Halatul medical este un costum de lucru destinat tuturor profesionistilor din domeniul sanatatii. De asemenea, se refera la sectorul medical reprezentat de medici, stomatologi si moase; ca sector paramedical care include asistenti medicali, kinetoterapeuti, farmacisti sau chiar asistenti de laborator.
La inceput alb, halatul medical a fost apoi disponibil in diferite culori pentru a putea distinge cu usurinta functiile fiecarui membru al profesiei medicale:
– alb pentru medici;
– albastru si verde pentru chirurgi;
– roz pentru moase si asistente medicale;
– etc.
Daca astazi, acest cod de culoare este destul de subiectiv, purtarea halatului medical ramane totusi obligatorie … Dar de ce este atat de esential?
Beneficiile halatului medical pentru profesionistii din domeniul sanatatii
La fel ca o uniforma, halatul medical permite personalului medical sa se identifice cu un serviciu si cu o echipa unita in jurul unei profesii comune.
Un astfel de sentiment de apartenenta, precum si o buna coeziune de grup sunt factori cheie pentru eficienta si bunastarea tuturor la locul de munca.
In al doilea rand, purtarea unui halat medical face posibila stabilirea unui cadru profesional prin impunerea naturala a unei distante intre pacienti si ingrijitori.
In cele din urma, aceste tinute medicale ajuta la facilitarea practicarii profesiei in fiecare zi. Pentru aceasta, halatul medical trebuie sa fie flexibil si confortabil pentru a permite miscarea fara dificultati. Iar pentru latura practica, idealul este sa alegi o bluza cu mai multe buzunare pentru a avea posibilitatea de a depozita un pix, un caiet, o foarfeca, o pereche de manusi sau un stetoscop.
In ceea ce priveste inchiderea halatelor medicale, exista mai multe posibilitati in functie de preferinte. Cu toate acestea, clipurile sunt recomandate in special tehnicienilor de laborator. Intr-adevar, in cazul unei probleme cauzate de manipularea substantelor chimice, acest tip de inchidere face posibila indepartarea rapida si usoara a halatului pentru o mai mare siguranta. In acest sens, este indicat sa porti chiar un halat medical protectie de unica folosinta 20gr.
Beneficiile halatului medical pentru pacienti
In cele din urma, din punctul de vedere al pacientilor, purtarea de imbracaminte medicala de catre ingrijitori le permite sa ii repereze de la prima vedere.
In plus fata de acest avantaj, acest „detaliu” ii linisteste pe pacienti si ii incurajeaza sa isi puna increderea in personalul medical in ceea ce priveste ingrijirea lor.
Halatul medical: o importanta care depaseste estetica
Dupa cum poti vedea, din toate aceste motive, purtarea unui halat medical este esential.
Dar aceasta importanta depaseste estetica … Intr-adevar, acesta din urma actioneaza ca un bastion pentru a limita transmiterea infectiilor si, prin urmare, pentru a reduce contaminarea pacientilor, dar si a celor din jurul profesionistilor din domeniul sanatatii.
Evident, halatul trebuie schimbat in fiecare zi si spalat la temperatura ridicata pentru a elimina toate bacteriile si pentru a asigura o igiena impecabila. Usurinta de intretinere este, prin urmare, un factor foarte important de luat in considerare atunci cand iti alegi tinuta medicala. In plus, de multe ori este recomandata purtarea unui halat medical protectie de unica folosinta.