Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa progresiva. Important de mentionat despre aceasta boala, este faptul ca este una dintre cele mai des intalnite forme de dementa. Alzheimer este o afectiune este caracterizata de un grup de simptome care provoaca o scadere a functiei mentale suficient de severa pentru a perturba viata de zi cu zi.
Boala Alzheimer cauzeaza probleme cu memoria si capacitatea unei persoane de a invata, de a rationa, de a judeca, de a comunica si de a desfasura activitati zilnice. Tocmai acesta este si motivul datorita caruia, persoanele varstnice care se confrunta cu o asemenea afectiune, nu trebuie sa fie singure acasa. In permanenta trebuie sa aiba un insotitor.
Din acest motiv, de multe ori, seniorii sunt cazati la un azil de batrani de catre copiii care au joburi si nu pot renunta la acestea pentru a-i ingriji. Cu toate acestea, seniorii care sufera de aceasta afectiune si ajung sa isi traiasca restul zilelor intr-un camin de batrani, au tot ceea ce este necesar pentru a duce o viata fara griji.
Le este mai usor si mai placut traiul la azil decat acasa. Vom discuta despre viata la azil insa, dupa ce veti mai descoperi unele informatii despre boala Alzheimer.
Identificata pentru prima data in 1907 de medicul german Alois Alzheimer, boala afecteaza zeci de milioane de oameni anual, la nivel mondial. Se estimeaza ca unul din noua adulti in varsta de 65 de ani si peste 65 de ani, traieste cu aceasta boala.
Simptome si diagnostic
Persoanele cu boala Alzheimer dezvolta mai intai pierderi subtile de memorie si modificari ale personalitatii care difera de problemele normale de memorie legate de varsta. Se pare ca se obosesc sau se supara sau se nelinistesc mai usor in comparatie cu persoanele de varsta similara, dar care nu sunt afectate de aceasta boala.
Nu se descurca bine cu schimbarile. De exemplu, pot urma trasee familiare, dar calatoriile catre un loc nou ii incurca si se pot pierde cu usurinta. In stadiile incipiente ale bolii, persoanele cu boala Alzheimer sunt deosebit de sensibile la depresie.
Pe masura ce boala progreseaza, pierderea memoriei se agraveaza si luarea deciziilor devine mai dificila. O persoana cu Alzheimer se poate enerva cand membrii familiei incearca sa o ajute. In cele din urma, viata sociala devine mai dificila, oamenii pot sa nu recunoasca prietenii pe care i-au avut alaturi o viata intreaga, sau pot chiar sa nu-si recunoasca membrii familiei, si pot deveni mai izolati.
In stadiile tarzii ale bolii Alzheimer, oamenii incep sa-si piarda coordonarea fizica si pot avea nevoie de ajutor pentru functiile zilnice si pentru ingrijirea lor.
O persoana poate observa modificari in comportamentul pe care il are, dar cu siguranta mult mai bine modificarile pot fi observate mai intai de membrii familiei sau de prieteni.
Diagnosticul Alzheimer implica de obicei examene fizice si neurologice, un istoric medical amanuntit si o evaluare a starii mentale. Poate implica imagistica cerebrala (cum ar fi RMN sau CT), care ar putea identifica alte cauze ale problemelor, cum ar fi accident vascular cerebral, tumoare sau traumatisme craniene.
Un psihiatru sau alt medic este posibil sa solicite teste pentru a putea sa excluda diferite alte posibile afectiuni medicale care pot imita simptomele Alzheimer, cum ar fi de exemplu: depresia, conditiile tiroidiene, dezechilibrele chimice sau deficientele de vitamine cauzate de o nutritie deficitara sau de boli, reactii la medicamente sau interactiuni medicamentoase.
Simptomele bolii Alzheimer
- Probleme cu memoria pe termen scurt si pe termen lung.
- Probleme cu privire la luarea deciziilor, rezolvarea problemelor si judecata.
- Dificultati de a produce sau de a intelege limbajul.
- Pierderea abilitatilor spatiale (dificultati in a judeca formele si dimensiunile si relatia obiectelor in spatiu).
- Modificari ale personalitatii si comportamentului (depresie, apatie, retragerea din activitatile obisnuite).
- Apatie (comportament pasiv cum ar fi dormitul mai mult decat de obicei sau lipsa dorintei de a se implica in activitati obisnuite).
- Pierderea abilitatii de a invata informatii noi.
- Confuzie in ceea ce priveste timpul si locul (pierderea in locuri familiare).
Prezenta oricarui sau a tuturor acestor simptome nu este un indicator sigur al bolii Alzheimer; este necesara o examinare completa de catre un medic.
In timp ce marea majoritate a persoanelor cu Alzheimer au peste 70 de ani sau peste, se estimeaza ca 5% dintre persoanele cu Alzheimer au Alzheimer cu debut precoce, boala afectand persoanele inainte de 65 de ani.
Cel mai mare factor de risc in ceea ce priveste Alzheimer este varsta. Istoricul familial este de asemenea un factor de risc. Ereditatea (genele) si / sau factorii de mediu pot contribui la aparitia acestei afectiuni.
Boala Alzheimer este asadar foarte dificila, si cu siguranta oamenilor trecuti de 65 de ani, le va fi foarte greu poata trai in singuratate. De aceea, acestia au nevoie de ajutor, iar cazati fiind intr-un azil de batrani, vor avea toate conditiile unui trai impecabil. Vor primi zilnic cele 3 mese principale ale zilei, vor avea hainele curate, vor dormi in asternuturi curate, se vor putea relaxa, si vor fi asistati si la toaleta daca este cazul.
Practic, intr-un azil de batrani, cei care sufera de aceasta boala isi traiesc zilele fara griji, si duc o viata mai buna decat acasa.