Cuvantul otoplastie, probabil, nu va spune prea multe. Dar cu siguranta ati auzit de operatia urechii, un tratament simplu si foarte solicitat pentru a rezolva problemele estetice ale acestora. Si este adevarat ca, datorita locatiei si expunerii lor, urechile sunt foarte susceptibile la modificari care sunt foarte vizibile si au un impact notabil asupra aspectului nostru. Daca vreti sa stiti in ce constau diferitele tehnici de otoplastie pentru a corecta problemele urechii, alaturati-va noua in aceasta postare.

Ce este otoplastia?

Inainte de a ne uita la tehnicile care exista, sa explicam elementele de baza: ce este mai exact otoplastia? Ei bine, otoplastia este un tip de chirurgie estetica faciala care are ca scop repararea si remodelarea malformatiilor legate de urechi. Este un ansamblu de interventii deloc complexe si foarte putin invazive care sunt folosite fie pentru a modifica aspectul urechilor, fie pentru a corecta imprefcetiuni proeminente, pentru a reconstrui lobul, pentru a-i reduce sau mari dimensiunea etc. Se efectueaza de obicei sub anestezie locala si are o recuperare postoperatorie foarte usoara.

Ce tipuri de otoplastie exista?

Tipurile de otoplastie si tehnicile folosite de fiecare variaza in functie de problema de corectat. Sa vedem care sunt acestea si cum sunt realizate cele mai comune:

  • Operatie de detasare a urechilor

Vorbim despre celebrele si rapid identificatele de copii drept “urechi de elefant”. Din punct de vedere tehnic, se poate vorbi de urechi detasate atunci cand pavilionul iese mai mult de 2 centimetri de partile laterale ale capului. Ele constituie cea mai frecventa alterare a urechilor si, prin urmare, este cel mai solicitat tip de interventie. Aceasta operatie urechi (otoplastie) la Dr. Sorin Parasca se realizeaza prin efectuarea unei usoare incizii in spate pentru remodelarea cartilajului, fie prin puncte fixe, fie prin indepartarea unei portiuni, si astfel dandu-i forma dorita. Cicatricile sunt ascunse in spatele urechii si sunt imperceptibile.

  • Chirurgia urechii Stahl

Asa-numita ureche Stahl este una cu cartilaj prea subtire sau ascutit (“urechile de elf”), care modifica curbura naturala si poate fi inestetica. In acest caz, se face si o incizie pentru a accesa si corecta forma cartilajului, indoindu-l pana se obtine unghiul dorit si suturand rezultatul. Din nou, micile cicatrici sunt ascunse in spatele pavilionului.

  • Criptotia

Cu acest termen este desemnata o alterare mai putin frecventa, care este depresiunea marginii superioare (adica marginea superioara se indoaie in jos si in ureche). Este obisnuit in aceste cazuri ca urechile sa fie partial acoperite si, in plus, foarte putin separate de craniu, ceea ce necesita un dublu proces de corectare a formei si pozitiei.

  • Microtia

Aici avem o problema ceva mai complexa. Microtia este termenul care primeste alterarea “urechilor mici”. In cele mai grave cazuri, poate aparea o blocare a canalului urechii si chiar absenta totala a urechii (cunoscuta sub numele de anotie). Pentru a rezolva aceasta problema, este necesara o interventie chirurgicala de reconstructie in care se aplica implanturi, fie din cartilajul propriu al pacientului, fie din material artificial.

  • Deformarea congenitala sau ulterioara a lobului

In sfarsit, gasim interventii chirurgicale de reparare a lobilor, care vizeaza corectarea defectelor in aceasta zona a urechii, fie ca urmare a malformatiilor la nastere, fie cauzate de folosirea cerceilor, piercing-urilor sau a altor modificari corporale. In general, se realizeaza prin incizii simple si suturi ulterioare in zona afectata.

Ei bine, pentru a concluziona, speram ca aceste detalii si informatii v-au fost de folos si v-au ajutat sa intelegeti mai bine in ce consta aceasta operatie a urechii si care sunt tipurile si tehnicile existente in momentul de fata.