Cardiologii sunt medici specializati in diagnosticarea si tratarea bolilor inimii si vaselor de sange: sistemul cardiovascular.

Cardiologii sunt medici specializati in diagnosticarea si tratarea bolilor inimii si vaselor de sange: sistemul cardiovascular. Un cardiolog poate fi, de asemenea, consultat pentru a afla mai multe despre factorii de risc cardiovascular si pentru a afla ce masuri pot fi luate pentru a imbunatati sanatatea cardiovasculara.

Atunci cand va confruntati cu o boala complexa, cum ar fi bolile de inima, este important sa gasiti cel mai potrivit specialist. Un diagnostic de boli cardiace sau vasculare incepe adesea cu medicul de ingrijire primara. Cardiologul va evalueaza simptomele si istoricul medical si va poate recomanda teste care permit un diagnostic mai precis. Cardiologul decide apoi daca el sau ea poate trata boala  cu medicamente sau alte tratamente disponibile.

In cazul in care cardiologul decide ca pacientul are nevoie de o interventie chirurgicala, el sau ea va fi trimis la un chirurg cardiovascular, care este specializat in operatii pe inima si vasele de sange.

Pacientul ramane in grija cardiologului chiar si atunci cand merge si  la alti specialisti. Vezi aici informatii accesand cabinet cardiologie Bucuresti.

Cardiologia este un domeniu complex, motiv pentru care multi cardiologi sunt specializati in diferite domenii. Toti cardiologii sunt cardiologi clinici care sunt implicati in diagnosticul, tratamentul medicamentos (utilizarea medicamentelor) si prevenirea bolilor cardiovasculare.

Unii cardiologi clinicieni sunt specializati in cardiologia pediatrica, care este diagnosticul si tratamentul problemelor cardiace la copii. Cardiologii clinicieni care trateaza doar pacienti adulti sunt  specializati in cardiologie adulta. Alti cardiologi clinicieni se pot specializa in proceduri interventionale (angioplastie cu balon si stenting), ecocardiografie si electrofiziologie.

Cand sa se apeleze  la cardiolog

Diagnosticul bolilor cardiace sau vasculare incepe adesea cu medicul de ingrijire primara, care trimite pacientul la un cardiolog. Cardiologul  evalueaza simptomele si istoricul medical si va poate recomanda teste care permit un diagnostic mai precis.

Este necesar sa se mearga la cardiolog in cazul in care exista un istoric de patologii cardiovasculare in familie.

Aceste antecedente pot fi: infarct miocardic, aritmii cardiace, boli cardiace congenitale, moarte subita etc.

In aceste cazuri, cardiologul este responsabil pentru prevenirea persoanelor cu acest fond genetic sa sufere de aceleasi patologii cardiace sau similare.

In cazul in care este o persoana cu risc sau antecedente familiale de boli cardiovasculare, se recomanda ca si  controlul cardiologic sa fie efectuat la fiecare sase luni.

Daca suspectati simptome de boli cardiovasculare, este recomandabil sa mergeti periodic la cardiolog.

Cardiologii recomanda ca efectuarea unui control anual la persoanele sanatoase sa fie suficienta pentru a preveni patologiile cardiace.

Ce teste efectueaza un cardiolog

In consultatiile si controalele cardiologice, testele pe care cardiologul le poate efectua pentru a vedea starea de sanatate a inimii pacientilor sunt:

  • Electrocardiograma. Acest test cunoaste activitatea electrica a inimii si poate detecta modificari ale ritmului cardiac.
  • Ecocardiograma. Se face atenta de structura inimii si  vede daca exista modificari in dimensiunea sau forma sa.
  • Testul de stres sau ergometria Acest studiu este cunoscut in randul sportivilor, deoarece consta in studierea raspunsului inimii la stimulul exercitiilor fizice.

Sfaturi utile pentru o inima sanatoasa

Sodiul este un ingredient tacut, dar daunator in majoritatea alimentelor procesate – americanul obisnuit obtine aproximativ 80% din aportul zilnic de sare numai din acestea. Limitand cantitatea de alimente procesate pe care o consumati, este posibil sa puteti elimina excesul de sodiu din dieta. Cautati o alternativa la sare pentru a va aroma alimentele? Incercati sa adaugati putina lamaie, otet sau diferite ierburi. Acest lucru adauga aroma fara efectele negative ale sodiului.

Sa nu dormi suficient te expune la un risc mai mare de boli cardiovasculare si boli coronariene – indiferent de varsta, greutate, fumat si obiceiuri de exercitii fizice. Dormitul prea putin schimba modul in care corpul nostru functioneaza si poate afecta tensiunea arteriala. Acest lucru merge si in sens invers – prea mult somn poate avea un impact negativ asupra sanatatii inimii. Asigurati-va ca obtineti cele sapte pana la noua ore de somn recomandate in fiecare noapte si veti fi pe cale sa sustineti o sanatate mai buna a inimii.

Trei tipuri de exercitii sunt vitale pentru sanatatea inimii: aerobic, rezistenta si flexibilitate (de exemplu, alergare, antrenament de forta si yoga). Variind tipul de exercitii care sunt efectuate in fiecare zi, puteti intari si antrena inima in moduri diferite. Obtineti minim 30 de minute pe zi de miscare pentru a va face inima sa bata.

Fumatul – cu toate efectele sale secundare negative – este daunator sanatatii inimii si este cauza multor boli. Numai in SUA, fumatul ucide echivalentul a trei avioane jumbo prabusite in fiecare zi. Pur si simplu renuntand la fumat sau evitandu-l cu totul, iti salvezi inima de complicatii aproape inevitabile.

Cu totii avem vieti ocupate si stresul este inevitabil. Desi nu il putem evita in totalitate, putem face incercari de a gestiona stresul intr-un mod sanatos. Luati un curs de yoga sau practicati respiratia profunda.