Daca abia incepeti strategia dvs. SEO, este posibil sa fiti coplesiti de toate ofertele complicate si scumpe de acolo pentru a analiza paginile site-ului, autoritatea, backlink-urile si SEO.

Dar daca doriti sa ocupati o pozitie in clasamentul Google, trebuie sa incepeti sa faceti ceva. Un prim pas minunat este utilizarea instrumentelor gratuite ale Google.

Daca sunteti familiarizat cu Instrumentele pentru webmasteri (Webmaster Tools), ei apeleaza la serviciul Search Console (serios, *inca* ma obisnuiesc sa spun Google Ads).

Iar pentru cei care au folosit deja Search Console in trecut, instrumentul a primit imbunatatiri considerabile! Acum il puteti accesa de pe un dispozitiv mobil (pentru SEO-uri din mers!), urmareste 16 luni de date, are date detaliate ale paginii, fluxuri noi de urmarire si rapoarte imbunatatite.

Cum va poate ajuta Google Search Console?

Potrivit Google, Search Console „va ajuta sa monitorizati, sa mentineti si sa depanati prezenta site-ului dvs. in rezultatele cautarii Google”.

Practic, nu este nevoie sa utilizati Search Console pentru a aparea in paginile cu rezultate ale motoarelor de cautare, dar serviciul poate fi util daca doriti sa controlati cum si cand este afisat site-ul dvs.

Este deosebit de util sa vedeti ce pagini de pe site-ul dvs. web sunt indexate, ce interogari de cautare afiseaza site-ul dvs. si cat de des fac clic utilizatorii, vizualizeaza backlink-uri si depaneaza utilizabilitatea mobila si AMP (Accelerated Mobile Pages).

Daca toate acestea suna ca un lucru pe care doriti sa il adaugati la raportare, aveti noroc! Search Console se conecteaza cu usurinta la Google Analytics pentru a va permite sa vedeti toate numerele intr-un singur loc.

Si, pentru a clarifica, Search Console nu este doar pentru un administrator de site. Specialistii SEO si specialistii in marketing de continut din echipa dvs. ar trebui sa fie familiarizati cu acesta, pentru a monitoriza si optimiza traficul de intrare, iar dezvoltatorii site-ului dvs. web il pot folosi pentru a monitoriza si rezolva problemele cu markup-ul.

Cum configurez Search Console?

Mai intai, trebuie sa configurati Search Console in browserul dvs., de preferinta cea mai recenta versiune de Chrome, Firefox, Safari sau Edge si sa activati cookie-urile si javascriptul.

Daca utilizati deja Google Analytics, probabil ca aveti un cont Google – dar daca nu, configurati unul pentru a intra in Search Console.

Apoi, faceti-va cont pe Search Console si confirmati calitatea de proprietar al site-ului dvs. web; pentru a fi verificat ca si cont de companie pe Twitter sau Instagram, va trebui sa furnizati dovada ca sunteti de fapt autorizat sa vizualizati cateva informatii de proprietate pentru site-ul dvs. web.

Exista doua moduri diferite de a face acest lucru acum, in functie de tipul de proprietate.

includeti toate adresele URL din domeniul dvs

Daca doriti să includeti toate adresele URL din domeniul dvs., alegeti optiunea „Domeniu”. Daca încercati doar sa indexati o parte a site-ului dvs. web, alegerea prefixului URL este pentru dvs.

Optiunea Domeniu necesita verificare DNS, deci daca nu puteti face acest lucru, optiunea Prefix URL va va permite, de asemenea, sa verificati printr-o eticheta sau fisier HTML, Google Analytics sau Google Tag Manager.

Doar conectandu-va la contul Search Console Search Console, veti primi automat alerte atunci cand Google observa ceva care pare nelalocul lui – cum ar fi un markup ciudat sau o pagina care nu este indexata. Odata ce ati intrat in tabloul de bord, nu veti vedea date imediat – ar putea dura cateva zile pana cand totul va fi pus in functiune (deci tineti cont de acest lucru daca lucrati non-stop).

Adăugarea echipei dvs. cu ajutorul utilizatorilor Search Console

Este probabil ca membrii echipei dvs. sa aiba nevoie de acces la Search Console si Google va ofera cateva optiuni de gestionare diferite: proprietar, utilizator complet, utilizator restrictionat.

Oricine creeaza contul Search Console pentru proprietatea site-ului dvs. web va fi considerat automat proprietar si va controla pe deplin instrumentul.

Proprietarul poate adauga alti utilizatori completi, cu drepturi de vizualizare si o anumita putere de actiune, sau utilizatori restrictionati, care pot vizualiza doar datele pentru proprietate.

Proprietarul poate adauga alti utilizatori completi,

Incarcati-va Sitemap-ul

Un sitemap este fisierul de pe site-ul dvs. web care ii spune motorului de cautare Google care pagini ar trebui indexate. Potrivit Google, daca aveti un site mai mic (mai putin de 100 de pagini), puteti introduce pur si simplu adresa URL a paginii de pornire pentru indexare, atata timp cat toate paginile sunt in cele din urma accesibile din pagina de pornire. Dar daca aveti un site mare, un site nou sau aveti o multime de pagini izolate, probabil ca doriti sa va incarcati sitemap-ul.

vedeti de unde provine traficul organic al site-ului dvs

Conectati Google Analytics

Daca utilizati Google Analytics (Ar trebui! Chiar ar trebui!), Conectati-vă analiza cu Search Console pentru a valorifica mai multe informatii despre traficul granular. Urmeaza mai multe informatii despre acest subiect!

Cum pot profita la maximum de Search Console?

Din fericire pentru dvs, daca abia incepeti sa utilizati Search Console, va bucurati de cea mai buna versiune de pana acum. Credeti-ne, acest instrument a fost mult mai ciudat si mult mai greu de inteles. Acestea fiind spuse, fiecare site web are obiective diferite cand vine vorba de SEO, asa ca vom analiza separat fiecare fila a acestui instrument pentru dvs.

Prezentare generala

Pentru incepatorii Search Console, aceasta este probabil cea mai utila sectiune a instrumentului.

Performanta

Puteti configura raportul performantei pe baza datelor pe care doriti sa le vedeti (asa cum ati proceda in Google Analytics). Search Console va permite sa grupati si sa filtrati dupa interogari, pagini, tari, dispozitive, tip de cautare, aspectul cautarii si data.

Practic, acest lucru va va ajuta sa vedeti de unde provine traficul organic al site-ului dvs., pentru care interogari pagina dvs.va avea cele mai multe afisari, ratele de clic din paginile cu rezultate ale motorului de cautare la anumite pagini, cum se schimba traficul de cautare in timp, cautarile dupa dispozitiv si multe altele.

vedeti de unde provine traficul organic al site-ului dvs

Inspectie URL

Destul de simplu: introduceti o adresa URL de pe site-ul dvs. web si veti putea accesa analiza datelor si statisticilor pentru pagina respectiva. Acest proces a facut parte din marea renovare a Search Console si este util atunci cand doriti sa optimizati anumite pagini pentru pagina cu rezultate a motorului de cautare.

Acoperire

Search Console tine evidenta tuturor paginilor indexate ale site-ului dvs. web si le puteti vizualiza aici.

Exista un raport la nivel inalt care va afisa toate adresele URL in functie de starea indexului. Printre statusuri se numara Eroare, Avertisment, Excludere si Valid, care vor fi asociate cu un motiv pentru starea (statusul) respectiv. Desi nu vom acoperi toate motivele aici, puteti consulta aceasta resursa de la Google in Search Console pentru a afla mai multe.

aceasta resursa de la Google in Search Console pentru a afla mai multe

Sfat de la profesionisti: daca site-ul dvs. web are mai putin de 500 de pagini, este posibil sa nu fie nevoie sa utilizati acest raport. In schimb, puteti sa cautati site-ul dvs. pe Google utilizand aceasta interogare, „site: your_site” (introduceti adresa URL a paginii dvs. de start aici), iar rezultatele cautarii vor afisa paginile despre care Google stie.

rezultatele cautarii vor afisa paginile despre care Google stie

Mutari

Aceasta sectiune din Search Console va va permite sa va blocati temporar paginile web din pagina cu rezultate a motorului e cautare si va permite sa vizualizati continut de pe site-ul dvs. pe care Google l-a marcat ca „adult”.

sectiune din Search Console va va permite sa va blocati temporar paginile web

Core Web Vitals

Aceasta este o completare excelenta pentru suita Search Console, care va permite sa remediati experientele slabe ale utilizatorului rezultate din timpii mari de incarcare.

Puteti parcurge Poor, Needs Improvement si Good in prezentarea generala pentru a intelege performanta paginilor de pe site-ul dvs. pe baza datelor utilizatorului.

intelege performanta paginilor de pe site-ul dvs

Acest raport va fi, de asemenea, divizat in dispozitive mobile si desktop, astfel incat sa puteti identifica si remedia problemele specifice platformei.

Ceea ce ne aduce la…

Raport de utilizare mobila

Destul de auto-explicativa, aceasta sectiune din Search Console va va arata daca paginile de pe site-ul dvs. sunt valide, sau usor de utilizat de pe dispozitive mobile sau care afiseaza o eroare, adica nu sunt adaptate pentru dispozitive mobile.

Cand doriti sa remediati problemele de redare mobilăa Google va recomanda sa le remediati in ordinea in care apar pe pagina de raport rezumat – va fi sortata de la probleme generale (cum ar fi sabloanele) la probleme mai granulare.

remediati problemele de redare mobilă

După ce ati finalizat remedierea erorilor, puteți „Valida și actualiza Google” de aici pentru a va imbunatati pozitia in clasamentul rezultatelor.

Pentru mai multe detalii despre erorile pe care le puteti intalni, consultati aceasta resursa de la Google.

Link-uri

Acest raport va va oferi si mai multe informatii despre paginile dvs. cel mai bine conectate, care domenii fac legatura catre dvs si va completa datele pe care le obtineti prin Google Analytics.

Una dintre cele mai bune caracteristici de aici este „top linked text”, care va ofera informatii nu numai asupra domeniului care va conectează, ci si asupra textului real pe care scriitorul l-a legat (hyperlink) catre pagina dvs. Acesta este un mod minunat de a sti cum apreciaza altii continutul pe care il produceti.

apreciaza altii continutul pe care il produceti

Instrumente si rapoarte vechi

Search Console s-a bucurat de o imbunatatire. Si ne place. Dar daca sunteti un utilizator vechi, este posibil sa pierdeti vechea configurare (cu mai multe optiuni în partea stanga).

Deoarece unele instrumente care au fost eliminate nu au inca inlocuiri, Google le-a blocat ca „Instrumente si rapoarte vechi” pentru ca dvs. sa  le puteti accesa.

  • Statistici privind accesarea cu crawlere: daca sunteti nou in Search Console, probabil că nu veti avea nevoie de acest proces. Statisticile privind accesarea cu crawlere au verificat de cate ori Google a accesat cu crawlere site-ul dvs. si cate solicitari a facut. Acest proces a fost utilizat in principal de dezvoltatori sau experti SEO. Cu toate acestea, verificati acest din cand in cand pentru a va asigura ca Google nu trimite prea multe solicitari pentru accesarea cu crawlere a site-ului dvs.!
  • Setari privind rata de accesare cu crawlere: utilizati aceasta optiune pentru a reduce numarul datilor in care Google acceseaza cu crawlere site-ul dvs., mai ales daca statisticile privind accesarea cu crawlere afiseaza prea multe solicitari.
  • Tester pentru robots.txt: acesta a ajutat dezvoltatorii sa depaneze fisierele lor robots.txt si sa remedieze paginile blocate de pe site-ul dvs.
  • Instrumente de parametri URL: acesta a fost un instrument de nisa pentru pagini cu parametri care au modificat continutul paginii, de ex. pentru comerciantii cu amanuntul internationali. A fost cam dificil de utilizat oricum, dar expertii SEO probabil inca il folosesc.
  • Targetare internationala: pentru site-urile internationale care prezinta limbi diferite, acest instrument a fost util atunci cand adăugati etichete hreflang sau o tara principala pe site-ul dvs. web.
  • Google Analytics Association: acesta este un instrument destul de important si cimplex pe care, personal, inca il folosesc. Importa date din Search Console in Google Analytics si aproba / respinge alte cereri de asociere de pe Youtube, o aplicatie Android etc.

Conectarea instrumentului Search Console la Google Analytics

Pentru a valorifica datele din Search Console din Google Analytics, va trebui sa autorizati partajarea datelor in setarile GA.

Mergeti la admin faceti clic pe proprietatea pe care doriti sa o adaugati, accesati setarea Search Console, selectati datele pe care doriti sa le vizualizati si apasati pe Salvare!

O ultima nota: Search Console pastreaza acum datele timp de 16 luni, deci acesta este intervalul maxim de timp pe care il veti putea accesa prin GA. Exista un timp mediu de intarziere de 48 de ore inainte ca datele sa fie afisate in GA sau Search Console.

Concluzie

Urmand acest ghid, va veti putea asigura ca profitati la maximum de acest instrument puternic si gratuit.

Faceti-va timp pentru a configura corect Google Search Console si pentru a debloca o multime de date gratuite, inclusiv rapoarte de utilizare mobila, autorizarea site-ului, backlink-uri si alte cateva valori SEO.

Stim ca poate fi putin coplesitoare incercarea de a descifra datele.

Daca doriti ajutor, puteti programa o consultatie SEO gratuita. Ne-ar face placere sa va dam o mana de ajutor si sa va ajutam sa identificati cateva victorii rapide pentru dvs.!