Echipamentul joacă un rol cheie în sudura orbitală. Un aparat de sudură orbital nu este ieftin, dar este totuși mai ieftin decât să înveți să sudezi sau să găsești un profesionist care să te ajute. Prin urmare, aparatele de sudură pot fi găsite adesea în producția modernă. 

În general, un astfel de echipament este alcătuit din trei componente mari: o sursă de curent de sudură, un sistem de alimentare cu gaz și capete de sudură. Sistemul de alimentare cu gaz, este la fel ca la orice aparat semi-automat. Ca sursă de curent pentru aparate de sudură orbitale, este folosit un invertor, care furnizează de la 30 la 400 de amperi.

Invertorul este echipat cu un panou de control prin care este setat programul. Sunt disponibile și modele cu telecomandă. În plus, în carcasă este prevăzută o imprimantă, care tipărește documentația privind natura lucrărilor efectuate.

La instalarea aparatelor, sunt stabilite puterea curentului de sudură, tensiunea acestuia, viteza de alimentare a firului de umplere, viteza electrodului și unghiul său de înclinare, cantitatea de gaz utilizată, diametrul și grosimea peretelui conductei.

În ceea ce privește capetele de sudură, acestea sunt de mai multe tipuri. Sunt capete închise și deschise. Cele închise sunt folosite pentru sudura țevilor cu diametru mic, deoarece se înfășoară în jurul piesei din toate părțile, iar sudura se efectuează într-un spațiu închis. Cu capetele deschise, totul este exact invers.

Sudura orbitală a țevilor cu diametru mic se face suficient de rapid și nu necesită echipament suplimentar. Dar pentru sudura țevilor mari, sunt necesare suporturi speciale, de-a lungul cărora se va mișca capul. Mișcarea capului este de asemenea programabilă, în timp ce setările pot fi ajustate în timpul funcționării, inclusiv de la distanță. Când sudezi țevi mari, poți seta suplimentar o poziție diferită a electrodului, pentru a obține calitatea maximă a sudurii.

Aparate de sudură orbitale – Componente și caracteristici principale

Principalele componente ale echipamentului sunt:

  • Alimentare electrică: Acesta este un invertor care furnizează curent în intervalul 30-400 de amperi. Poate fi conectat la o rețea casnică sau la una trifazată. Invertorul simplifică controlul asupra intensității curentului de funcționare;
  • Cap de conectare care formează o îmbinare sudată;
  • Electrod de wolfram;
  • Sistem de prindere de tip clemă care asigură fixarea capului de sudură în zona îmbinării;
  • Bloc de control;
  • Sisteme de alimentare cu gaz și fire de umplere.

Operatorul poate regla:

  • Viteza de avans a barelor metalice;
  • Viteza de mișcare a capului;
  • Înclinarea electrodului;
  • Consumul de gaz de protecție.

Aparate de Sudură Orbitală de Precizie – Tehnologie Avansată pentru Conexiuni Durabile

Opțional, aparatele sunt echipate cu un dispozitiv de imprimare pe hârtie, care permite afișarea parametrilor actuali de funcționare ai echipamentului.

Aparate de sudură orbitale – Pentru ce aplicații sunt recomandate?

Montarea conductelor și efectuarea multor alte operațiuni de producție nu sunt complete fără aparate de sudură orbitale. Sunt capabile să formeze automat îmbinări de înaltă calitate. Pe piață sunt furnizate aparate pentru lucrul cu țevi de diferite diametre.

Nivelul de asamblare al echipamentului este de mare importanță în formarea îmbinărilor de înaltă calitate. Poți vedea aparate de sudură profesionale în toate întreprinderile mari. Aparatele de sudură orbitale permit efectuarea lucrului sub supravegherea unui sudor de clasă inferioară, ceea ce este un mare plus pentru orice fabrică cu personal insuficient.

Cum funcționează un aparat de sudură orbital?

Sudura orbitală este o metodă de îmbinare a metalelor (cel mai adesea țevi) prin deplasarea arcului de sudură în jurul îmbinării. De aici și numele său. Toate lucrările sunt efectuate automat, iar sudorul stabilește doar setările. 

În plus, sârma de umplere și gazul de protecție sunt furnizate zonei de sudură tot în modul automat. Mai simplu spus, această metodă este similară cu sudura semi-automată, însă, în acest caz, sudorul nu joacă un rol major în lucru, iar lanterna se mișcă în cerc.

Procesul de sudură în sine este extrem de simplu. Piesa este fixată pe rotatorul de sudură și, dacă este necesar, poate fi mutată. De asemenea, dacă trebuie să sudezi țevi, sunt furnizate centralizatoare. Aparatul de sudură orbital are un așa-numit cap, care se mișcă de-a lungul îmbinării și formează o lipitură folosind un arc electric. Nu există caracteristici speciale care ar putea surprinde un sudor cu experiență.

Sudura orbitală este un proces specializat bazat pe metoda de sudură cu arc de argon sau TIG, dar în care electrodul se rotește mecanic la 360 de grade în jurul unei piese de prelucrat statice. Sudura orbitală are toate avantajele TIG, plus control absolut asupra tuturor parametrilor.

Punctul slab al sudurii TIG este participarea lucrătorului la proces. Oricare ar fi calificarea sudorului, el nu ar putea obține același rezultat consistent pe mii de produse. Absența factorului uman, este cheia calității impecabile a sudurii orbitale, în care mișcarea electrodului și parametrii de curent sunt controlați prin automatizare.

Pentru ce aplicații sunt recomandate aparate de sudură orbitale?

Sudura orbitală este adesea folosită în industria aerospațială, nucleară, farmaceutică, semiconductoare și alimentară. Pentru unele sarcini, sudura orbitală este în general singura soluție. Sudura orbitală generează rapoarte automate de progres, în timp ce sudura manuală trebuie să se bazeze doar pe acuratețea cuvintelor sudorului.

Pentru îmbinări mai greu de atins, sudura orbitală iese, de asemenea, în avantaj, deoarece nu este nevoie să folosești ambele mâini. Sudura se efectuează într-un spațiu închis umplut cu argon de înaltă puritate, care oferă o rezistență mai mare la coroziune, uniformitate compoziției metalului de sudat și aspectul excelent. Este nevoie de mulți ani de pregătire pentru a ajunge aproape de acest rezultat în sudura manuală TIG.

Este clar că nu este indicat să cumperi un întreg complex pentru a conecta două îmbinări. Astfel de sarcini sunt rezolvate folosind sudura manuală cu arc. Este cu totul altă problemă dacă sarcina are o scară de producție. De exemplu, o organizație realizează instalarea conductelor principale sau fabrică produse, în timpul producției fiind necesară conectarea constantă a conductelor.

Cel mai adesea, aparatele de sudură orbitale sunt utilizate în următoarele situații:

  • Fabricarea plăcilor tubulare;
  • Montare cu flanșă;
  • Racordarea de ramuri, fitinguri la conductele principale;
  • Sudura conductelor principale liniare.

Folosind sudura orbitală, poți minimiza cantitatea de deșeuri și poți crește semnificativ nivelul de productivitate și viteza tuturor lucrărilor. Aparatele de sudură orbitale sunt pur și simplu indispensabile pentru repararea centralelor termice, la întreprinderile din industria petrolului și gazelor, precum și pentru instalarea comunicațiilor de inginerie.