionata.

Principalele etape ale NAFLD sunt:

  • ficat gras simplu (steatoza) – o acumulare in mare masura inofensiva de grasime in celulele hepatice care poate fi diagnosticata doar in timpul testelor efectuate dintr-un alt motiv
  • steatohepatita non-alcoolica (NASH) – o forma mai grava de NAFLD, in care ficatul s-a inflamat
  • fibroza – unde inflamatia persistenta cauzeaza tesut cicatricial in jurul ficatului si vaselor de sange din apropiere, dar ficatul este inca capabil sa functioneze normal
  • ciroza – stadiul cel mai sever, care apare dupa ani de inflamatie, in care ficatul se micsoreaza si devine cicatrici si noduli; aceasta afectare este permanenta si poate duce la insuficienta hepatica (unde ficatul nu mai functioneaza corect) si  cancer hepatic

Poate dura ani de zile pana cand fibroza sau ciroza se dezvolta. Este important sa faceti schimbari in stilul de viata pentru a preveni agravarea afectiunii.

Desi este foarte asemanatoare cu boala hepatica legata de alcool (ARLD) , NAFLD nu este cauzata de consumul prea mult de alcool. De obicei, nu exista simptome de NAFLD in stadiile incipiente. Probabil ca nu veti sti ca o aveti decat daca este diagnosticata in timpul unor teste efectuate din alt motiv.