Din punct de vedere etimologic, termenul „ginecologie” inseamna „studiul femeilor”. Practicata de un ginecolog, aceasta specialitate este dedicata tratamentului tulburarilor sistemului reproducator feminin. Se ocupa de problemele menstruale si de menopauza, de contraceptie, de bolile sanului, uterului, ovarelor, trompelor uterine si ale organelor genitale externe, precum si de cancerele feminine.
Ce este un obstetrician-ginecolog?
Ginecologia obstetricala se ocupa de monitorizarea sarcinii si a nasterii. Un obstetrician, asistat de o moasa si/sau o asistenta medicala, are grija de femeie si de copilul pe care il poarta. El sau ea efectueaza examinari (ecografie, amniocenteza etc.) si stabileste diagnosticul prenatal.
Ce trateaza un ginecolog?
Ginecologul trateaza infectiile cu transmitere sexuala (ITS), tulburarile menstruale si depistarea cancerului la femei. El este implicat in tratamentul endometriozei, al prolapsului si al simptomelor menopauzei. Poti consulta un ginecolog Targu Mures 2023 la noi.
Ce presupune vizita la ginecolog?
In primul rand, rolul oricarui profesionist din domeniul sanatatii este de a se asigura ca pacientul se simte confortabil, relaxat si increzator. In timpul unei vizite la ginecolog, acesta trebuie sa stabileasca aceasta relatie de incredere cu pacienta prin relaxarea atmosferei, facilitand astfel consultarea.
Pentru a defini motivele si scopul vizitei, primul pas va fi un chestionar. Se vor pune intrebari cu privire la varsta de debut a menstruatiei, frecventa, durata, metoda contraceptiva folosita sau care urmeaza sa fie determinata, partenerul (partenerii) sexual(i), numarul de sarcini, alergii, istoricul familial, intrebari despre partenerul actual etc.
Toate aceste intrebari sunt esentiale pentru a raspunde nevoilor pacientei. Toate aceste intrebari sunt esentiale pentru a identifica orice posibile patologii. Dupa ce acest chestionar a fost completat, se va stabili obiectivul intalnirii si va urma un examen ginecologic. Este important ca in timpul acestei vizite femeia sa discute orice indoieli legate de sanatatea sa si sa nu ezite sa puna intrebari ginecologului.
Daca este necesar, ginecologul poate sugera examinari suplimentare si mai elaborate, cum ar fi ecografia sau mamografia.
O vizita la ginecolog ar trebui sa fie o prioritate pentru femeie. Vizitele regulate la ginecolog promoveaza o stare de sanatate buna pe tot parcursul vietii unei femei.
Ce se intampla in timpul unei consultatii?
Consultatia cu ginecologul trebuie sa se desfasoare intr-un climat de mare incredere, cu o discutie in primul rand despre motivul consultatiei, despre ascultarea intrebarilor pacientei care va conduce la un examen explicat pacientei, astfel incat sa poata fi impartasita importanta acestei consultatii.
In timpul examinarii clinice, ginecologul efectueaza o palpare vaginala, palparea abdomenului si examinarea sanilor. Acesta introduce un speculum pentru a observa cavitatea vaginala si cervixul. La un pacient tanar, aceasta examinare nu se efectueaza in mod obisnuit. Testele de frotiu cervical (CSE) pentru depistarea cancerului de col uterin se efectueaza numai incepand cu varsta de 25 de ani.
Cum va pregatiti pentru o consultatie?
Toate rezultatele examinarilor anterioare sunt aduse cu dumneavoastra: mamografie, analize de sange, ultimul frotiu. Nu este necesara epilarea cu ceara inainte de o consultatie la ginecolog. Un dus zilnic este suficient si nu este recomandabil sa folositi produse de igiena intima inainte de a merge la consultatie.