Pentru a putea prelungi viața alimentelor, cât mai mult trebuie să le conservi. În acest fel, nu doar că te poți bucura de anumite alimente pe o perioadă mai lungă de timp, dar scade și riscul de contaminare sau de stricare a alimentelor respective. Ca să conservi alimentele și pentru a le putea ține cât mai proaspete și să își mențină calitatea pe o perioadă mai mare de timp, ai nevoie de ambalajele tradiționale de vidare a alimentelor, precum, cutii, pungi de plastic, etc, sau un aparat de vidat alimente performant.
Modul în care vrei să-ți conservi alimentele ține doar de bugetul și nevoile tale. Dacă ai nevoie de ceva rapid și econom, însă cu o conservare mai mică și cu anumite dezavantaje pe care acestea le au, varianta potrivită pentru tine sunt ambalajele tradiționale.
Însă, dacă vrei ceva calitativ, care să-ți mențină alimentele proaspete și de o calitate superioară, atunci aparatul de vidat alimente este potrivit pentru nevoile tale. Acesta este mult mai costisitor ca și ambalajele de vidat, care se pot găsi în orice supermarket la prețuri accesibile. Tot acestea au un risc mult mai mic de contaminare a alimentelor.
Beneficiile unui aparat de vidat alimente
Aparatul de vidat este unul dintre aparate eficiente pe care le poți avea în bucătăria ta. Astfel, vei putea să beneficiezi de alimente calitative și proaspete pentru un timp mai îndelungat. Beneficiile pe care acest aparat le oferă sunt următoarele:
- Durata de viață a alimentelor este prelungită – cu ajutorul aparatului de vidat, alimentele sunt conservate bine, deoarece înlătură umiditatea și aerul din ambalaj și duce la prelungirea duratei de expirare a alimentului. Tot în acest fel alimentul nu este contaminat sau oxidat. Astfel că, gustul și prospețimea rămân pe o perioadă mai lungă de timp.
- Siguranța pe care o oferă contra bacteriilor sau a expirări alimentului – prin procesul de îndepărtare a aerului din ambalajul alimentului se previne apariția bacteriilor sau stricarea alimentului.
- Textura și aromele alimentelor – aceste două beneficii pe care aparatul de vidat le oferă sunt menținute și eficiente, din cauza eliminării aerului din ambalaj. Astfel, alimentele au o textură și o aromă care se va menține pentru un timp lung.
- Economisești bani – chiar dacă achiziționarea unui aparat de vidat alimente este costisitoare, acesta te ajută la economisirea banilor. Acesta îți păstrează alimentele proaspete pentru un timp destul de îndelungat, astfel nu trebuie să arunci mâncarea, scăzând risipa alimentară și economisești bani în acest fel.
- Varietatea de conservare – aparatele de vidare pot conserva diverse alimente, precum: produse de panificație, carne, pește, legume, fructe, etc.
Avantajele și dezavantajele ambalajelor de vidat tradiționale
Ambalajele de vidat sunt foarte accesibile la preț. Chiar și tu ai avut cel puțin unul dintre aceste ambalaje de vidat sau încă le mai ai în casă. Acestea sunt: pungi din plastic, cutii, borcane și multe altele. Ambalaje tradiționale au atât beneficii, cât și dezavantaje, iar acestea sunt:
Avantajele ambalajelor tradiționale:
- Accesibilitatea – acestea nu sunt costisitoare deloc și se pot găsi în supermarketuri sau magazine. Nu este nevoie de o tehnologie complicată sau de un anumit echipament pentru a le folosi. Acestea se găsesc pe piață în diferite forme și dimensiuni.
- Protecția fizică – ambalajele tradiționale acordă o protecție fizică pentru alimente împotriva unor lovituri, contaminări etc. Acestea sunt destul de solide și durabile, ceea ce ajută la protejarea alimentelor.
- Prețul – aceste ambalaje de vidat sunt foarte accesibile. Iar avantajul este că nu există costuri suplimentare care pot apărea după achiziționarea lor.
Dezavantajele ambalajelor tradiționale:
- Impermeabilitatea – din păcate, ambalajele nu oferă o etanșeitate complexă la fel ca un aparat de vidat alimente. Aerul și umiditatea pot să pătrundă foarte ușor în interiorul ambalajului.
- Durată scurtă de viață – din cauza etanșeității care este limitată, durata de viată a alimentelor este foarte redusă. Astfel că, risipa alimentară poate să crească.
- Depozitarea – ambalajele pot să ocupe un spațiu considerabil în cămară sau în frigider. Astfel, dacă ești limitat de spațiu, ambalajele de vidat nu sunt o opțiune.
La ce ajută conservarea alimentelor
Mulți oameni recurg la conservarea alimentelor, deoarece se poate salva o cantitate de mâncare destul de mare și economisești și bani în acest fel. Astfel, iată unele din avantajele conservării alimentelor cu ajutorul unui aparat de vidat alimente:
- Valorile nutritive se păstrează – conservarea ajută alimentele să-și păstreze mineralele, vitaminele și multe alte substanțe nutritive, astfel alimentele vor avea o durată de viață mai îndelungată și rămânând proaspete. Prin evitarea expunerii la lumină, temperaturi mari sau aer, produsele alimentare îți mențin valorile nutritive.
- Scăderea risipei alimentare – există un număr de oameni care aruncă alimentele sau nu le conservă pentru a le păstra o perioadă mai îndelungată, ceea ce duce la risipa alimentară. Aceasta este dezavantajos pentru mediu și o pierdere semnificativă pentru tine din punct de vedere financiar.
- Salvezi bani – prin procesul de conservare al alimentelor poți să economisești destul de mulți bani. Înveți să păstrezi alimentele într-un mod anume pentru a le putea prelungi viața, calitatea și de a-și menține valorile nutritive.
- Situațiile de criză – în aceste situații, conservarea este foarte importantă. Poate ai anumite resurse alimentare care sunt destul de limitate, iar tu îți creezi o anumită siguranță în situațiile de criză, asigurându-te că ai ce mânca în situațiile respective.
- Organizarea meselor – conservarea ajută la organizarea meselor. Este un mod mult mai ușor de a-ți prepara mâncarea favorită și să o iei cu tine la muncă, iar prin acest mod să nu mai mănânci în oraș.
Astfel, conservarea alimentelor este benefică și eficientă. Poate să te ajute chiar în momentele de criză care pot interveni în viața ta. Iar cea mai bună metodă de conservare depinde strict de nevoile tale și bugetul pe care îl ai.