Una dintre cele mai apreciate bauturi spirtoase, care este savurata in mod special in sezonul cald ese ginul tonic. Se bea insa gin tonic si in alte perioade ale anului, chiar si vara la terase.

Una dintre cele mai importante calitati ale ginului este versatilitatea, aceasta bautura dispunand de foarte multe arome. In plus, ginul se poate amesteca cu aproape orice bautura.

In ciuda faptului ca este o bautura consumata inca din secolul al XVII-lea, ginul chiar si in clipa de fata este o bautura la moda, iar in afara de ginul englezesc sec, care este cel mai apreciat din ultimul timp, exista si alte tipuri populare de gin la nivel mondial. Exista diferite tipuri de gin, cu diferite arome, specifice in functie de zonele din care provin.

Ginul este o bautura alcoolica, de obicei distilata din grau (dar si din diferite alte cereale precum secara sau orzul). Despre gin trebuie sa stiti ca are o concentratie de 40 – 50%, aromata cu fructe de ienupar in mod special, dar si cu coaja de portocala, de lamaie, cu prune salbatice, anson, coriandru sau scortisoara.

Ginul este o bautura limpede, incolora si are un gust fin. De precizat este faptul ca aceasta bautura este foarte populara in tari precum Franta, Anglia sau Spania.

Cum se fabrica ginul?

Ginul este o bautura obtinuta din alcool pur, si are arome de ienupar. In ceea ce priveste ingredientele acestei bauturi, ele difera foarte mult de la o tara la alta. De exemplu, in Anglia ginul este obtinut din secara si grau. In alte tari precum Belgia si Olanda, ginul este obtinut din malt (acesta fiind un a,esec de secara, orz, porumb si grau).

Aromele ajung in alcool prin descompunere, o varianta ieftina de a combina alcoolul cu extract de ienupar si diferite alte ingrediente. Exista de-asemenea posibilitatea ca aromele sa ajunga on acool prin redistilare. Aceasta este metoda prin care sunt obtinute cele mai populare ginuri.

Dupa ce este distilata, bautura rezultata este diluata cu apa pana in momentul in care se obtine concentratia dorita de alcool, care de obicei este cuprinsa intre 40 si 45%.

Cei mai multi producatori de gin, il imbuteliaza imediat, fara a-l pune la invechit. In schimb, olendezii si belgienii, pun ginul la invechit, iar abia dupa ce acesta ajunge la maturizare dupa 2 ani (in butoaie de stejar), il beau.

Istoria ginului

In primul rand vom incepe prin a va spune ca denumire de gin, provine de la “jenever”, un cuvant din limba olandeza care inseamna ienupar. Acest termen are legatura cu originile acestei bauturi populare peste tot in lume.

Despre gin se spune ca are originile in Tara lalelelor (Olanda), si ca este produs inca de prin secolul al XVII-lea.  Bautura era intalntita in acele timpuri sub forma unei potiuni de ienupar, si era vanduta in farmacii.

Se spune ca inventatorul acestei potiuni a fost doctorul Franciscus Sylvius, iar potiunea avea rolul de a trata tot felul de afectiuni medicale precum guta, afectiunile renale sau gastrice.

Legenda spune ca in perioada razboiului de independenta olandez, soldatii englezi au descoperit aceasta bautura, pe care au denumit-o drept “curajul olandez”, o bautura care olandezilor le dadea curaj in timpul luptelor.

La intoarcerea pe taram britanic, englezii au luat cu ei si aceasta bautura, insa ginul a devenit popular mult mai tarziu, dupa ce a avut loc incoronarea lui William al III-lea al Angliei.

Consumul de gin a crescut rapid printre britanici, dat fiind faptul ca nautura era ieftina si foarte accesibila. Ginul era chiar mai ieftin decat berea, iar in fiecare an se consumau peste 50 de milioane de gin in Londra (imagnati-va in toata Anglia in aceste conditii cat gin se conuma).

Datorita consumului abuziv de gin, s-a promulgat legea “The Gin Act”, o lege care a crescut foarte mult pretul acestei bauturi, astfel incat englezii sa consume cat mai putin alcool. Din pacate pentru cei care au promulgat legea, nu au reusit ceea ce si-au propus, si au reusit in schimb sa provoace revolte stradale in Londra, si o productie ilegala de gin. Cu pana la 50% se producea gin ilegal in acea perioada, datorita legii respective.

Incepand cu anul 1742, ginul a devenit incet dar sigur, bautura preferata a gentlemanilor, iar legea “The Gin Act” a fost anulata. Cu toate acestea, sunt impuse pentru cei care isi doresc sa produca gin, anumite taxe.

Ginul a devenit si in Olanda tot mai popular, la fel ca in tarile anglo-saxone de-asemenea. A devenit popular chiar si in America, unde era usor de preparat in ca aceasta bautura.

In prezent se poate bea gin, sau se poate amesteca cu alte diferite bauturi, pentru a crea cocktail-uri. Cel mai cunoscut tip de gin la ora actuala este ginul tonic, care se bucura de un foarte mare succes la nivel mondial.

Acestea sunt asadar pe scurt, cele mai importante informatii legate de aceasta bautura extrem de populara.