Gura este poarta catre corp si poate prezenta semnele timpurii ale unor probleme grave de sanatate care se dezvolta in alte zone. Acesta este motivul pentru care este important sa mergeti la un cabinet de stomatologie, pentru a fi consultati periodic de catre un medic stomatolog. Una dintre afectiunile cu care va puteti confrunta este boala parodontala, care mai este denumita parodotita sau parodontoza.

Adesea grupata impreuna cu gingivita, este o forma de boala a gingiilor care poate afecta alte zone ale gurii, inclusiv dintii si limba. Din acest motiv, este important sa va educati asupra acestui subiect, inclusiv cum sa o preveniti si cum sa o tratati.

Parodontita: o forma mai severa a bolii gingivale

In timp ce este grupata cu boala gingiilor, parodontita este in esenta un caz mai extrem. Gingivita incepe ca inflamatia gingiilor. Daca gingivita nu este tratata, se dezvolta in parodontita sau parodontoza.

In cele din urma, straturile interioare ale gingiei incep sa se indeparteze de dinti. Aceasta formeaza buzunare pe ambele parti ale dintilor. Spatiile colecteaza resturile de periere a dintilor nu se vor indeparta intotdeauna, ceea ce face ca infectia in gingii si linia gingiilor sa se micsoreze. Pe masura ce linia gingiilor se micsoreaza, buzunarele se maresc si riscati ca dintii sa cada si sa sufere de alte afectiuni orale grave.

Cauzele parodontitei

Vinovatul major al parodontitei este placa dentara. Cand placa se acumuleaza in jurul dintilor, aceasta incepe sa infecteze gingiile, ceea ce duce la gingivita, si in cele din urma la boala gingiilor. Cu toate acestea, exista cauze secundare.

Pentru femei, modificarile hormonale datorate sarcinii, menopauzei sau menstruatiei lunare pot duce la dezvoltarea bolii parodontale. Anumite forme de boli, de la diabet pana la HIV, pot afecta sistemul imunitar, ducand la pierderea elasticitatii gingiilor.

Unele forme de medicamente orale au un efect secundar care duc la reducerea salivei. Saliva este folosita pentru a proteja gingiile si dintii. Fara saliva adecvata, se poate dezvolta o crestere anormala a tesutului gingiei, aceasta avand potentialul de a provoca boala.

Daca va periati si atati in fiecare zi, si totusi inca va confruntati cu semne precoce ale bolii gingivale, ar trebui sa va prezentati la cabinetul de stomatologie al medicului dvs., deoarece va puteti confrunta cu alte probleme medicale.

Simptome ale parodontitei

Gingiile sangereaza dupa ce va spalati pe dinti? Sansele sunt ca nu se datoreaza faptului ca va periati prea tare. Se datoreaza stadiilor timpurii ale gingivitei, si probabil veti vedea ceva sange din cauza iritarii pe care o provoaca periajul la nivelul gingiilor initial. Totusi, acest lucru ar trebui sa dureze doar o perioada scurta de timp, si chiar si asa, gingiile nu ar trebui sa sangereze doar din periaj.

Alte simptome includ gingiile umflate, persistenta respiratiei urat mirositoare (sau un gust rau in gura), schimbarea dintilor si formarea de buzunare intre dinti si gingii.

In plus, este posibil sa aveti boala gingivala, dar pur si simplu nu puteti vedea afectiunile, in functie de zona gingiilor care sufera de parodontita. Sa vizitati cabinetul de stomatologie al dentistului dvs. la fiecare sase luni, va permite sa preveniti sau sa tratati inca de la inceput aceasta boala.

Tratamentul si prevenirea parodontitei

Prevenirea bolilor parodontale si dezvoltarea gingivitei este destul de directa. Mai simplu spus, prevenirea este cel mai bun tratament parodontal. Pentru a prinde probleme dentare inainte de a deveni severe, este bine sa intrati in obisnuinta de a va verifica gura zilnic ca parte a rutinei dvs. generale de ingrijire a sanatatii dentare.

Cautati schimbari in culoarea sau aspectul dintilor, gingiilor, limbii si tesuturilor gingivale. Prin respectarea masurilor de control adecvate ale placii, prevenirea parodontitei ar trebui sa fie usoara. Pentru inceput, trebuie sa va spalati pe dinti de doua ori pe zi, si atati cel putin o data pe zi.

Folosind o clatire antibacteriana dupa ce periati, puteti curata placa greu de atins, iar daca ati dezvoltat buzunare in jurul gingiilor, curatati bacteriile si resturile blocate in buzunare, permitandu-le timp gingiilor sa se intoarca. In plus, este recomandat sa va prezentati la cabinetul de stomatologie al medicul dumneavoastra stomatolog pentru curatarea seminala a dintilor.

Deci, ce se intampla daca ati dezvoltat boala si daca aveti nevoie de ajutor pentru a va gestiona parodontita? Ei bine, dentistul dumneavoastra va va oferi cateva optiuni de pasta de dinti, concepute special pentru sanatatea gingiilor.

O periuta de dinti electrica va va fi cel mai probabil recomandata, dat fiind faptul ca aceasta este mult mai eficienta decat periuta manuala de dinti, si ajuta si la controlul placii. Atata timp cat situatia nu a atins un nivel critic, acesta este intr-adevar tot ce trebuie sa faceti (in timp ce urmati pasii corespunzatori de control a placii).

Cu toate acestea, daca buzunarele sunt mari si nu se vor intoarce la normal, este nevoie de o interventie chirurgicala orala pentru a strange in sus tesutul gingiei.

Tratamentul bolii parodontale severe poate implica de asemenea, o procedura de curatare profunda, numita scalare si planificarea radacinilor, in care igienistul dentist sau stomatologul indeparteaza tartrul atat deasupra cat si de sub linia gingiilor, si netezeste petele dure de pe radacinile dintilor, unde bacteriile cauzatoare de placi tind sa se adune. Prin participarea la intalnirile stomatologice obisnuite, puteti evita acest tip de tratament extrem.