Operațiunea de strângere a șuruburilor și a piulițelor a fost mereu una importantă atât în zona de industrie, cât și în activitatea umană cotidiană, de tip DIY. De la înșurubatul folosind scule de mână – chei rotunde și tubulare, trecând la mașini de înșurubat cu sau fără impact, oamenii au găsit mereu soluții punctuale pentru a realiza anumite sarcini.

Însă, odată cu creșterea nivelului de complexitate al pieselor și a modului de asamblare, dar și pe fondul scăderii calității materialelor și compozitelor, înșurubarea prin controlarea cuplului de strângere s-a transformat într-o adevărată artă, care a început să fie folosită în tot mai multe domenii: industria de mașini și utilaje, aeronautică, echipamente electronice și multe altele.

Evident, cheile dinamometrice de mână au făcut istorie în acest domeniu și mulți profesioniști încă le folosesc pentru a obține o asamblare sigură și precisă. Însă, având în vedere că setarea acestor chei se face exclusiv manual, prin rotirea unui mâner până la valoarea cuplului dorit, pot să apară dereglări ale valorilor trasate, fapt care poate avea repercusiuni serioase asupra integrității șuruburilor și/sau a piulițelor.

Evoluția acestui domeniu a făcut ca tehnicienii care se ocupă de astfel de echipamente să dezvolte mașini de înșurubat dinamometrice sau cu moment controlat.

Iată cele mai importante 4 avantaje pe care le au mașinile de înșurubat cu moment controlat

1.     Strângere sigură, la cuplu mare

Cu ajutorul unei astfel de mașini, șuruburile și piulițele se fixează corect și precis, la cuplul dorit. Spre deosebire de cheia dinamometrică de mână, care oferă strângeri de finețe și medii de până în 200 Nm, mașina cu moment controlat poate fi folosită și pentru sarcini mai mari și complexe, de peste 2000 Nm!

2.     Siguranță sporită

Folosirea unei mașini de înșurubat cu moment controlat este garanția că toate șuruburile și piulițele sunt fixate corect și nu există niciun risc ca acestea să se rupă/fisureze din cauza supra-strângerii sau să se deșurubeze. 

           3.     Precizie înaltă

Datorită faptul că setarea cuplului se face electronic, înșurubarea este extrem de precisă și nu se bazează pe forța brută, fizică, a utilizatorului. Spre exemplu, mașinile de înșurubat cu moment controlat de pe Vigra.ro dețin chiar un sistem de monitorizare a tensiunii și detectare a vitezei. Astfel, înșurubarea va avea o precizie și fiabilitate sporite.

4.     Zgomot redus

Deoarece acest gen de mașină nu deține un mecanism de impact, zgomotul produs este mult mai mic. De asemenea, lipsa șocului contribuie și la scăderea oboselii utilizatorului, dar și la o reducere a accidentelor asociate acestuia.  

       Automatizarea procesului de înșurubare a adus beneficii importante atât protecției muncii cât și calității lucrărilor de finețe realizate. Fără îndoială, munca într-un atelier de mecanică sau pe un șantier de construcții, unde este necesar să controlezi cât mai precis forța de strângere exercitată, nu mai poate fi realizată eficient fără a deține o astfel de sculă.

Sursa foto: Pixabay.com