Becurile cu consum redus de energie consuma mult mai putin si dureaza mult mai mult. Cum sa alegeti cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra? Videoclipul nostru va explica cum sa cititi informatiile de pe ambalaj, iar testul nostru privind becurile cu LED va ajuta sa faceti o alegere care sa economiseasca bani.
Ce sunt lumeni? La cati wati corespund? Cum imi pot da seama daca lumina este calda sau rece? Iata raspunsurile la unele dintre cele mai frecvente indoieli care ne asalteaza atunci cand trebuie sa cumparam un bec de generatie noua. Iar pentru a economisi bani, comparati cele mai ieftine tarife de energie electrica.
Invatati sa cititi ambalajul
Mai intai, insa, este util sa invatati sa cititi indicatiile de pe ambalaj: acestea sunt multe, adesea scrise cu litere mici si nu intotdeauna usor de interpretat. Va vom ajuta in acest sens – aveti informatii pe ElectriceConstructii.ro.
Alegeti in functie de lumeni
Sa ne obisnuim sa alegem nu in functie de putere, exprimata in wati, ci in functie de intensitatea luminoasa, exprimata in lumeni. Daca doriti o lumina puternica, pentru o camera mare, corespunzatoare unui bec vechi de 150 de wati, ramaneti in jurul valorii de 2.000 de lumeni. Intre 500 si 1.000 de lumeni, ceea ce corespunde aproximativ cu vechiul bec de 60 de wati, sunt bune pentru iluminatul care nu este destinat incaperii principale. Sub 500 de lumeni, acestea sunt bune pentru surse de lumina descentrate, de exemplu o lampa de birou.
Start lent sau start rapid?
In cazul becurilor fluorescente compacte, pe ambalaj este indicat, de asemenea, timpul necesar pentru aprinderea becului. In general, se indica procentul de luminozitate atins intr-un anumit numar de secunde. De exemplu: 60% luminozitate obtinuta intre 10 si 100 de secunde. In acest din urma caz, aprinderea este putin lenta, ceea ce inseamna ca becul nu este bun intr-o camera de trecere.
Trebuie mentionat faptul ca numai lampile fluorescente compacte au nevoie de timp pentru a atinge luminozitatea maxima, in timp ce LED-urile ating imediat luminozitatea maxima. De asemenea, pe ambalaj este indicat daca becul poate sau nu poate fi instalat pe dispozitive care regleaza intensitatea luminoasa, dimmerii.
Lumina calda sau rece: cum sa o recunoastem
Exista, de asemenea, indicatii privind culoarea luminii, indicata in grade Kelvin. Intre aproximativ 2.400 si 3.300 de grade Kelvin putem vorbi de un alb cald, pe masura ce gradele cresc, lumina tinde sa devina din ce in ce mai rece, tinzand spre albastru.
Becuri cu LED-uri: performanta si preturi
In cele din urma, daca sunteti orientat spre cumpararea de becuri LED, tot ce trebuie sa faceti este sa alegeti cel mai bun bec la cel mai bun pret. Pentru a face acest lucru, v-am pus la dispozitie un test comparativ, indicand cele mai bune becuri din test si cele cu cel mai bun raport pret/performanta.
Umbra de lumina
Nuanta luminii depinde de „temperatura de culoare corelata” a acesteia, care este exprimata in grade Kelvin (K). Lumina este definita ca fiind „calda” atunci cand temperatura de culoare este apropiata de cea a becurilor cu incandescenta (sub 3.500 K), „neutra” (intre 3.500 si 5.000 K) sau „rece” (peste 5.000 K).
Avantajele becurilor LED
Durata de viata: Produsele de iluminat cu LED dureaza de obicei mult mai mult decat alte tipuri de iluminat. Un bec LED de buna calitate poate dura de 3 pana la 5 ori mai mult decat un CFL si de 30 de ori mai mult decat un bec incandescent.
Iluminatul LED este disponibil intr-o mare varietate de produse pentru casa si industriale, iar lista creste in fiecare an. Dezvoltarea rapida a tehnologiei LED a avut ca rezultat o disponibilitate sporita a produselor, o eficienta imbunatatita a productiei si preturi mai mici. Mai jos sunt cateva dintre cele mai comune tipuri de produse LED.
Eficienta ridicata si natura directionala a LED-urilor le face ideale pentru multe utilizari industriale. LED-urile sunt din ce in ce mai frecvente in luminile stradale, iluminatul garajului de parcare, iluminatul pasarelei si alte zone exterioare, iluminatul carcasei frigorifice, iluminatul modular si iluminatul pentru activitati.
Deoarece LED-urile sunt mici si directionale, sunt ideale pentru iluminarea spatiilor inguste, cum ar fi blaturile pentru gatit si citirea retetelor. Deoarece pot exista variatii in ceea ce priveste culoarea luminii si directionalitatea, este important sa comparati produsele pentru a gasi cel mai bun accesoriu pentru spatiul dvs.
Luminile incastrate sunt utilizate in mod obisnuit in bucatariile rezidentiale, holuri si bai si intr-un numar de birouri si setari comerciale. DOE estimeaza ca exista peste 600 de milioane de downlight-uri incastrate instalate in casele si intreprinderile din lume.
Odata cu imbunatatirea performantei si scaderea preturilor, lampile cu LED-uri pot inlocui in mod accesibil si eficient becurile cu incandescenta de 40, 60, 75 si chiar 100 de wati. Este important sa cititi eticheta cu informatii despre iluminare pentru a va asigura ca produsul are luminozitatea si culoarea potrivite pentru utilizarea si locatia prevazuta.