Pietrele la rinichi, cunoscute si sub numele de nefrolitiaza, sunt depozite minerale mici si dure care se formeaza in interiorul rinichilor. Pietrele sunt compuse din saruri minerale si acide.

Trecerea pietrelor la rinichi este posibil sa fie foarte dureroasa, dar pietrele de cele mai multe ori nu provoaca daune permanente. In unele cazuri, pacientul poate fi capabil sa-si treaca piatra pur si simplu luand medicamente pentru durere si band multa apa.

In alte cazuri, ca atunci cand pietrele se blocheaza in tractul urinar sau cauzeaza complicatii in alt mod, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Simptomele pietrelor la rinichi

O piatra la rinichi nu poate provoca simptome pana cand nu incepe sa se deplaseze in rinichi sau sa treaca in ureter (tubul care leaga rinichiul si vezica urinara). In acel moment, pacientul poate incepe sa experimenteze cateva dintre aceste semne si simptome:

  • Durere severa in lateral si in spate, sub coaste.
  • Durerea care apare in valuri si fluctueaza in intensitate.
  • Durere care se raspandeste la nivelul abdomenului inferior si in zona inghinala.
  • Durere in timpul urinarii.
  • Urina roz, rosie sau maro.
  • Urina tulbure sau urat mirositoare.
  • Nevoia persistenta de a urina.
  • Greata si varsaturi.
  • Urinari mai dese decat de obicei.
  • Urinari in cantitati mici.

Febra si frisoane daca exista o infectie.

Durerea cauzata de o piatra la rinichi se poate modifica pe masura ce piatra se deplaseaza prin tractul urinar. Trecerea durerii intr-o alta locatie a corpului sau cresterea intensitatii este de obicei o indicatie cat se poate de clara a faptului ca piatra se misca prin tractul urinar.

Daca aveti dureri la rinichi, consultati un urolog si aflati modalitati de ameliorare a simptomelor durerii la rinichi acasa inainte de vizita dumneavoastra.

Cauzele pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi au multe cauze si pot afecta orice parte a tractului urinar, de la rinichi pana la vezica. In timp ce deshidratarea cronica este cea mai frecventa cauza a pietrelor recurente, genetica poate avea de asemenea rol factor important.

Diagnostic

Inainte de prima vizita la un cabinet urologie in Mures 2020, este important sa aveti la cunostinta faptul ca trebuie sa informati medicul urolog cu privire la simptomele cu care va confruntati.

Este deosebit de important sa in formati medicul urolog in legatura cu toate aceste simptome, dat fiind faptul ca daca va cunoaste toate simptomele, sunt mai mari sansele de a diagnostica mai repede pietrele la rinichi.

Metode de diagnostic

Cu siguranta un medic urolog urmeaza mai multe metode de diagnostic dupa ce afla informatiile personale despre dvs., si dupa ce va investigheaza amanuntit pentru a afla daca este vorba despre pietre la rinichi sau alte probleme.

Analize de sange

Fara doar si poate, analizele de sange sunt primele teste pe care un medic le poate solicita. In urma analizelor respective, se poate vedea daca exista in sange cantitati de calciu mari, sau cantitati mari de acid uric. Acestea pot fi semne ale problemelor rinichilor.

Imagistica

Exista diferite teste care pot fi efectuate cu scopul de a descoperi pietrele la rinichi sau pietrele din tractul urinar. De exemplu, o tomografie computerizata care se face cu ajutorul dispozitivelor speciale ce folosesc razele X pentru a oferi o imagine completa a zonei vizate, poate depista pietrel la rinichi.

Exista insa si diferite alte metode care ar putea sa depisteze pietrele la rinichi. De exemplu, putem sa aducem in discutie cea mai simpla metoda, si anume ecografia abdominala. De-asemenea, radiografia abdominala simpla sau urografia, pot depista prezenta pietrelor la rinichi.

Daca va gasi pietre la rinichi, in functie de ceea ce va descoperi si in functie de starea dvs. de sanatate, urologul va va prescrie un tratament.