Limbajul scris este una dintre cele mai complexe achizitii ale sistemului nervos uman. Fiecare abilitate pe care un copil o dobandeste de la nastere are momentul sau ideal. Cu ani in urma, copiii au fost pusi pe un walker, astfel incat sa poata invata sa mearga cat mai curand posibil. Acest lucru a dus la probleme de mers pe jos mai tarziu.

Cheia a fost ca ei nu au fost fizic pregatiti sa dobandeasca aceasta abilitate si picioarele lor au fost rasucite. Pediatrii le-au recomandat apoi sa-i lase sa invete in ritmul lor. Acelasi lucru este valabil si pentru lectura. Trebuie sa lasi timp matur pentru ca un copil sa invete si sa-si dezvolte o abilitate. Daca ne straduim ca un copil sa invete sa citeasca devreme, poate fi contraproductiv pentru invatarea lor.

Maturarea zonelor implicate in lectura

Actul lecturii depinde de capacitatea creierului nostru de a relationa si integra diverse surse de informatii. Zonele creierului direct implicate sunt zonele vizuale, auditive, lingvistice si conceptuale. Aceasta integrare depinde de maturarea independenta a fiecarei zone a creierului implicate si de viteza cu care aceste zone pot fi conectate. Pana la varsta de sase pana la sapte ani, se realizeaza integrarea morfologica functionala a sectoarelor occipital, temporal si parietal, astfel incat zonele implicate in lectura sa aiba o maturitate suficienta.

Alege carti copii care sa ii atraga pe cei mici si sa ii faca sa iubeasca lectura.

Varsta ideala pentru a invata sa citesti

Daca ii lasam pe copii sa ajunga la varsta ideala pentru invatarea alfabetizarii, ei vor invata sa citeasca si sa scrie intr-un ritm mult mai rapid si cu mai putine greseli. Potrivit neuropsihologiei, varsta ideala este de aproximativ sapte ani.

Aceasta este ceea ce el propune in metoda educationala din Finlanda, un model educational calificat ca fiind exemplar. Inainte de a invata un copil sa citeasca este foarte important ca acesta sa isi dezvolte alte abilitati bazate pe curiozitate, imaginatie si creativitate.

Cand vorbim despre varsta de sapte ani pentru a invata sa citim, vorbim despre varsta mentala, care corespunde de obicei varstei cronologice, desi acest lucru nu este intotdeauna cazul. Fiecare copil are o dezvoltare diferita de maturizare. Atunci cand un copil are dificultati in a invata sa citeasca, trebuie sa ne gandim daca varsta sa matura este ideala pentru a face acest lucru.

Fortandu-va sa cititi la o varsta frageda poate duce la probleme de anxietate, demotivare si stima de sine scazuta. Aceste dificultati pot fi uneori confundate cu dizabilitati de invatare sau tulburari de alfabetizare, cum ar fi dislexia, atunci cand nu are nimic de-a face cu ea.

Concluziile

Este bine sa inveti sa citesti mai devreme daca nu exista intelegerea lecturii? Scopul nu este ca un copil sa invete rapid sa citeasca, ci cat de bine este capabil sa faca acest lucru cat si capacitatea de a intelege ceea ce a citit, asta este fundamental atunci cand se discuta de varsta unui copil pentru a invata sa citeasca…

De ce sa ii citesti copilului tau?

Bebelusii si copiii mici sunt bureti care se inmoaie in practic tot ce se afla in mediul lor. E adevarat! Chiar si in timpul povestii, mintile lor sunt la lucru, luand in considerare toata limba pe care o aud si lectiile pe care personajele le invata.

Citind copilului tau – la orice varsta – ii va stimula dezvoltarea creierului, legatura ta si multe altele. Si tot ce este nevoie este cateva carti, motivatie si putin timp.

Mai intai, seteaza scena in capul tau. Tu alegi o carte. Te asezi in fotoliul tau preferat, cu copilul in poala si te deschizi catre prima dintre multele pagini netede si colorate.

Incepi sa citesti, iar copilul tau este cu totul captivat de poveste. E magic. Ce este si mai bine este ca copilul tau nu doar se distreaza, ci invata!

Realitatea poate arata putin diferit: doar sa stii ca nu esti singur daca copilul tau incearca sa manance cartea sau copilul tau se plimba prin camera in loc sa stea rabdator. Dar beneficiile lecturii raman aceleasi.

Cititul ofera o oportunitate minunata pentru tine si copilul tau de a te conecta. Este un mod frumos de a petrece timp impreuna si de a incetini in timpul unei zile agitate.

Cercetarile din 2008 au aratat cum lectura poate sprijini o relatie solida parinte-copil. Copiii se simt in siguranta atunci cand li se citesc. In plus, ingrijitorii care au o atitudine pozitiva fata de carti si lectura, la randul lor, isi ajuta copiii sa vada alfabetizarea intr-un mod pozitiv.

A auzi o poveste citita cu voce tare implica un anumit nivel de intelegere din partea copilului dumneavoastra. Iar intelegerea depinde de atentie – cu alte cuvinte, de abilitatile de ascultare.

Ei sugereaza ca ascultatul este un plus excelent pentru a citi unul la unul cu copilul dumneavoastra. Acestea ofera adesea si valoare de divertisment, cum ar fi voci stupide, muzica si alte ornamente.