Disertatia consta intr-o lucrare originala realizata de student sub indrumarea profesorului responsabil de disciplina (indrumator) si a colaboratorilor acestuia. Pentru a scrie o lucrare de licenta pe un subiect, trebuie sa fi trecut examenul.
Cu toate acestea, dispozitiile referitoare la disertatie, precum si daca exista sau nu obligatia de a face disertatia la sfarsitul unui curs de licenta, depind de fiecare universitate in parte.
Pentru ce va fi folosita
Desi, de foarte multe ori, disertatia se dovedeste a fi un scop in sine, daca intentionam sa o publicam sau poate sa o folosim la locul de munca, trebuie sa alegem un subiect sau o problema care, intr-un anumit aspect, poate fi abordata intr-un mod inovator. Schema generala de urmat pentru redactarea lucrarii de licenta:
- Alegerea titlului si a subiectului lucrarii de licenta
- Identificarea instrumentelor care vor fi folosite pentru a o realiza
- Alegerea metodei de cercetare care va fi utilizata
- Identificarea surselor de referinta pe care intentionati sa le consultati
- Identificarea principalelor rezultate pe care intentionati sa le obtineti
Prima sursa pe care trebuie sa o consultati pentru orientare
Punctul de plecare il constituie manualele de specialitate ale disciplinei examinate, care, insa, trebuie acum observate de noi, cei de la siteul Licenta Disertatie, cu o alta atentie, acordand importanta anumitor aspecte, de obicei neglijate in pregatirea pentru examene.
Pentru a intelege care este calea de urmat, este necesar sa se acorde atentie: cuprinsului, formei tabelelor si graficelor, continutului Introducerii si Concluziei, notelor de subsol si Referintelor bibliografice. La sfarsitul acestei prime etape o sa avem o idee clara despre ce fel de rezultat trebuie sa obtinem.
Cum se alege subiectul
Odata ce aveti o idee clara despre tipul de teza care urmeaza sa fie produsa, este timpul sa alegeti subiectul. Subiectul lucrarii de licenta ar trebui sa fie ales in urma unei retrospective a carierei universitare, regandindu-se la subiectele cele mai stimulante si favorizand inclinatiile culturale ale fiecaruia. In aceasta etapa, este necesar sa veniti cu o idee.
Dupa ce s-a stabilit o tema, chiar si generala, cercetarea incepe prin consultarea celor mai recente carti sau eseuri: cu ajutorul notelor si al referintelor bibliografice gasite, se revine la cele mai vechi lucrari.
Aceasta este urmata de elaborarea unei bibliografii care tinde sa se extinda. La inceput pare ca procesul este nesfarsit, dar nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca acest lucru se datoreaza a doua elemente: lipsa de experienta si probabila natura generica a subiectului initial.
De fapt, dupa acest haos initial, de obicei, cineva este gata sa identifice inima care bate in propria opera si, prin urmare, poate incepe sa parcurga
Care este obiectivul unei teze?
Obiectivul urmarit poate fi demonstrarea sau contestarea unei teze stiintifice care va fi prezentata datorita studiilor si cercetarilor care vor fi efectuate. In acest caz, ceea ce se afirma trebuie sa fie demonstrat. Alternativ, se poate opta pentru o teza de compilatie, adica una care doar aprofundeaza un aspect mai putin cunoscut al unui anumit subiect.
Structura tezei
Dupa ce am identificat subiectul, este necesar sa ne imaginam dezvoltarea acestuia in cadrul unei structuri de acest tip:
- Index
- Introducere
- Capitolele
- Concluzii
- Note
- Bibliografie
- Anexe centrale
- Sumarul
Importanta educatiei
Educatia este o parte esentiala a reducerii saraciei in intreaga lume. Cand copiii primesc o educatie, ei pot accesa locuri de munca cu venituri mai mari. Acest lucru aduce beneficii intregii lor familii si poate pune capat ciclurilor de saracie care tin comunitatile in jos. Daca o tara doreste sa reduca saracia, trebuie sa investeasca in scoli. Alti factori influenteaza ce fel de slujba poate obtine cineva, dar este in general adevarat ca pe masura ce o persoana primeste mai multa scoala, potentialul de venit creste.
Pe langa reducerea saraciei, educatia combate inegalitatea de gen. In multe locuri, fetele primesc mai putina educatie decat baietii. Acest lucru afecteaza locurile de munca pe care le pot obtine si ii face mai vulnerabili la violenta si traficul de persoane. Cand merg la scoala, fetele isi maresc potentialul de venit si siguranta. Cercetarile arata, de asemenea, ca in tarile care pretuiesc educatia, ratele mortalitatii materne scad.
Scolile ajuta indivizi si comunitati, asa ca are sens ca o tara intreaga sa se descurce mai bine atunci cand are scoli bune. Incepand de la o varsta frageda, cetatenii primesc educatia de care au nevoie pentru a obtine locuri de munca mai bine platite. Este mai probabil sa-si investeasca resursele inapoi in scoli pentru generatia urmatoare. Agentii precum Banca Mondiala recunosc importanta educatiei pentru dezvoltarea economica a unei tari.
Crezi ca a merge la scoala si a face proiecte pentru facultate este o pierdere de timp? Daca o faceti, ati putea dori sa reconsiderati aceasta afirmatie, deoarece educatia este o parte cheie a cresterii si progresului unei societati. Cand oamenii sunt educati, ei pot contribui semnificativ la familiile lor si la societate in diverse aspecte si domenii, creand astfel o comunitate stabila si stimulativa.