Si anumite metode de gatit functioneaza mai bine in anumite materiale. De exemplu, tigaia ideala pentru sote va fi foarte sensibila la schimbarile de temperatura, in timp ce cea mai buna oala pentru fierbere va retine si regla caldura in ciuda schimbarilor de temperatura.

Scopul dvs. ar trebui sa fie sa va asigurati ca alegeti cele mai bune vase pentru alimentele pe care le gatiti. Acest ghid va va ajuta sa aflati mai multe despre materialele utilizate pentru fabricarea diferitelor vase de bucatarie.

Otel inoxidabil

Otelul inoxidabil este fabricat prin adaugarea de crom si nichel la otel, ceea ce il face foarte anticoroziv. Cel mai preferat tip va fi stampilat „18/10” (raportul dintre crom si nichel adaugat), desi sunt utilizate si alte tipuri de otel inoxidabil cu rezultate foarte bune.

Acest material poate fi gasit in multe dintre cele mai bune oale si tigai, deoarece este durabil si atractiv. Otelul inoxidabil (in special „18/10”) este, de asemenea, apreciat ca suprafata interioara de gatit, deoarece nu reactioneaza cu alimente acide sau alcaline si nu se va zgaria usor.

Aceasta calitate este una importanta, deoarece promite o anumita puritate oricarui lucru care se gateste in ea; nu va decolora alimentele si nu va conferi arome metalice, indiferent de ceea ce se gateste. In plus, otelul inoxidabil este sigur pentru masina de spalat vase, cuptor.

Din pacate, otelul inoxidabil este un conductor slab al caldurii, si in sine, ar fi o idee proasta pentru o tigaie! Din fericire, a fost dezvoltat un proces pentru lipirea permanenta a straturilor de otel inoxidabil de metale extrem de conductive, si anume cupru si aluminiu. Oalele si tigaile „imbracate” din otel inoxidabil rezultate sunt considerate de multi ca fiind cele mai versatile si practice vase disponibile, iar despre asemenea vase poti sa vezi detalii aici.

Se imbina natura impermeabila a inoxului cu calitatile conductoare ale altor metale pentru a crea o tigaie atractiva, care face orice. Acest lucru face din vasele imbracate in otel inoxidabil o alegere buna pentru cele mai utilizate tigai din colectia dvs., iar durabilitatea sa cu o intretinere redusa merita cu usurinta costul.

Cupru

Cuprul este cel mai bun conductor de caldura in comparatie cu absolut orice material utilizat pentru fabricarea vaselor de gatit. Se incalzeste rapid si uniform si se raceste imediat ce este scos de pe caldura, oferindu-va un control maxim asupra aplicarii caldurii.

Cat de repede raspunde o tigaie la o schimbare a temperaturii de gatit este denumita „capacitate de reactie” si poate fi un factor semnificativ in alegerea tipului de tigaie care va oferi cele mai bune rezultate pentru diferite locuri de munca.

Deoarece cuprul este cel mai puternic tip de material pentru vase de bucatarie, este foarte apreciat de bucatarii profesionisti din intreaga lume. Tigaile de cupru de cea mai buna calitate sunt fabricate dintr-un gabarit greu, gros de 1/16 pana la 1/8 inch.

Cu toate acestea, cuprul nu poate fi utilizat singur pentru majoritatea aplicatiilor de vase, deoarece „reactioneaza” cu mineralele si acizii naturali ai multor alimente. Asta inseamna ca poate adauga o nuanta galbena si gust metalic la multe alimente.

Din acest motiv, majoritatea vaselor de cupru trebuie sa fie captusite cu un metal nereactiv, cum ar fi staniu sau otel inoxidabil, pentru a crea o bariera sigura intre vasul de cupru si continutul acestuia. In mod traditional, staniu este materialul folosit pentru a acoperi vasele de cupru, deoarece este receptiv si nerreactiv.

Dar staniul se va uza in cele din urma si va trebui sa fie re-aplicat (refacut) de catre un mester. O captuseala imbracata in otel inoxidabil va dura toata viata, dar unii bucatari considera ca un strat interior de otel compromite capacitatea de reactie a cuprului. Folosirea unui cupru cu gabarit gros va minimiza acest efect, dar cu siguranta creste si costul.

Ceea ce ne aduce la singurul dezavantaj real al cuprului este costul. Cuprul este un metal pretios, asa ca da, va puteti astepta ca un vas facut din acest metal sa fie scump.

Dar daca doriti sa sotati sau sa produceti un sos fin cu un grad ridicat de precizie si control sau daca sunteti un bucatar pasionat si un perfectionist, nu exista o tigaie mai buna. Cuprul produce carne rumenita uniform, texturi clare si fonduri caramelizate. In plus, vasele de cupru vor adauga frumusete bucatariei dvs. si isi mentin bine valoarea.

Unele tigai de cupru specializate, concepute pentru a gati alimente cu un continut ridicat de zahar, sunt fara captuseala, deoarece zaharul previne o reactie cu metalul. De asemenea, este de remarcat faptul ca bolurile de cupru fara captuseala sunt utilizate in mod traditional pentru sarcina specifica de a bate albusurile.

Dupa cum se dovedeste, se produce o interactiune chimica sigura intre cupru si albusuri de ou, care stabilizeaza albusurile batute impotriva suprasolicitarii sau „desfasurarii”.

Cuprul nu este magnetic si, prin urmare, nu poate fi utilizat pe domeniile de inductie. Tigaile profesionale sau de restaurant foarte grele vor avea manere de fier, in timp ce cele de uz casnic vor fi din alama sau otel inoxidabil.

Toate sunt perfect sigure pentru utilizarea cuptorului. Vasele din cupru nu trebuie asezate niciodata in masina de spalat vase. In schimb, spalati-va vasele si aplicati ocazional lac de cupru pentru a-si mentine luciul stralucitor. Daca preferati sa nu va lustruiti cuprul, in timp acesta isi va pierde stralucirea si va dezvolta o nuanta mai intunecata. Lustruite sau nu, vasele au aceleasi functii.