Plantele necesita o multime de substante nutritive pentru a se dezvolta, iar aceste substante sunt extrase din sol, prin sistemul radicular. In cazul in care solului nu ii sunt adaugati alti nutrienti, capacitatea productiva a acestuia scade considerabil cu fiecare recolta.

Fertilizantii sunt deosebit de importanti dat fiind faptul ca furnizeaza acele substante nutritive (potasiu, azot, fosfor si diferite elemente secundare importante), de care plantele au o atat de mare nevoie.

Intre culturi, cerintele in ceea ce priveste nutrientii se schimba, astfel ca unele produse agricole necesita anumiti nutrienti, altele necesita alti nutrienti. Unele necesita mai multi nutrienti, altele mai putini nutrienti. Ideea este ca, daca se opteaza pentru fertilizarea corespunzatoare, aceasta va oferi solului acele substante de care are nevoie.

Gestionarea integrata a nutrientilor vegetali, iar aici ne referim la combinarea ingrasamintelor organice si minerale, reprezinta cu siguranta tot ceea ce este mai bun atat pentru ca solul sa fie sanatos, cat si pentru productia plantelor.

Fertilizatoare minerale

Probabil nu toata lumea stie acest lucru, dar in fiecare an, Industria europeana de ingrasaminte reuseste sa transforme milioane de tone de materii prime cum ar fi gazele naturale, minereurile si aerul, in diferite produse nutritive de cea mai buna calitate pentru plante.

Produsele care sunt fabricate pe baza de azot, reprezinta fara doar si poate, cea mai mare grupa de ingrasaminte. Apoi, sunt fabricate foarte multe ingrasaminte pe baza de fosfor si de potasiu, iar astfel de ingrasaminte pentru culturile dvs. puteti gasi si pe .

Un alt detaliu foarte important pe care trebuie sa il cunoasteti in ceea ce priveste ingrasamintele, este ca acestea se gasesc in forme drepte si compuse. Ingrasamintele pot fi fabricate pe baza unuia sau a doi nutrienti majori, sau chiar pe baza mai multor nutrienti.

In ceea ce priveste ingrasamintele drepte, acestea reprezinta cea mai mare parte, in jur de 78% din consumul de ingrasaminte din Europa. Aceasta categorie de ingrasaminte este bazata in cea mai mare parte doar pe satisfacerea unei culturi specifice.

Exista in schimb ingrasaminte compuse NPK, care reprezinta consumul ramas. Acestea sunt impartite in doua mari categorii, si anume ingrasaminte complexe si ingrasaminte amestecate, iar in functie de cultura, se va alege tipul de ingrasamant potrivit.

Ingrasaminte cu azot

Ingrasamintele care au fost fabricate pe baza de nitrati, sunt fara doar si poate, cele mai frecvent folosite ingrasaminte drepte din Europa. Produsele principale in ceea ce priveste ingrasamintele pe baza de nitrati sunt printre altele azotatul de amoniu (AN) si nitratul de calciu amoniu (CAN). Aceste produse se potrivesc foarte bine pentru majoritatea solurilor si conditiilor climatice europene.

Alte ingrasaminte drepte cu azot includ printre altele, nitratul de calciu, nitratul de sodiu, sulfatul de amoniu si nitratul de sulfat de amoniu, nitratul de Chile si amoniacul anhidru.

Ingrasaminte cu fosfor

Cele mai des intalnite ingrasaminte cu fosfor sunt superfosfatul unic (SSP), fosfatul monoamoniu (MAP), superfosfatul triplu (TSP), lichidul polifosfat de amoniu si fosfatul di-amoniu (DSP).

Exista mai multe produse din categoria ingrasamintelor cu fosfor, care au profiluri de eliberare diferite. Toate acestea necesita setari diferite de imprastiere pentru a fi cat mai eficiente.

Ingrasaminte cu potasiu

Potasiul este un element cheie in multe ingrasaminte, iar aici amintim sulfatul de potasiu (K2SO4), azotatul de potasiu (KNO3), clorura de potasiu (KCI).

Ingrasaminte cu calciu, sulf si magneziu

Calciul (Ca), Sulful (S) si magneziul (Mg), sunt subtsante nutritive de care plantele au o foarte mare nevoie. De obicei, aceste substante nutritive atat de necesare plantelor, nu sunt aplicate ca ingrasaminte drepte. Ele se aplica alaturi de alti nutrienti primari precum potasiu, fosfor sau azot.

In cele mai multe cazuri, sulful este adaugat ingrasamintelor N drepte, iar aici amintim ureea sau azotatul de amoniu. Exista si alte surse de sulf, iar acestea sunt superfosfatul unic (SSP), sulfatul de magneziu de potasiu (Kainite) sau sulfatul de potasiu (SOP). Intre aceste produse amintite anterior, exista o diferenta, si anume ca sulfatul de magneziu de potasiu (Kainite) are in componenta si magneziu.

Ingrasaminte cu micronutrienti

In zilele noastre, exista un numar destul de mare de ingrasaminte speciale, care au fost special fabricate pentru a le oferi plantelor toti micronutrientii de care acestea au nevoie. Acesti micronutrienti sunt manganul, borul, fierul, cuprul si zincul. Acestia sunt compusi organici sau anorganici.

Inhibitorii

In ceea ce priveste inhibitorii, exista astazi doua mari categorii pe piata, care sunt disponibili pentru fermierii din UE. Inihibitorii de nitrificare reprezinta prima categorie, si se refera la acei compusi chimici care au rolul de a intarzia nitrificarea amoniului datorita suprimarii activitatii bacteriilor nitrosomonas din sol.

Apoi, cea de-a doua categorie se refera la inhibitorii ureezei, care sunt compusi chimici. Rolul lor este de a intarzia prima etapa de degradare in sol a ureei.  Acesti inhibitori pot crea emisii de NH3, iar acestea pot aparea inainte de transformarea in amoniu. Acesti inhibitori sunt importanti pentru ca reduc emisiile de amoniu din aer, amoniul fiind un poluant major al aerului.