Cand un parinte incepe sa-si piarda independenta, exista o mie de indoieli care inghesuie mintea copiilor lor. In acest moment, cineva este literalmente catapultat intr-o lume necunoscuta si, prea des, caracterizata printr-o serie de prejudecati.

Din acest motiv, este important sa ne bazam pe structuri specializate care au la baza ingrijirea si bunastarea persoanelor in varsta. De fapt, in Romania exista facilitati excelente (case de batrani, camine de batrani sau case de odihna) atat in ​​ceea ce priveste ofertele hoteliere, cat si cele de ingrijire a sanatatii.

Inainte de a intelege la ce sa fim atenti atunci cand alegem, sa vedem cat de simplu a devenit astazi sa gasim resedinta potrivita pentru varstnici.

Resedinta pentru varstnici: cautare gratuita cu un simplu clic

Cand aveti o ruda in varsta care nu mai este autosuficienta si nu aveti ocazia sa aveti grija de el personal, incepeti sa luati in considerare, ca o posibila alternativa, admiterea intr-o resedinta pentru batrani.

In general, este o alegere foarte dificila de facut si atunci cand optati pentru aceasta eventualitate apare o alta problema de rezolvat: ce structura sa alegeti?

Cum sa alegeti o resedinta pentru batrani: toate aspectele de luat in considerare

Astazi traim mai mult, oamenii sunt mai supusi uzurii timpului, a bolilor degenerative si a bolilor legate de batranete. Mai mult, ritmurile de viata ale familiei moderne sunt foarte diferite de cele din trecut si nu permit intotdeauna copiilor sa aiba grija de parintii lor in varsta luand in considerare in mod adecvat toate nevoile lor medicale, sprijin in activitatile zilnice, psihologice si relationale.

RSA-urile, pe de alta parte, sunt structuri capabile sa raspunda tuturor acestor nevoi. Evident, inainte de a opta pentru o structura si nu pentru alta, este important sa se ia in considerare o serie intreaga de factori care pot si trebuie sa influenteze alegerea.

Printre aspectele de luat in considerare avem:

  • personal medical. RSA-urile sunt structuri foarte complexe, in cadrul carora trebuie sa fie prezenti in mod necesar diferite figuri profesionale: directorul de sanatate, managerul de asistenta medicala, psihologul, dieteticianul, asistentele, kinetoterapeutii, asistentii sociali, lucratorii socio-sanitari si asa mai departe. ;
  • calitatea sursei de alimentare. Fiecare varsta a vietii necesita o atentie specifica asupra problemelor alimentare. In special, in timpul varstei a treia, chiar daca consumul scade si metabolismul incetineste, corpul persoanelor in varsta are nevoie de hrana in cantitati si soiuri bine echilibrate pentru a nu o cantari si, in acelasi timp, pentru a o sustine in activitatile zilnice. Prin urmare, este esential sa ne indreptam spre case de batrani caracterizate printr-un serviciu intern de cantina de calitate;
  • prezenta zonelor verzi. Prezenta zonelor verzi in imediata vecinatate in care locuiti este un mare beneficiu in general, in special pentru persoanele in varsta care au nevoie de armonie si liniste.

Exista, de asemenea, alte aspecte de luat in considerare, cum ar fi apropierea de casa, care face vizitele la membrii familiei mai usoare si mai frecvente si activitatile recreative care sunt organizate in casele de ingrijire medicala.

Care sunt cele mai comune probleme intalnite in caminele de batrani

Cel putin o treime din locuitorii caminelor de ingrijire medicala au comportamente problematice. Aceste comportamente pot include abuzul verbal / fizic, actionarea necorespunzatoare in public, rezistenta la ingrijirea necesara si ratacirea.

Problemele de comunicare sunt, de asemenea, frecvente – aproape jumatate dintre rezidentii caminelor de batrani au dificultati atat in ​​a fi intelese, cat si in intelegerea altora. Depresia este o alta afectiune care afecteaza rezidentii caminelor de batrani. Cercetarile au aratat ca poate aparea mai mult la rezidentii caminelor de batrani decat la persoanele care traiesc in comunitate.

Durata sederii variaza foarte mult in casele de batrani. Aproximativ 25% dintre persoanele admise la aceste facilitati raman doar un timp scurt (3 luni sau mai putin). Multi oameni care stau pentru o perioada scurta de timp sunt initial admisi la casa de batrani pentru reabilitare sau pentru ingrijiri terminale (la sfarsitul vietii).

Aproximativ jumatate dintre rezidenti petrec cel putin un an in azilul de batrani, iar 21% locuiesc acolo timp de aproape 5 ani. Interesant, functia se imbunatateste initial la multi rezidenti care stau mai mult timp.

Exista mai multi factori de risc pentru admiterea la un azil de batrani:

  • Sansa de a fi admis intr-un azil de batrani creste odata cu varsta. De exemplu, aproximativ 15% dintre persoanele cu varsta de 85 de ani si peste traiesc in case de ingrijire medicala, comparativ cu doar 1,1% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 65 si 74 de ani.
  • Venit mic.
  • Sprijin slab al familiei , mai ales in cazurile in care adultului mai mare ii lipseste un sot sau copii.
  • Activitate sociala scazuta.
  • Dificultati functionale sau mentale.
  • Rasa / etnie. Oamenii care sunt caucazieni sunt mai predispusi decat altii sa fie admisi la un azil de batrani.
  • Sindroamele geriatrice ( cum ar fi fragilitatea, caderile frecvente, leziunile de presiune, dementa etc.) cresc, de asemenea, riscul de internare la domiciliu.

Caminele cu ingrijire medicala ofera din ce in ce mai multe servicii medicale similare cu cele oferite in spitale dupa interventii chirurgicale, boli sau alte probleme medicale bruste. Adultii mai in varsta au nevoie de un nivel mai ridicat de ingrijire, iar sederile in spital sunt mai scurte decat erau.