Sisteme de operare mobile
Printre cele mai importante putem numi urmatoarele:
- Android (cu mai mult de 80% din piata)
- IOS (cu mai mult de 10% din piata)
- Windows Phone
- Blackberry
- Symbian
- Firefox O.S
- Ubuntu Touch
Magazine de aplicatii Care sunt cele mai relevante?
- Google Play dezvoltat de Google Inc
- App Store de Apple
- Magazinul Windows Phone de Microsoft
- Lumea BlackBerry
- Amazon Appstore
- Aptoide
- UptoDown
Ce date pot accesa aplicatiile mobile?
Cand descarci aplicatii mobile, procesul de instalare indica, de obicei, ce tipuri de date trebuie sa accesezi. Important sa acorzi atentie acestui lucru, poate fi delicat chiar nesigur in anumite cazuri. Oricare dintre aceste tipuri de date poate fi:
- Lista contactelor telefonice si de e-mail.
- Jurnal apeluri.
- Date transmise prin Internet.
- Informatii despre calendar.
- Datele de localizare ale dispozitivului.
- Codul unic de identificare al dispozitivului.
Trebuie remarcat faptul ca unele aplicatii pot accesa doar datele necesare pentru functionarea lor. Alte persoane pot accesa alte date, dar numai cu autorizare. Daca folosesti telefonul mult, ai nevoie de o husa telefon.
In cea mai mare parte a sistemului de operare din partea de sus, exista posibilitatea de a citi autorizatiile inainte de a instala o aplicatie, citindu-le vei putea afla despre unele date utile care pot dezvalui care sunt informatiile care pot fi accesate prin intermediul aplicatiei. Daca nu eti convins, in multe cazuri poate fi mai rezonabil sa cauti alte alternative.
Aplicatii mobile care colecteaza date despre locatie
Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizeaza date specifice locatiei pentru a va oferi harti, cupoane pentru magazinele din apropiere sau informatii despre o persoana pe care o cunosti si care se afla in apropiere. Exista aplicatii care furnizeaza date de localizare retelelor de publicitate care pot fi combinate cu alte informatii stocate in bazele lor de date pentru a viza in mod specific anunturile in functie de interesele si locatia geografica.
Pentru a nu permite aplicatiilor mobile sa acceseze datele de localizare, trebuie doar sa iti configurezi telefonul, dezactivezi serviciile de localizare si nu vei fi vizibil.
Diferenta dintre aplicatiile mobile si site-urile web mobile
Este normal, ca unii utilizatori confunda de obicei aplicatiile mobile cu site-urile mobile, dar in realitate, diferenta este foarte simpla.
Cand vorbim despre o aplicatie, ne referim la programe care sunt instalate in software-ul dispozitivului, facandu-le permanent acolo si le poti utiliza continuu. Acestea vor necesita conexiunea de date pentru utilizare in functie de natura lor, dar nu vor disparea de pe mobil chiar daca nu ai o conexiune la internet.
Acum, cand vorbim despre un site web mobil, ne referim la o pagina care a fost creata in modul receptiv si poate fi vizualizata si ajustata la ecranele aceluiasi.
Cu alte cuvinte, pur si simplu plasezi url-ul site-ului web pe care doresti sa il cauti de pe smartphone sau tableta si, de indata ce apare, vei vedea se adapteaza la spatiul de vizualizare, dar aceasta nu inseamna ca ai instalat vreun program. Pur si simplu lasand linkul, nu vei mai vedea site-ul si acolo va veni procesul. Prin urmare, este complet necesar sa ai date pentru a accesa un site web mobil.