Disfunctia erectila sau impotenta, se refera la incapacitatea unui barbat de a obtine si de a pastra o erectie suficient de ferma pentru a putea intretine relatii sexuale.
In cazul in care aveti probleme de erectie din cand in cand nu este neaparat un motiv de ingrijorare. In cazul in care disfunctia erectila este in schimb o problema continua, atunci lucrurile se schimba.
In aceste conditii, aceasta poate provoca stres, va poate afecta increderea in sine si poate contribui la probleme de relatie. Problemele de obtinere sau mentinere a unei erectii pot fi de asemenea, un semn al unei stari de sanatate care necesita tratament si un factor de risc pentru bolile de inima.
In cazul in care sunteti ingrijorati de faptul ca aveti frecvent astfel de probleme si nu puteti avea o viata sexuala normala, este important sa discutati cu medicul dvs., chiar daca este jenant. Mai aveti insa si posibilitatea de a accesa Myswink.com, unde va veti putea crea un cont, veti lasa mai multe informatii despre starea dvs., iar apoi un medic specialist va va contacta si va va veni in ajutor cu cele mai eficiente solutii pentru tratarea disfunctiei erectile.
Simptome comune ale disfunctiei erectile
La fel ca orice alta afectiune si orice problema de sanatate, si disfunctia erectila vine la pachet cu unele simptome, cum ar fi:
- Una din simptome este aceea de a nu putea obtine o erectie.
- Este posibil ca in cazul in care aveti erctie, aceasta sa nu poata fi mentinuta.
- Lipsa de dorinta sexuala sau dorinta sexuala redusa.
De ce apare disfunctia erectila?
Excitatia sexuala masculina este un proces complex in care factori cum ar fi creierul, hormonii, emotiile, nervii, muschii si vasele de sange, au un rol deosebit de important. Disfunctia erectila este foarte posibil sa apara datorita unei probleme a oricaruia dintre acesti factori. La fel, stresul si problemele legate de sanatatea mintala sunt factori care va pot provoca sau agrava disfunctia erectila.
In anumite situatii, o combinatie de probleme fizice si psihologice, reprezinta cauza aparitiei impotentei. De exemplu, o afectiune fizica minora care incetineste raspunsul sexual este posibil sa va provoace anxietate cu privire la mentinerea unei erectii. Anxietatea rezultata poate duce la agravarea disfunctiei erectile.
Cauzele fizice ale disfunctiei erectile
Exista situatii in care disfunctia erectila este provocata de cauze fizice, precum: boala de inima, colesterol ridicat, diabet, obezitate, boala Parkinson, SSM, consumul de tutun, consumul de alcool si substante interzise (chiar si steroizi anabolizanti), tulburari de somn, vase de sange infundate, tensiune arteriala crescuta, tratamente pentru cancerul de prostata sau prostata marita, testosteron scazut.
Cauzele psihologice ale disfunctiei erectile
Creierul joaca un rol deosebit de important in ceea ce priveste declansarea seriei de evenimente fizice care provoaca o erectie, incepand cu sentimente de excitare sexuala.
O serie de lucruri va pot afecta sentimentele sexuale si pot provoca sau agrava disfunctia erectila. Acestea includ: stresul, anxietatea, depresia, problemele de relatie datorate stresului sau comunicarii slabe, diferite alte preocupari.
Factori de risc pentru impotenta
Odata cu trecerea anilor, poate fi nevoie de mai mult timp pentru dezvoltarea erectiilor, si este posibil sa nu mai fie la fel de ferme. De-asemenea, este posibil sa fie nevoie de o atingere mai directa a penisului pentru a avea si pentru a pastra o erctie.
Exista mai multi factori care pot contrinui la disfunctia erectilam cum ar fi:
- Afectiuni medicale, cum ar fi de exemplu diabetul sau afectiunile cardiace.
- Consumul de tutun, care restrictioneaza fluxul de sange la vene si artere (poate provoca in timp probleme cronice de sanatate care duc la disfunctie erectila).
- Obezitatea, supraponderalitatea.
- Anumite tratamente medicale, cum ar fi chirurgia prostatei sau tratamentul cu radiatii pentru cancer.
- Leziuni, mai ales daca afecteaza nervii sau arterele care controleaza erectiile.
- Medicamente, inclusiv antidepresive, antihistaminice si medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a durerii sau a afectiunilor prostatei.
- Conditii psihologice cum ar fi stresul de exemplu, anxietatea sau depresia.
- Consumul de droguri si alcool, mai ales daca sunteti consumator de droguri, mai ales daca sunteti consumatori de mult timp.
Complicatiile disfunctiei erectile
Disfunctia erectila poate provoca unele complicatii, iar unele dintre acestea pot include:
- Probleme in viata de cuplu.
- O viata sexuala nesatisfacatoare.
- Incapacitatea de a va lasa partenera insarcinata (acesta poate fi cel mai dureros lucru, daca va doriti o familie).
- Jena sau stima de sine scazuta.
- Stres sau anxietate.
Prevenirea disfunctiei erectile
Cea mai buna modalitate de a preveni disfunctia erectila este de a face alegeri sanatoase asupra stilului de viata si de a gestiona orice conditii de sanatate existente. Colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a trata diabetul, bolile de inima sau alte afectiuni cronice de sanatate.
Vizitati-va medicul periodic pentru controale de sanatate. De-asemenea, obtineti ajutor pentru anxietate, depresie sau alte probleme de sanatate mintala.
Renuntatul la fumat, limitarea sau chiar evitarea consumului de alcool si a substantelor interzise, si practicarea unui sport cu regularitate, sunt actiuni care va pot fi de mare folos pentru a preveni disfunctia erectila.