Iata cateva dintre alimentele ce ajuta la dobandirea masei musculare:

Carnea contine, in general, proteine cu valoare biologica ridicata (cele care contin toti cei opt aminoacizi esentiali) si sunt o sursa de vitamine B si creatina naturala.

Acesta din urma, care se gaseste in peste si carne – in special in carnea de porc – poate ajuta la cresterea fortei musculare la sportivi, deci nu va limitati la pieptul de pui si includeti in dieta dumneavoastra bucati slabe de carne de porc, cum ar fi coapsele si muschii care, pe langa intarirea muschilor, au mai multa aroma decat puiul. Vezi aici Scitec Nutrition!

Alge Acestea sunt bogate in iod, care ajuta la reglarea glandei tiroide responsabile de ajustarea metabolismului zaharului din sange. De asemenea, ele ajuta la evitarea retentiei de lichide, ceea ce duce la o musculatura mai definita.

Quinoa

Acest pseudocereal care incepe sa faca loc pe mesele noastre este un aliment care contine carbohidrati si proteine cu valoare biologica ridicata, cu un continut important de lizina si metionina – doi dintre aminoacizii esentiali – care intervin in dezvoltarea neuronala si metabolismul insulinei. De asemenea, are vitaminele B si E si minerale precum magneziul care ajuta la prevenirea crampelor musculare.

Linte

Ele neutralizeaza acizii care sunt produsi in muschi in timpul practicarii exercitiilor fizice si sunt o sursa de proteine vegetale care, daca sunt consumate impreuna cu orice cereale – de exemplu orez brun – au o valoare biologica ridicata.

Migdale

Atata timp cat alimentele prajite nu sunt consumate, migdalele -crude sau prajite- ne ofera proteine vegetale de buna calitate, vitamine din grupele B si E, precum si fier -care intervine in transportul oxigenului catre muschi- fosfor, calciu, zinc, potasiu si magneziu.

Midii

Si, in general, toate, atata timp cat nu le gatim in sosuri, ele sunt bogate in proteine, acizi grasi omega-3 si fier. De asemenea, au foarte putine calorii si, in cazul midiilor, pretul lor este de obicei fabulos.

Ovaz

Desi este o cereala si contine carbohidrati, contine si fibre si proteine vegetale care furnizeaza energie si aminoacizi. Este un complement bun atunci cand mananci o dieta bogata in proteine, deoarece fulgii de ovaz au efecte laxative care ajuta la contracararea constipatiei produse de acest tip de dieta.

Fulgii de ovaz pot fi consumati hidratati fara a fi gatiti, dar pot fi gatiti si ca si cum ar fi o leguminoasa sau adaugati la o supa in care va ajuta la ingrosarea continutului.

Cartofi

Atata timp cat sunt fierti sau copti, nu prajiti, ei sunt mai recomandati decat pastele, deoarece contin carbohidrati de asimilare care sunt mai buni, astfel incat muschilor sa nu le lipseasca in orice moment glucoza de care au nevoie.

Legume cu frunze verzi

Spanacul, si, in general, toate legumele verzi sunt bogate in acid folic, fier vegetal si clorofila, au putine calorii si sunt bogate in fibre, astfel incat acestea ajuta la scaderea in greutate, la satietate si ajuta la oxigenarea muschiului.

Sfecla

Acestea contin un nitrat anorganic care, daca sfecla rosie este consumata cruda, este transformata in nitrit si ulterior in oxid nitric un vasodilatator care imbunatateste fluxul sanguin si contractia musculara prin cresterea rezistentei. Daca v-ati propus sa ridicati greutati pentru a castiga volum, oxidul nitric va ajuta sa va antrenati mai mult.

Peste

Acesta contine acizi grasi omega-3 si sunt o sursa de proteine cu valoare biologica ridicata. Cel mai bun ar fi somonul, pastravul, tonul, macroul, stavridul sau sardinele care sunt un aliment bun pentru a castiga masa muculara si pentru a preveni durerile articulare. Ele sunt, de asemenea, o sursa de vitamine B3 si B12.

Condimente

Curcuma contine curcumina, un compus care ajuta la mentinerea cartilajului si pentru a preveni pierderea densitatii osoase si poate reduce, de asemenea, inflamatia si dureri musculare. Ghimbirul, daca este consumat proaspat, poate ajuta la prevenirea durerilor musculare si articulare dupa antrenamente intense de forta.

Daca sunteti un atlet, trebuie sa va asigurati doze proportionale de diferite tipuri de alimente, astfel incat dieta sa nu duca lipsa de nimic. In plus, este foarte important sa va organizati bine mesele si programele:

  • Aportul de carbohidrati este important inainte, in timpul si dupa exercitiile fizice. Cerealele, cartofii, pastele sunt bogate in carbohidrati de absorbtie lenta, adica sunt carbohidratii care ajung treptat in sange. Fructele, de exemplu, sunt bogate in carbohidrati cu absorbtie rapida care ajung mai repede in sange.
  • Proteinelesunt un alt pilon de baza al celor care practica sportul. Acestea sunt cele care sunt responsabile pentru construirea si regenerarea tesuturilor. Alimentele bogate in acesti nutrienti sunt proteinele de origine animala, cum ar fi carnea, pestele, oul, lactatele si proteinele de origine vegetala (leguminoase, soia etc.).
  • Grasimile sunt foarte importantein dieta unui atlet, sunt fundamentale si necesare, dar trebuie sa evaluati foarte bine ce tip de grasimi luam si in ce cantitate, deoarece pot fi, de asemenea, daunatoare.