Dacă acest oraș din Transilvania, situat în Carpații de Curbură are un aer german, există un motiv întemeiat. În Evul Mediu Brașovul a fost dezvoltat și așezat de sașii invitați să se stabilească aici de regii maghiari. Lipsa taxelor le-au permis comercianților germani să-și construiască averile, tranzacționând atât cu Europa de Vest, cât și cu Imperiul Otoman, care se aflau la granița Brașovului. Aceasta explică măreția din Piața Sfatului din centru, precum și Biserica gotică pentru congregația luterană a orașului.
Fermecătorul Oraș Vechi este înconjurat de peisaje montane, cu un vârf dominant, Muntele Tâmpa, iar în apropiere se află Poiana Brașov, o stațiune de sporturi de iarnă.
Însă Brașovul este dominat și de un aer istoric, datorita vechiului oraș care încă dăinuie după atâta vreme. Astfel, dacă ești un iubitor de istorie, cu siguranță trebuie să ajungi și pe aici. Și desigur că nu îți va ajunge o zi să vizitezi toate monumentele, așa încât vei avea nevoie să înnoptezi în acest oraș de poveste. Si unde altundeva găsești un loc mai potrivit decât într-un apartament cu jacuzzi brasov. Priveliștea de care vei avea parte de pe balconul acestui apartament, te va lăsa fără cuvinte.
Iată o listă cu câteva locuri frumoase, care merită vizitate, pline de istorie, legende și povestiri:
Bastionul Țesătorilor
Sub Muntele Tâmpa din partea de sud a Orașului Vechi se află cea mai completă rămășiță din vechile fortificații ale Brașovului.
În anii 1500, breslele orașului erau responsabile de apărarea orașului, iar acest bastion era în mâinile țesătorilor, ținând la distanță atacatorii, oferind în același timp țesătorilor un loc pentru a-și depozita bunurile.
Cea mai veche parte construită de aici este din anii 1420,iar un etaj suplimentar a fost adăugat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
Există două turnuri de pază, iar zidurile erau prevăzute cu deschideri pentru tunuri și aruncarea de ulei către potențialii atacatori.
Pe fațada intrării în incintă se află încrustat într-o grindă de susținere a plafonului anul 1807. Atunci au fost construite cele trei încăperi destinate unor ateliere școlare pentru pregătirea viitorilor meșteșugari ai orașului.
Prima Școală Românească
În cartierul Schei, la periferia sud-vestică a Brașovului, se află o construcție cu o valoare inestimabilă pentru cultura română.
Aici, în curtea Bisericii Sf. Nicolae din secolul al XVI-lea, se află prima școală care a predat cursuri în limba română.
Acestea au avut loc pentru prima dată în 1583, iar școala a fost folosită până în 1941, înainte de a deveni muzeu nu mult după război.
Există mai mult de 4.000 de cărți și 30.000 de documente istorice la muzeu. Tot aici vei găsi și prima tipografie din România.
Îndrumați de ghid în vârstă și plin de povești, vei vedea prima Biblie românească, precum și volume de prime ediții valoroase.
Cel mai vechi document dintre toate este un manuscris datând din secolul al XI-lea.
Turnul Alb
Pe un pinten care apără partea de vest a orașului vechi se află Turnul Alb semicircular, care formează o pereche cu Turnul Negru din apropiere.
Nu vei avea probleme în a identifica acest bastion luminos și înalt chiar dacă te vei afla în Piața Sfatului.
Ridicat în ultimele decenii ale secolului al XV-lea, această structură a fost întreținută de breasla fabricanților de țigle din Brașov și cu cele cinci etaje pe care le are era cea mai înaltă dintre toate structurile de apărare ale orașului.
Pentru a ține la distanță potențialii atacatori, intrarea sa se afla la câțiva metri de sol și aveai nevoie de o scară ca să poți ajunge în turn.
Dacă ți-am stârnit curiozitatea, te invit să descoperi și celelalte monumente istorice pe care Brașovul le păstrează din timpuri îndepărtate.