Coq au Vin este un preparat traditional francez, renumit in intreaga lume pentru savoarea sa delicioasa. Acesta este un fel de mancare satios si aromat, facut cu bucati de carne de cocos, legume si vin rosu. Istoria acestui preparat este legata de traditiile rurale franceze si de utilizarea resurselor locale disponibile.
Originea acestui preparat este disputata, insa se crede ca a aparut in perioada medievala, cand cainii de vanatoare erau antrenati sa urmareasca cocosii salbatici. Atunci cand un cocos era capturat, acesta era pastrat intr-un loc intunecos si hranit cu resturi de mancare si cu vin. Aceasta se facea pentru a imbunatati gustul carnii de cocos, care era considerata destul de dura.
Pe masura ce traditiile culinare s-au dezvoltat in Franta, bucatarii au inceput sa adauge mai multe ingrediente in preparatul de coq au vin, inclusiv legume, ardei iute, usturoi si ciuperci. In plus, vinul rosu a devenit ingredientul principal, fiind folosit pentru a marinat carnea de cocos si pentru a adauga un gust intens si savuros.
Astazi, Coq au Vin este un preparat renumit in intreaga lume si face parte din patrimoniul culinar francez. Acesta este adesea servit la ocazii speciale, cum ar fi nunti sau Craciunul, dar este la fel de apreciat si intr-un cadru informal, fiind perfect pentru o cina cu prietenii si familia.
Coq au Vin este un preparat traditional francez, creat in perioada medievala si evoluand in timp cu adaugarea de ingrediente locale. Astazi, acesta este un fel de mancare apreciat in intreaga lume pentru gustul sau savuros si pentru faptul ca reprezinta o parte importanta a traditiilor culinare franceze. Poti cumpaa toate ingredientele de pe lessaveursdefrance.ro.
Reteta coq au vin
Iata o reteta simpla si delicioasa de Coq au Vin:
Ingrediente:
- 1 cocos tanar sau un pui de gaina (aproximativ 1,5-2 kg)
- 1 sticla de vin rosu sec
- 200 g bacon taiat cubulete
- 200 g ciuperci champignon, taiate felii
- 2 cepe mari, taiate rondele
- 2 catei de usturoi, taiati marunt
- 2 morcovi mari, taiati cuburi
- 2 linguri de faina
- 2 cani de supa de pui
- 2 linguri de unt sau ulei
- 1 ramura de rozmarin
- 1 frunza de dafin
- sare si piper, dupa gust
Instructiuni:
Incalziti untul sau uleiul intr-o cratita mare sau o oala de fonta. Adaugati baconul si prajiti-l pana se rumeneste usor. Apoi, scoateti baconul din cratita si pastrati-l deoparte.
Adaugati bucatile de carne de cocos si prajiti-le pana se rumenesc pe toate partile. Scoateti-le din cratita si pastrati-le deoparte.
Adaugati ceapa, morcovii si ciupercile in cratita si prajiti-le pana se inmoaie. Adaugati usturoiul si faina si amestecati bine. Adaugati supa de pui, vinul rosu, rozmarinul si frunza de dafin. Amestecati bine si aduceti la fierbere.
Adaugati carnea de cocos si baconul prajit in sosul de vin. Reduceti caldura si fierbeti la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 1,5-2 ore sau pana cand carnea este frageda si se dezlipeste usor de pe os.
Indepartati frunza de dafin si ramura de rozmarin. Gustati si adaugati sare si piper, dupa gust.
Serviti Coq au Vin cald, garnisit cu verdeata proaspata si cu cartofi piure sau cu paine proaspata si o salata verde.
Sper ca veti savura acest preparat traditional francez! Bon appétit!
Cum se foloseste vinul in bucataria franceza?
Vinul este o componenta importanta a bucatariei franceze, fiind utilizat atat in procesul de gatit, cat si in timpul meselor. Cu o istorie indelungata, cultura vinului din Franta a evoluat de-a lungul timpului si a ajuns sa fie recunoscuta in intreaga lume pentru calitatea si diversitatea sa.
Franta este una dintre cele mai mari tari producatoare de vin din lume, avand o gama larga de soiuri si regiuni viticole. Printre cele mai renumite zone viticole se numara Champagne, Bordeaux, Burgundia si Valea Loarei, unde se produc vinuri de calitate superioara.
In bucataria franceza, vinul este folosit ca ingredient esential in multe preparate, cum ar fi coq au vin, boeuf bourguignon si ratatouille. In aceste preparate, vinul ajuta la adaugarea de aroma si gust, si poate fi folosit atat in sosuri, cat si in marinade.
De asemenea, vinul este folosit si ca bautura alaturi de mancare, fiind deseori asociat cu anumite tipuri de mancaruri sau regiuni. De exemplu, vinul rosu este frecvent servit alaturi de carne rosie, in timp ce vinul alb este preferat pentru preparatele cu peste sau fructe de mare.
In plus, cultura vinului din Franta este strans legata de arta de a savura si a aprecia gustul si aroma vinurilor. Acest lucru se reflecta in faptul ca multe restaurante ofera selectii speciale de vinuri, in functie de felul de mancare servit, iar degustarea vinurilor este o activitate populara pentru turistii care viziteaza regiunile viticole.
Vinul joaca un rol esential in bucataria franceza, oferind gust si aroma preparatelor culinare, dar si o experienta placuta de savurare si apreciere a aromelor si gusturilor unice ale vinurilor din Franta. Cu o cultura vasta si o istorie indelungata, vinul este o parte importanta a patrimoniului culinar al Frantei si continua sa inspire si sa uimeasca bucatari si amatori de vin din intreaga lume.